Svečanost za pamćenje

VELIKI JUBILEJ Brojni bivši igrači i djelatnici Orijenta u HKD-u obilježili stotu obljetnicu kluba

Igor Duvnjak

Branko Jadro, Saša Matijaš i Vlado Tićak/D. ŠKOMRLJ

Branko Jadro, Saša Matijaš i Vlado Tićak/D. ŠKOMRLJ

Naš uspjeh stao je svega na nekoliko zadnjih stranica. Sve ostalo na više od 450 stranica pripalo je uspjesima prijašnjih generacija - kazao je predsjednik Saša Matijaš u pozdravnom govoru.

RIJEKA Refuli legendarne, opjevane krimejske bure su već od ranih jutarnjih sati najavljivali veliki događaj za pamćenje, obilježavanja stogodišnjice Orijenta 1919 na efektnoj velikoj svečanosti slavnog kluba održanoj u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Skupili su se silni pripadnici brojnih generacija, poznati istaknuti igrači i treneri te sportski funkcioneri kao i ugledni gosti koji su na svoj način nastojali čestitajući jubilarcu uveličati ovu proslavu fešte za pamćenje. Već i prije početka svečane akademije orila se pjesma vjernih navijača, poznatih Red fuckersa. Sušački klub proslavio je jubilej u nazočosti više generacija igrača i djelatnika kluba na čelu s najstarijim članom Brankom Jadrom. Među brojnim gostima na akademiji bili su  gradonačenik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina, državni dužnosnici predvođeni ministrom Garijem Cappellijem… Dok su čelnici HNS-a u Bukureštu svjedočili ždrijedu EP-a 2020., na proslavu Orijenta iz središnjice HNS-a stigao je Zorislav Srebrić.Damir Mišković bio je nazočan u višestrukim ulogama: kao vlasnik HNK-a Rijeka, predsjednik županijskog saveza, dopredsjednik HNS-a, ali prije svega kao nekadašnji vratar Orijenta.

Prigodni program glazbom je obogatio mješoviti zbog Jeka Primorja koji je zajedno sa navijačima otpjevao himnu Orijenta. Svečanost je uveličana predstavljanjem monografije “Neka bude Orijent”, autora Marinka Lazzaricha.


– Naš uspjeh stao je svega na nekoliko zadnjih stranica. Sve ostalo na više od 450 stranica pripalo je uspjesima prijašnjih generacija – kazao je predsjednik Saša Matijaš u pozdravnom govoru.


Zlatnu plaketu za životno djelo za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj kluba dobili su Branko Jadro, Vlado Tićak, posthumno Ivan Đalma Marković, te Joško Skoblar koji nije bio prisutan na svečanosti.
Posebno prizanje “Simbol Orijenta” za rad u klubu i trajan doprinos u promicanju istog dobili su: Marinko Koljanin, Predrag Stilinović, Luciano Celić, Mario Kleviser, Jure Vukić, Davor Dželalija, Rudi Nikolić (posthumno), Gordan Deluka, Darko Majnarić, Saša Cukrov, Marijan Bjelanović, Efrem Močinić, Boris Tičić, Ivica Šangulin (posthumno), Ante Bobić, Marijan Rus (posthumno), Drago Čohar, Luciano Udović, Saša Pinelić Čaušević, Zvonimir Jergović, Drago Mamić, Marijan Brnčić, Oskar Blažina (posthumno) te Josip Šegota Joja (posthumno).Igor Duvnjak