El Clasico

Večeras se igra najveći španjolski derbi: Ljuti rivali na utakmicu iz istog hotela?

Marko Cvijanović

Reuters

Reuters



Ljestvica će puno reći: Barcelona 35, Real Madrid 35. Najbolje španjolske nogometne momčadi bodovno su poravnate uoči večerašnjeg najvećeg derbija La Lige na Camp Nou koji je trebao biti odigran u listopadu, ali je odgođen zbog masovnih prosvjeda u Barceloni uslijed osuđujućih presuda katalonskim političarima. Zagovornici neovisnosti Katalonije nedvojbeno će opet biti aktivni uoči i tijekom El Clasica, a mnogi pritom strahuju od pokušaja blokiranja stadiona i onemogućavanja odigravanja utakmice.


Čelnici Barcelone poručili su da će se utakmica igrati, a policija da će sve proteći u najboljem redu.


Zbog velikih mjera sigurnosti obje će momčadi na dan utakmice boraviti u istom hotelu Sofia, osamstotinjak metara udaljenom od katalonskog nogometnog »hrama«, odakle će, svaka svojim klupskim autobusom, otprilike u isto vrijeme krenuti prema stadionu. Naravno da igrači Barcelone i Real Madrida neće vrijeme uoči utakmice kratiti igrajući jedni protiv drugih popularnu društvenu igru »Čovječe, ne ljuti se«, svaka će momčad odsjesti u svom dijelu hotela, prije negoli će pod policijskom pratnjom krenuti prema Camp Nouu.




Iz hrvatskog kuta gledanja dobra je vijest da se Ivan Rakitić i Luka Modrić spominju u kontekstu prve jedanaestorice Barcelone i Reala, što znači da će se na velebnom zdanju igrati i svojevrsni »hrvatski derbi«. Ponajprije zahvaljujući povratku na veliku scenu Ivana Rakitića, još donedavno u nemilosti trenera Ernesta Valverdea, koji je tvrdoglavo lutao u promišljanjima igre prve momčadi dok opet nije pronašao dobitnu formulu onoga trenutka kad je hrvatskom reprezentativcu preko noći ukazao povjerenje.


Otkad se Rakitić vratio u momčad, Barca, koincidencijom ili ne, igra sve bolje i niže dobre rezultate. Modrićeva konstanta u Realu je stalna, bez obzira što u nekim predviđanjima početne postave uz njegovo ime u zagradi stoji Isco kao moguća dvojba trenera »kraljevske momčadi« Zinedinea Zidanea. Što god, El Clasico je uvijek poslastica za prave nogometne sladokusce. Tim više što Lionel Messi u posljednje vrijeme igra na svojoj razini. U tom slučaju spektakl je zajamčen.