Vedran Jugović

Veznjak Osijeka i bivši igrač Rijeke uoči sutrašnje utakmice: “Ne bih se složio da su kvalitetniji od nas”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Nema dvojbe da Rijeka ima odličnu momčad, punu kvalitetnih pojedinaca. No, sada dolaze u našu kuću. Jedino mi je žao što neće biti navijača jer takvi derbiji zaslužuju pravi dekor na tribinama - kaže Jugović



ZAGREB Prošle nedjelje, uoči predstavljanja Nenada Bjelice, Osijek je na društvenim mrežama objavio: »Jedan je… 2«, aludirajući na skandiranje kojim je Gradski vrt pozdravljao novog trenera dok je bio igrač. U prvom komentaru je pak pisalo: »…bod nakon tri odigrana kola.«


Taj mizerni učinak iz dvoboja sa Slaven Belupom (0:0), Hajdukom (1:2) i Dinamom (1:4) je Osijekova realnost uoči sutrašnjeg derbija s Rijekom. Naravno, svi u Gradskom vrtu vjeruju da s novim trenerom dolazi promjena.


– Prije početka sezone nitko od nas nije zamišljao da ćemo imati samo jedan bod nakon triju kola. Tu su bila i dva derbija, ali to nikako nije alibi za loše rezultate. Sada smo imali reprezentativnu stanku, a u klubu su se dogodile neke promjene. Sve nam je to dobro došlo da se resetiramo. Sada gladamo prema naprijed i želimo što prije popraviti bodovnu situaciju – poručuje Vedran Jugović.


Crni niz


Posljednju ste pobjedu uknjižili 11. srpnja nad Istrom 1961, a od tada ste, u zadnja dva kola prošle i prva tri ove sezone, osvojili samo jedan bod. Koliko to utječe na svlačionicu?




– Jasno je da se radi o vrlo neugodnom nizu, pogotovo kada se sjetimo da su nam te dvije zadnje utakmice prošle sezone mogle donijeti kvalifikacije Lige prvaka. To je bilo jako teško za nas, u emotivnom smislu, a nova sezona je došla već za dva tjedna. Moguće je da su se i ti rezultati odrazili na nas. Međutim, kao sportaši, moramo biti okrenuti onome što dolazi. U prvim trima kolima napravili smo previše grešaka, ali na to se možemo osvrtati samo u kontekstu izvlačenja pouka za nastavak sezone.


U posljednjem ste kolu uvjerljivo poraženi od Dinama, a bili ste barem ravnopravan suparnik, s time da ste zabili dva autogola te promašili jedanaesterac kod 0:1 i veliku šansu kod 1:1. Kakav je osjećaj igrati dobro i tako gubiti?


– Ljudi koji nisu gledali utakmicu vjerojatno su na temelju rezultata pomislili da je to bilo izuzetno lagano za Dinamo. Mislim da smo dosta toga imali pod svojom kontrolom, ali nismo iskoristili svoje prilike. Zatim je stigao drugi autogol, nakon kojeg smo napravili dva jedanaesterca. Stvarno smo dobro izgledali u tom derbiju, ali rezultat je ono što se pamti. Za dojam se ne igra.


Šok


Nakon tog derbija dobili ste novog trenera?


– Svaka promjena trenera u mojoj je karijeri nosila šok koji je, u najmanju ruku prodrmao svlačionicu. U tim se situacijama igrači iz drugog plana trgnu i žele dokazati, a oni koji su dotad bili standardni nastoje zadržati svoju poziciju, tako da svatko daje nešto više. Nenad Bjelica je svojim radom dokazao da je velik trener. Mislim da se o tome ne treba ni pričati, kao ni o tragu koji je kao igrač ostavio u ovom gradu. To se vidi po ljudima, koji su uzbuđeni i vesele se nadolazećim utakmicama. Sada je na nama da njegove ideje provedemo na terenu. Vjerujem da će to biti sve bolje i bolje sa svakim novim danom.


Kako vam je izgledala Rijeka u prvim trima kolima?


– Sigurno je da ćemo ih detaljno analizirati, iako tu nema puno tajni jer svake sezone igramo barem četiri puta. Nema dvojbe da Rijeka ima odličnu momčad, punu kvalitetnih pojedinaca. No, sada dolaze u našu kuću. Jedino mi je žao što neće biti navijača jer takvi derbiji zaslužuju pravi dekor na tribinama.


Vaš nekadašnji suigrač Josip Mišić ustvrdio je da je Rijeka trenutno malo kvalitetnija od Osijeka. Kako vi gledate na to?


– Ne bih se složio s time. Međutim, od priče na tu temu mi nemamo ništa jer utakmice su jedino mjerilo. Mislim da posjedujemo fantastičan potencijal, a sada to moramo pokazati na terenu. Jednostavno, svojim igrama moramo potvrditi da imamo kvalitetu.