Kvalifikacije za SP

Večeras se igraju finala europskih kvalifikacija za SP, Makedonci protiv Portugala priželjkuju novu senzaciju

Igor Duvnjak

Portugalce ne čeka nimalo lak zadatak/Foto REUTERS

Portugalce ne čeka nimalo lak zadatak/Foto REUTERS

Poljake, koji su prošli izravno u finale zahvaljujući suspenziji Rusiji, čeka Švedska



RIJEKA  Večeras će se čuti posljednji hici uzbudljive nogometne pucnjave, igraju se dva finala doigravanja europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nogometaši Sjeverne Makedonije su u domovini »istjerali ljude na ulicu«, navijači su itekako slavili senzacionalni uspjeh s Italijom u Palermu. Makedonci, večerašnji gosti Portugalaca, zaradili su pregršt pohvala, ali odjednom i bojazan suparnika. Portugal, koji »puše i na hladno«, u posljednjem kolu kvalifikacija je izgubio prvo mjesto u skupini i izravnu vizu za Katar porazom od Srbije u Lisabonu (1:2).


– Makedonci su iznenadili Italiju, ali ta je selekcija pobijedila i Nijemce u Duisburgu. Ovo je finale, a finale je uvijek teško, bio sam dio takvih utakmica i znam o čemu pričam. Pristupit ćemo utakmici s Makedoncima s istim poštovanjem koji smo pokazali protiv Turske – rekao je portugalski izbornik Fernando Santos.


– U ovom trenutku nogomet je drugačiji. Svatko može pobijediti svakoga. Imena, brojke i statistika nisu bitni – upozorio je portugalski veznjak Joao Moutinho, odgovarajući na banalnu opasku o ogledu sa zemljom od dva milijuna ljudi, čiji je reprezentacija na tek 67. mjestu na svijetu.


U sedmom nebu




Makedonci su »u sedmom nebu«, raspoloženje ilustrira golman Stole Dimitrievski, vratar Rayo Vallecana.


– Protiv Italije smo ostvarili još jednu nevjerojatnu, povijesnu pobjedu. Poslije onog trijumfa nad Njemačkom u kvalifikacijama, sada je pao i europski prvak. Ako pobijedimo i Portugal, neka dođe Brazil i neka nam uruči titulu svjetskog prvaka – rekao je uoči susreta s Cristianom Ronaldom i ekipom.


Brazil je s pet titula prvaka svijeta najuspješnija reprezentacija u povijesti, a slijedi ga baš Italija, koja ima četiri, a isto toliko ima i Njemačka, od toga tri puta kao Zapadna Njemačka.


– Neka se narod raduje. Znamo da je Portugal veliki favorit, ali znam i da ćemo ponovno biti spremni i da ćemo dati posljednji atom snage za još jedan veliki uspjeh – dodao je Dimitrievski.


Predsjednik vlade Dimitar Kovačevski je prilikom ispraćaja tamošnje nogometne reprezentacije na put u Portugal obećao nagradu od 500.000 eura ukoliko se izbori plasman u Katar. Pun ambicija je izbornik Blagoja Milevski.


– Pobijedili smo jednu od najboljih momčadi na svijetu. Nećemo stati ovdje, imamo još jedan korak do Svjetskog prvenstva – kaže makedonski kormilar.- Na dobrom smo putu da potvrdimo zašto smo među 20 najboljih momčadi u Europi.


Ispunjenje sna


Portugalci i Makedonci odigrali su jednu i to prijateljsku utakmicu, 2012. u Lisabonu bilo je 0:0, sada je ulog neizmjerno veći.


– Ovo bi mogla biti jedna od najtežih i najuzbudljivijih utakmica za sve nas. Imamo 90 minuta za ispunjenje sna iz djetinjstva, ne samo našeg, već i cijele zemlje – rekao je makedonski vezist Napolija Elif Elmas.


U drugom dijelu ovog baraža Poljskoj u goste dolazi Švedska, koja je u produžecima izbacila Češku. Poljaci su pak bez borbe u u finalu nakon što je Rusija suspendirana zbog napada na Ukrajinu.


– Ne znam bi li nam ono što smo pokazali protiv Češke bilo dovoljna protiv Poljske. Nećemo igrati na isti način, jer Poljska igra drugačije – veli izbornik Švedske Janne Andersson.


Poljski izbornik Czeslaw Mikhnievicz ima svoju računicu.


– Oni su jako dobra, vrlo dobro organizirana momčad, u to nema sumnje. Ali mi imamo svoj plan za ovu utakmicu – poručio je poljski stručnjak.