Luka Ivanušec

Veznjak modrih uoči Rujevice: “Derbi s Rijekom uvijek predstavlja nešto posebno za Dinamo”

Davor Petrović

Luka Ivanušec/Foto PIXSELL

Luka Ivanušec/Foto PIXSELL

Iako smo već osigurali novi naslov prvaka, pobjeda u takvoj utakmici sa sobom uvijek nosi lijep osjećaj - objašnjava Luka Ivanušec



ZAGREB Sutrašnje gostovanje na Rujevici predstavlja treći derbi za Dinamo pod ravnanjem Igora Jovićevića, koji od početka ne skriva visoke ambicije. Maksimirski šef struke baš je iz tog razloga radio brojne rotacije unutar udarne jedanaestorke kroz zadnjih šest kola. Jednostavno, u situaciji bez preteškog bremena rezultatskog imperativa, čovjek želi vidjeti na koje igrače može ozbiljno računati u novoj sezoni.


Modre izvedbe, doduše, nisu bile pretjerano uvjerljive u nastavku sezone, nakon pauze izazvane pandemijom koronavirusa, no Jovićević stalno govori da ima razloga za određeno zadovoljstvo. Kada su u pitanju derbiji, prva dva u tom razdoblju, s Lokomotivom (0:1) i Osijekom (0:0), Dinamu nisu donijela radost pobjede.


Opet, nije tajna da se u proteklih sedam godina Rijeka prometnula u najveću prijetnju modrim ambicijama. To, pak, znači da ipak budi nešto veći motiv od Lokomotive i Osijeka. Još kada se tome pridoda činjenica da bi Dinamu dobro došao kvalitetan rezultat uoči vječitog derbija s Hajdukom u idućem kolu, sasvim je jasno zbog čega put u srce Kvarnerskog zaljeva ima posebnu dimenziju u Maksimirskoj 128.




– Gostovanje na Rujevici i derbi s Rijekom uvijek predstavlja nešto posebno za Dinamo. Iako smo već osigurali novi naslov prvaka, pobjeda u takvoj utakmici sa sobom uvijek nosi lijep osjećaj – objašnjava Luka Ivanušec, koji bi trebao biti zadužen za davanje ritma modrom veznom redu.


Otegotnu okolnost za Dinamo predstavlja kombinacija javnih opomena i raspored utakmica. Naime, čak desetorica igrača imaju po dva žuta kartona, što znači da bi neki čvrsti start na Rujevici za nekoga mogao značiti prisilni izostanak u kasnijem ogledu s Hajdukom.


Konkretno, na to moraju paziti: Ivanušec, Arijan Ademi, Amer Gojak, Joško Gvardiol, Damian Kadzior, Sandro Kulenović, Marin Leovac, Lovro Majer, Sadegh Moharrami i Nikola Moro. Jovićević tvrdi da o tome ne razmišlja, a njegovi štićenici nude sličan odgovor.


– Veselimo se derbiju i dat ćemo sve od sebe da ostavimo što bolji dojam na Rujevici. Sigurno je da nam za utakmice s Rijekom nije potrebna dodatna motivacija – dodaje Ivanušec.


Kada se u obzir uzme sve rečeno, može se pretpostaviti da nikome u Maksimirskoj 128 ne padaju na pamet kalkulacije. Tome u prilog ide i činjenica da je u prošlom kolu, na gostovanju kod Intera u Zaprešiću, Jovićević na teren poslao Ivanušeca, Ademija, Gojaka, Kadziora, Kulenovića i Mora. Naime, svi oni su i tada imali po dva žuta kartona.


Uz sve navedeno, tu je i onaj dio koji treneri i igrači vole označiti kao obavezu prema navijačima. Preciznije, Rijeka je Dinamu stavila na raspolaganje 135 ulaznica za gostujuću tribinu Rujevice. Sve su prodane do petka prijepodne, što nedvojbeno sugerira da modri navijači imaju velika očekivanja od sutrašnjeg derbija.


Više je nego jasno da isto vrijedi za Jovićevića i njegove štićenike. Jednostavno, Dinamo je kroz zadnjim mjesec dana osvojio tek jedan bod iz dvaju ogleda sa suparnicima koji pripadaju gornjem domu Prve HNL. Nije teško pretpostaviti da bi sličan ishod na Rujevici vrlo lako mogao izazvati poremećaje u Maksimirskoj 128.