Rasprava na HNTV-u

“Viber” Udruga klubova Druge HNL traži povratak prvoligaških kvalifikacija, HNS će razmotriti prijedlog

Portal Novi list

Marinko Koljanin i Neven Šprajcer

Marinko Koljanin i Neven Šprajcer

U šest godina se dvoje kvalifikacija nisu igrale, a četiri puta drugoplasirani drugoligašnu nisu uspjeli proći pretposljednjeg. To je neka vodilja. Međutim, sigurno ima prostora za promjene - izjavio je Neven Šprajcer na HNTV-u



RIJEKA Neven Šprajcer ispred HNS-a, Marinko Koljanin, dopredsjednik Orijenta 1919 ispred neformalne “viber” Udruge drugoligaša, te Tom Kačanari, dugogodišnji predsjednik trećeligaša Vrapča, gostovali su u HNTV-ovoj emisiji koja je obuhvatila nekoliko aktualnih tema počevši od najavljene reorganizacije natjecanje.


– Zamišljeno je da prvi stupanj postane elitni, drugi stupanj bi postao prvi, a treći stupanj bi postao drugi stupanj. Nadam se u najgoroj opciji da će to zaživjeti od sezone 2022./23., a moguće je i već od ovoga ljeta. Imamo još dovoljno prostora za manevar. Možemo sve ovo odgodio do 15. kolovoza, ali svi ulaze u pripreme i žele znati što ih čeka. Zato želimo do 1. srpnja sve to rasčistiti. Jedinstvena Treća HNL, smanjivanje Druge HNL… Dobro je da svi o tome razgovaramo, uključeni su su klubovi, Međužupanijska središta… Eto, spontano su se organizirali i klubovi Druge HNL. Hvala im na tome, možda smo mi to trebali organizirati – kazao je Šprajcer i dodao kako će iduće sezone Prva HNL trebala ostati na 10, Druga HNL će ići na 18 klubova, a pet trećih liga trebalo bi brojati od 12 do 18 klubova. No, intencija je jasna: smanjivanje Druge HNL i nova reforma Trećih liga. Ideja je jedinstvena Treća liga s 10 klubova!


Obersnelova podrška

Marinko Koljanin naveo je da je način na koji grad Rijeka podržava projekt Orijenta 1919 dobar primjer kako bi trebale funkcionirati lokalne samouprave i nogometni klubovi.
– Financiranje lokalne samouprave trebalo bi se fokusirati na dvije stvari: infrastrukturu i omladinske pogone. Grad Rijeka nas prati sjajno, a mi od grada dobijemo 88 tisuća kuna. Dakle, niti jedan petoligaš u okolici Zagreba ne dobiva tako malo sredstava od svoje lokalne samouprave. Mi ne tražimo veći novac, niti je moguće dekretom reći tko je nositelj kvalitete. Moraju se prvo u klubovima pojaviti ljudi koji sobom donose energiju i ideju. I novac! Nama je gradonačelnik Vojko Obersnel obećao uvjete za Drugu ligu i on je to napravio. Bili smo kod njega na razgovoru i rekli idemo pokušati plasirati se u Prvu HNL, a on je rekao imam sam jedan uvjet: Nemojte samo stvoriti dugove! Nije to trebalo ni govoriti jer nama je cilj ostvariti sportske ciljeve bez dugova. Pokazat ćemo da to možemo. Zato smo i dobili njegovu garanciju – rekao je čelnik Krimejčana.



Postojala je i ideja da se istekom iduće sezone Druga HNL smanji na 14 klubova, no klubovi su se organizirali i čini se uspjeli spriječiti taj scenarij pa će se vjerojatno ići na ligu sa 16 klubova.


– Organizirali smo u koronakrizi neformalnu, tkz. “viber grupu” drugoligaških klubova, ali moj cilj je bio  od početka da udruga mora postojati. Klubovi se moraju sastajati i govoriti o svojim interesima i općim ciljevima. Na posljednjem sastanku bio je i Neven Šprajcer i iznio nam neke informacije koje nitko nije znao, dakle nedostaje komunikacije. Saznali smo kakav se sustav natjecanja priprema, mi smo rekli svoj stav i ako su u HNS-u pametni oni će saslušati mišljenje klubova – kazao je Marinko Koljanin i načeo temu ukidanja kvalifikacija za Prvu HNL.


 


Kroz godinu ili dvije  imat ćemo još tri B momčadi prvoligaša i sve će htjeti u Drugu HNL. Ako ćemo imati Drugu HNL sa 16 klubova i šest B prvoligaša onda znate što nas čeka – kaže Šprajcer


 


Naime, prema novim propozicijama će samo prvak Druge HNL u viši rang, a samo posljednji prvoligaš ispasti.


– Ta odluka je neodrživa! Ne znam koja je to analiza pokazala da se treba oštetiti Prva i Druga HNL. I Zoran Mamić ispred Dinama, dakle nositelja kvalitete, je na sastanku rekao da to ne podržava. Molimo gospodu da donesu pravu odluku, da se ne oštete Prva i Druga HNL – napomenuo je Koljanin, a Šprajcer objasnio da je tu odluku donio IO HNS-a na temelju procjene Komisije za profesionalni nogomet.


– U šest godina se dvoje kvalifikacija nisu igrale, a četiri puta drugoplasirani drugoligaši nisu uspjeli proći pretposljednjeg prvoligaša. To je neka vodilja. Međutim, sigurno ima prostora za promjene – dodao je Šprajcer.


Postojao je i prijedlog da se drugim momčadima klubova Prve HNL onemogući igranje Druge HNL i smjesti ih se maksimalno u treći rang natjecanja što je barem za sada ostavljeno po strani, no prema Šprajcerovom tumačenju to je nešto će vrlo brzo ponovo biti aktualno.


HNS očekuje Zakon o sportu

Neven Šprajer osvrnuo se i na problem nepostojanja sustava financiranja sporta, pa i nogometnih klubova.


– HNS se bori danonoćno s time i šalje dopise prema državnim instituacijama. Nikako da se nešto donese kroz Zakon o sportu. Ako u Zakon o sportu nije uključeno financiranje on nije bitan. Dakle, Zakon o sportu mora biti cjelovit i obuhvaćati financiranje, odnosno mora regulirati od toga kako se financira amaterski sport pa do poreznih olaškica za ulaganje u sport. Vjerujem da će se nakon korone ići u tom smjeru – kazao je Šprajcer.


 

 


– Kroz razgovor klubovi su došli do zaključka da nemaju ništa protiv B momčad prvoligaša u jedinstvenoj Drugoj HNL. Međutim, nisu razmišljali o jednoj drugoj stvari. Kroz godinu ili dvije  imat ćemo još tri B momčadi prvoligaša i sve će htjeti u Drugu HNL. Ako ćemo imati Drugu HNL sa 16 klubova i šest B prvoligaša onda znate što nas čeka. To je pitanje razvoja nogometa! Zato smo razmišljali o pomacima B momčadi u Treći HNL – rekao je Šprajcer i nije se uhvatio u razmišljanju kako bi tek trebala izgledati jedinstvena Treća HNL sa 10 klubova, od toga šest B ekipa prvoligaša…