Šibenik vs. Rijeka

Veznjak nogometaša Rijeke naglašava uoči gostovanja kod Šibenika: “Na Šubićevcu je uvijek tvrdo…”

Denis Frančišković

Adam Gnezda Čerin/Foto M. LEVAK

Adam Gnezda Čerin/Foto M. LEVAK

Idemo po tri boda koji će nam dati dodatno samopouzdanje za Jadranski derbi - govori Adam Gnezda Čerin



RIJEKA Nogometaši Rijeke danas (19.05 sati) u Šibeniku odrađuju pretposljednje ovosezonsko gostovanje i počinju završnu seriju utakmica u kojoj su sami sebi zacrtali imperativ. Cilj je pobjediti u sve četiri utakmice i što spremniji dočekati finale Kupa s Hajdukom na Poljudu. Nakon niza posrtaja, pobjeda, a posebno igra u derbiju protiv Osijeka (3:1), vratila je zrake optimizma na Rujevicu. Riječani su pokazali da mogu i protiv najboljih, i to u tolikoj mjeri da su sastav Nenada Bjelica u potpunosti limitirali, a vratara Labrovića ostavili besposlenog. Nitko ovoga prvenstva nije tako nadigrao Osječane kao Rijeka. Činjenica je to koja ima čvrste temelje, a opet otvara brojna pitanja.


– Atmosfera je sigurno bolja nego u tjednima kada smo gubili jednu utakmicu za drugom. Trenira se jako kvalitetno i sve je podređeno Šibeniku – potvrđuje Adam Gnezda Čerin, Rijekin vezni igrač i slovenski reprezentativac. – Prevelike oscilacije? Kada čovjek pogleda našu utakmicu protiv Osijeka, teško će povjerovati da smo prije toga izgubili četiri od pet susreta. Jednostavno, bili smo u nekom lošem momentu. Svatko koji je igrao neki timski sport, posebno nogomet, zna da se takve stvari događaju. Ne ide, ne poklope se neke stvari, a nema niti sreće. A i sami pristup nije bio na razini. Protiv Osijeka smo pokazali što možemo i što znamo. Na najbolji mogući način digli smo se iz krize i na nama je da na najbolji način zaključimo sezonu. Cilj su sve četiri pobjede i napad na trofej Kupa.


Koncentracija


Rijeka prije ove utakmice u prvenstvu nije zabila niti jedan pogodak Osijeku, sada ih je mogla najmanje duplo više.




– To je sigurno odraz naše igre koja je bila onakva kakva treba biti. Dobro je i što smo stvorili toliko šansi, imali smo i dva poništena gola… Osijek je spretno i sretno zabio taj jedini gol. Popričali smo nakon utakmice i svaka čast cijeloj momčadi. Bila je to Rijeka koju navijači vole gledati, atraktivna i napadačka. Sada s puno više samopouzdanja dočekujemo završnicu sezone.


Uz momčadski gard, Rijeka je pokazala da najbolje djeluje u sustavu 4-2-3-1, ali s Murićem i Drmićem. Kao i što i koliko znači oporavljeni Pavičić.


– Imali smo i malo peha kada su nam se bitni igrači ozlijedili za važne utakmice, a naš kadar je sigurno jedan od kvalitetnijih u HNL-u. Na nama je da zadržimo ovu razinu igre i da u Šibeniku potvrdimo tu pobjedu.


Rijeka je u derbiju igrala s tri klasična vezna igrača, Selahijem i Pavičićem u ulogama zadnjih veznih, dok je Gnezdi Čerinu bila namijenjena uloga ispred njih. Na trenutke lijevo, pa u sredini, sve poput neke varke…


– Nije bila to neka posebno nova uloga, to je jednostavno bio neki taktički plan. Najbitnije je bilo da smo mi na terenu prepoznali te neke situacije, dobro surađivali te stvarali probleme gostima. Uvijek je cilj nogometne igre prevariti protivnika. To je bio jedan od razloga što smo stvorili velik broj prilika. Sve je na kraju ispalo fantastično.


Posebno je dobar bio protok lopte u središnjici, ali dojmljiva je bila i okomitost igre.


– Mislim da je Rijeka najjača kada kontrolira igru, kad mi veznjaci držimo loptu i dajemo je napadačima koji imaju izrazitu individualnu kvalitetu. To je igra koju moramo njegovati.


I obrana je bila jako dobra, posebno na planu koncentracije. Nisu se dogodili »Ademi i Kačavenda«.


– Koncentracija je sigurno bila na puno većoj razini. Istina, ta dva gola bila su na postavljenu obranu, napravili smo analizu i to se sigurno ne smije događati. Sada smo i dosta umorili Osječane s našim posjedom. Kao i s kontrolom igre i velikim brojem kontranapada.


Tek sada se vidi koliko su skupi bili riječki kiksevi…


– Šteta da nismo ostali u boljoj poziciji borbe za vrh do kraja. Imamo kvalitetu za to, a to je pokazao i derbi s Osijekom. Ali nisu nam se smjeli dogoditi Dragovoljac i Gorica. Malo smo to zaboravili i sada se okrećemo ovim utakmicama i Kupu s kojim možemo obradovati navijače i klub. Tako da nam unatoč svemu ne nedostaje motivacije za završni dio sezone.


Velika utakmica


Posebnu pozornost svakako privlače dva ogleda s Hajdukom, skorašnji Jadranski derbi na Rujevici, pa potom finale Kupa u Splitu.


– Znamo što znači Jadranski derbi. Već smo ove sezone pokazali da možemo pobijediti Hajduk. Riječ je o kvalitetnoj momčadi, a dokaz je i ljestvica na kojoj su trenutačno ispred nas, no naš cilj je da okrenemo poredak u našu korist. I da na kraju budemo ispred Splićana. Ali za to nam trebaju četiri pobjede i još koji njihov kiks. Tako da će nam ta prva utakmica također biti važna, motiva neće nedostajati.


Šubićevac je ove sezone teška postaja za Riječane koji su oba susreta dobivali minimalno s 1:0. U međuvremenu se dosta toga promijenilo, Šibenčani su dosta u silaznoj putanji.


– Sjećam se da je na Šubićevcu uvijek tvrdo. Možda su pali, ali utakmica neće biti nimalo laka. Dobro ćemo ih proanalizirati i još bolje se spremiti. Idemo po tri boda koji će nam dati dodatno samopouzdanje za Jadranski derbi.


Poljud kao kruna sezone. Pun stadion od 30.000 navijača od kojih će 6.000 biti Rijekinih. Nije u prvom planu, ali niti daleko…


– U nogometu je uvijek najljepše osvojiti neki trofej. Velika je to utakmica za sve nas, navijače, klub i grad. Znamo da ćemo imati dobru podršku. Ali sada razmišljamo samo o prvenstvu – zaključio je Gnezda Čerin.


 


U Rijeci sam napredovao

Dvadesetdvogodišnji Adam Gnezda Čerin na Rujevicu je došao iz Nürnberga, slovenski veznjak u Rijeku je stigao na dvogodišnju posudbu koja istječe u lipnju uz mogućnost otkupa.


– Ne znam puno više nego prije nekoliko mjeseci. Vidjet ćemo nakon sezone što i kako dalje. Sad je prerano da bi se nešto moglo riješiti. Vrijeme provedeno u Rijeci? Zadovoljan sam, bile su to dvije godine u kojima sam puno napredovao, kao igrač i kao čovjek. Rijeka mi je dala šansu da se vratim iz jedne teške situacije nakon sezone u Njemačkoj. Kao mladi igrač cijelu sezonu sam manje-više proveo na klupi. Baš sam zadovoljan kako se sve razvilo u Rijeci. Obožavam grad i klub – kaže Gnezda Čerin.