Serie A

Večeras se igra 223. milanski derbi, Milan bez Ibrahimovića i s upitnim Rebićem na moćni ansambl Marcela Brozovića

Igor Duvnjak

Nicolo Barella i Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Nicolo Barella i Marcelo Brozović/Foto REUTERS

Ako ga nisi igrao, ne možeš ga uistinu shvatiti, a ako si ga igrao, ne možeš opisati snagu, strast i pritisak koji prate tu utakmicu - rekao je slavni Zvone Boban



RIJEKA Danas udara junak na junaka, rekli bi ljubitelji starih narodnih pjesama u iščekivanju čak 223. gradskog derbija nogometaša Milana i Intera (18 sati), sudara nogometnih divova u kojem viceprvak Inter juriša na prvaka Milana u magnetski privlačnom događaju. Riječ je o u svijetu najpraćenijem gradskom derbiju višestoljetne tradicije, još od prvog Derbija della Madonina 1909. godine. Tog 10. siječnja 1909. godine Milan je slavio 3:2. Uz 67 remija Inter je dobio 79, a Milan 76 susreta, Inter ima i bod više i na trećem je mjestu, dok čelo drže Roma i Atalanta, koja je torpedirala Torino Ivana Jurića, kojem u šansi da preuzme prvo mjesto nije pomogao ni drugi uzastopni efektni gol Nikole Vlašića. Oči svih nogometnih zaljubljenika sada su uprte prema San Siru i derbiju della Madonnina, koji je u rangu s jednim Old Firmom ili pak Superclasicom, ali iz Milana dolaze jedina dva kluba koja su bila prvaci Europe i prvaci svijeta. Tko ne bi igrao derbi od kojega i asovima klecaju koljena, svjedočila je to i nekadašnja hrvatska zvijezda Milana Zvonimir Boban.


Emocije


– Ako ga nisi igrao, ne možeš ga uistinu shvatiti, a ako si ga igrao, ne možeš opisati snagu, strast i pritisak koji prate tu utakmicu – rekao je slavni Zvone Boban. – Iščekivanje ovog susreta je drugačije od svih drugih, za koje ponekad moraš tražiti posebnu motivaciju. U ovom se slučaju moraš opustiti jer ako inače riskiraš da te preplave emocije. To je jedini duel u svijetu između dvaju klubova koji se poštuju, ali gaje nevjerojatan rivalitet, to je povijesni, prekrasan susret.


U velikom nizu slavnih protagonista derbija niz je onih koji su nosili i Milanov crveno-crni i Interov crno-plavi dres, dovoljno je spomenuti Collovatija, Serenu, Panuccija, Vieiru, Roberta Baggia, Davidsa, Ronalda, Pirla, Vierija, Seedorfa, Crespa, Balotellija, Cassana. I sad ima »prebjega«, Hakan Calhanoglu je od Rossonera lani postao Interov Neroblu, Zlatan Ibrahimović, sada izvan stroja zbog ozljede, nekadašnji je »interist«, a sada »milanist«. Igrači, treneri i vodstva klubova su kao na iglama čekajući utakmicu, što tek reći za tifose. Procjena je da bi ishod mogao utjecati i na utrku za Scudettom, uostalom, prošle sezone je Milan doppiettom Girouda krenuo ka tituli.


Vjera i igra




Prvak nije kompletan, nema Ibrahimovića, a donedavni hrvatski reprezentativac Ante Rebić trenira odvojeno i njegov je nastup upitan. Na drugoj strani, u momčadi u kojoj je hrvatski veznjak Marcelo Brozović odavno nezamjenljiv, ne igra ozlijeđeni Lukaku, uz golgetera Lautara Martineza u napadu je Džeko.


Među najavljivačima utakmice su i dvije nezaboravne legende gradskih rivala.


– Milan daje primjer – rekao je nezaboravni kapetan Franco Baresi, sada počasni dopredsjednik Milana. – Leao je tu zadovoljan. Derbi? Imajmo vjere, mislimo na igru, s njom smo i osvojili scudetto.


– Intere, Barella te može povući, a ne zaboravimo ni Džekin inat. Nije nam trebala ozljeda Lukakua, ali Lautaro zna kako pogoditi – eho je iz drugog tabora, poruka njemačkog asa Bayerna i Intera, Lothara Matthausa.