Španjolsko prvenstvo

Susretom Budimirove Osasune i Rakitićeve Seville počinje 92. izdanje LaLige

Tomislav Volarić

Robert Lewandowski u dresu Barce/Foto REUTERS

Robert Lewandowski u dresu Barce/Foto REUTERS

Real Madrid ovog ljeta nije puno kupovao, dok je Barcelona unatoč financijskim poteškoćama dovela cijeli niz uglednih igrača



RIJEKA Susretom Osasune i Seville večeras od 21 sat počinje 92. sezona španjolske La Lige. Bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić će imati čast u Pamploni, gdje će ga dočekati Ante Budimir, otvoriti ovogodišnje izdanje španjolskog prvenstva. Kao i sve svjetske nogometne lige, uslijed nekarakterističnog termina održavanja Svjetskog prvenstvu u Kataru, od 21. studenoga do 18. prosinca, i La liga je bila primorana modificirati kalendar natjecanja. Tako će se posljednji susreti odigrati 9. studenoga, nakon čega će se igrači uputiti u krug svojih reprezentacija. Utakmice se nastavljaju 13 dana nakon finala Svjetskog prvenstva, odnosno 31. prosinca.


La ligu ove sezone neće igrati Granada, Levante i klub koji dijeli istog vlasnika s našom Istrom 1961 – Alaves. S druge strane, promociju su iz Segunde izborili Girona, Almeria i Real Valladolid, koji je posebno zanimljiv. Naime, većinski vlasnik Valladolida je od 2018. čuveni bivši brazilski nogometaš Ronaldo Nazario de Lima, koji je konsolidrao klub i izborio povratak u elitni razred španjolskog nogometa. Ronaldo je obećao da će u slučaju promocije u viši rang preći 500 km dugu stazu Camino de Santiago biciklom, a to obećanje je na kraju i ispunio.


Nevjerojatni Modrić


Real Madrid je prošle sezone osvojio Ligu prvaka, španjolski Superkup, kao i domaće prvenstvo, a ove godine je ponovo prvi favorit u domaćem prvenstvu. Momčad prepuna iskusnih igrača s još iskusnijim Carlom Ancelottijem na čelu djeluje nevjerojatno moćno, a ovog ljeta nisu trebali previše kupovati te su svoje aktivnosti na tržištu priveli kraju veoma brzo. Antonio Rüdiger je stigao iz Chealseaja kao slobodan igrač, dok je Monacu plaćeno 80 milijuna eura za mladog veznjaka Auréliena Tchouamenija. Klub su napustili Marcelo, Isco, Gareth Bale i Luka Jović, koji svi redom nisu ni bili u prvom planu Carla Ancelottija.




Karim Benzema je glavni ovogodišnji kandidat za osvajanje Zlatne lopte nakon što je postigao nevjerojatnih 47 golova u svim natjecanjima za Kraljevski klub, na što je dodao i 15 asistencija. Nevjerojatni Franuz u 35. godini života djeluje nestvarno moćno, ali bez veznog reda u kojem ordiniraju Toni Kroos, Casemiro, Valverde i ostatak ekipe na čelu s našim Lukom Modrićem sigurno ne bi s tolikom lakoćom dosegnuo spomenute brojke. Kapetan Kraljevskog kluba iznimno cijeni Modrića.


– Volim način na koji igra. Vidite ga na treningu i impresivan je. Zna igrati s jednim ili dva dodira; ako bih nešto morao zadržati, onda je to sigurno njegovo dodavanje vanjskog stranom kopačke – rekao je kapetan Benzema.


Što više reći na temu kapetana Hrvatske reprezentacije koji u 37. godini djeluje kao mladić u najboljim godinama. Modrić je nedavno produžio ugovor s kraljevskim klubom do ljeta 2023., a u Kataru će predvoditi Hrvatsku na svom vjerojatno posljednjem velikom turniru. Modrić je stigao u Kraljevski klub 2012. u eri Josea Mourinha, ali nije odmah pokazao cijelu raskoš svog talenta. Tada je portugalski strateg izjavio nešto što djeluje proročanski iz današnje perspektive.


-Sve što tražim od navijača Real Madrida je da Luki Modriću daju malo vremena i da budu strpljivi s njim. Toliko je dobar da će se Santiago Bernabeu zaljubiti u njega – rekao je Mourinho 2012. godine.


Modrić je u međuvremenu osvojio čak 21 trofej u dresu Reala, od čega čak pet Ligi prvaka (2014., 2016., 2017., 2018., 2021.), a uz to je 2018. osvojio Zlatnu loptu u eri dominacije Cristiana Ronalda i Lea Messija.


Djeluje kao da bi se Luka Modrić mogao umiroviti u dresu Los Biancosa, što nije »pošlo za nogom« velikom broju velikana Real Madrida.


Rastrošna Barcelona


Barcelona je dominirala La Ligom u prošlom desetljeću, no Katalonci čekaju na novi naslov od 2019. godine. Xavi je bio jedan od ključnih igrača u Barceloninim uspjesima u ovom stoljeću, a ove godine je odlučio beskompromisno krenuti u borbu za povratak u vrh španjolskog nogometa. Trener Barcelone želi katalonskom velikanu vratiti stari sjaj i njenu igru ponovo učiniti prepoznatljivom. U skladu s tim ciljem, Barcelona je odradila i ljetni prijelazni rok, u kojem je bila znatno aktivnija od svog najvećeg rivala.


Barcelona je potrošila čak 153 milijuna eura na pojačanja ovog ljeta. Raphinha je stigao iz Leedsa za 58, Koundé iz Seville za 50, a Lewandowski iz Bayerna za 45 milijuna eura. Kao slobodni igrači stigli su još Kessié iz Milana i Christensen iz Chealseaja.


Klub su napustili Philippe Coutinho, koji je otišao u Aston Villu za 20 milijuna eura, dok je Francisco Trincão otišao u Sporting za 3 milijuna eura. Riqui Puig, Óscar Mingueza, Neto, Dani Alves I Clément Lenglet napustili su klub bez odštete.


Navijači su zabrinuti zbog financijskih poteškoća u kojima se Barcelona nalazi već neko vrijeme. S jedne strane klub rasprodaje svoju imovinu, televizijska prava itd., a s druge strane u klub stižu skupa pojačanja za koja je upitno hoće li uopće biti registrirani za prvi susret Barcelone protiv Raya Vallecana. Ljudi iz Bayerna su se pri transferu Lewandowskog pitali odakle Barceloni novci za taj posao, što nije najbolje sjelo predsjedniku Barcelone.


– Nisu ispravno odredili snagu Barce. Onima koji su iznenađeni kažem da smo se probudili. Vratili smo se na tržište. Težina, snaga i vrijednost kluba s više od 122 godine povijesti su jaki. Neka se smire, možemo ih još mnogo više iznenaditi – rekao je Laporte.