Uspomene

VIDEO U Srbiji su se sjetili posljednje olimpijske medalje jugoslavenskog nogometa, te 1984. godine svoj obol bronci dao je i jedan Riječanin

Portal Novi list

Mlada reprezentacija Jugoslavije, Nenad Gračan je posljednji u gornjem redu

Mlada reprezentacija Jugoslavije, Nenad Gračan je posljednji u gornjem redu

Nenad Gračan zabio je pogodak Zapadnoj Njemačkoj u četvrtfinalu baš kao i Pero Radaković na SP-u u Čileu



RIJEKA Na službenim stranicama Nogometnog saveza Srbije prisjetili su se posljednje nogometne olimpijske medalje na ovim prostorima osvojene 1984. godine kada je Jugoslavija bila brončana u Los Angelesu. Igrači izbornika Ivana Toplaka, Mariborčanina koji je preminuo prošle godine u Ljubljani u 90. godini, u susretu za treće mjesto svladali su Italiju 2:1 pred 100.374 gledatelja na stadionu  u Pasadeni. Bilo je to 10. kolovoza 1984. godine.



U polufinalu su Plavi u produžecima izgubili od Francuske (4:2), a u četvrtzavršnici svladali su Zapadnu Njemačku 5:2. U tom susretu pogodak je zabio i jedini Riječanin u reprezentaciji – Nenad Gračan (Njemačkoj je zabio i Pero Radaković na SP-u u Čileu!). Bivši trener Rijeke i jedan od najvećih igrača kojega je dao riječki nogomet u tim vremenima dobio je nadimak – Doktor. Nadjenuli su mu ga suigrači u mladoj reprezentaciji Jugoslavije za koju su tada nastupale nadolazeće ili već afirmirane zvijezde jugoslavenskog nogometa poput Mirsad Baljića, Mehmeda Baždarevića, Vlade Čapljića, Borislava Cvetkovića, Stjepana Deverića, Milka Đurovskog, Marka Elsnera,  Tomislava Ivkovića, Srečka Kataneca, Branka Miljuša, Mitra Mrkele, Jovice Nikolića, Ivana Pudara, Ljubomira Radanovića, Admira Smajića i Dragana Stojkovića.




Zanimljivo, Jugoslavija je u Los Angelesu do bronce stigla bez Dragana Stojkovića i Srečka Kataneca. Morali su se vratiti u zemlju kako bi započeli odsluženje vojnog roka, a medalje su dobili naknadno.