EURO U-21

Večeras protiv Francuza talent neće biti dovoljan za iznenađenje

Marko Cvijanović

Branimir Kalaica i Marin Jakoliš/Foto PIXSELL

Branimir Kalaica i Marin Jakoliš/Foto PIXSELL

Naša kvaliteta može doći do izražaja jedino ako budemo homogeni, disciplinirani i čvrsti - kaže Nenad Gračan, izbornik mlade hrvatske vrste



RIJEKA Mlada hrvatska reprezentacija večeras u Serravalleu (21 sat, HTV 2) protiv Francuske igra drugu utakmicu na Europskom prvenstvu, uoči koje su još uvijek svi pod dojmom debakla u dvoboju s Rumunjskom (1:4) na otvaranju natjecanja. Nije bilo puno vremena za kukanje nad sudbinom, ali savim dovoljno da bi se dokučili razlozi neočekivanog podbačaja.


– Analizirali smo utakmicu s izbornikom i njegovim stručnim stožerom i pronašli razloge loše igre. Naravno, puno smo razgovarali između sebe, znamo gdje smo griješili i što smo loše napravili. Nastojat ćemo smanjiti broj pogreške, pogotovo u utakmici protiv Francuza koji će nas, budemo li nastavili griješiti, kažnjavati puno više nego što su to činili Rumunji. Znamo što moramo, pokušat ćemo se pripremiti na što bolji način kako bismo opravdali naš status na ovom prvenstvu i ispravili sve ono loše što se dogodilo u prvoj utakmici – kaže Nikola Vlašić, jedna od rijetkih svijetlih točaka u susretu s Rumunjima i jedan od onih koji itekako mogu odgovoriti zahtjevima utakmice protiv momčadi koja je u premiijernom nastupu na EURO-u s(p)retno došla do pobjede nad Engleskom (2:1).


– Nisam igrao prijateljsku utakmicu protiv Francuza koji će i ovaj put igrati sa sličnom momčadi, ali sam je pogledao na televiziji. Moramo biti iskreni i priznati da je Hrvatska, bez obzira na remi, u toj utakmici imala određenih problema o čemu će najviše reći odlične obrane našeg vratara. Međutim, u utakmicama protiv tako jakih protivnika vratar mora biti među dva ili tri najbolja igrača ako mislite izvući dobar rezultat – zaključio je Vlašić.




Uoči dvoboja s »tricolorima« hrvatski izbornik Nenad Gračan ima itekakvih kadrovskih problema koji se očituju u ozljedama Brekala i Benkovića zbog kojih će obojica preskočiti večerašnju utakmicu.


– Brekalo i Benković sigurno neće biti u kadru protiv Francuza, nadamo se tek da Brekala možemo vratiti za zadnju utakmicu, jer nije riječ ni o kakvoj težoj ozljedi već samo o udarcu u patelu. Međutim, imamo igrače koji su željni igre i vrlo motivirani, a ionako je najvažnije da protiv Francuza budemo disciplinirani i homogeni. Moramo shvatiti da talent nije dovoljan da bismo na ovakvom natjecanju ostvarili rezultat. Naša kvaliteta može doći do izražaja jedino ako budemo homogeni, disciplinirani i čvrsti.


Gračan jako dobro zna koliko je jaka francuska momčad…


– Igrali smo prijateljsku utakmicu i vidjeli jako dobru Francusku, ali jednako tako smo vidjeli da možemo biti ravnopravni bez obzira na njihovu kvalitetu. Morat ćemo biti dobri u bloku i biti što bliže u koridorima, ne smije nam se događati da napadamo pojedinačno, moramo to raditi grupno. Posebno moramo voditi računa o bočnim bozicijama gdje su Francuzi najopasniji. Pokušat ćemo ih izduplirati, ne dozvoliti im igru »jedan na jedan«. Sve u svemu, dobro poznajemo Francuze, ali svaka utakmica nosi svoje – poručuje Gračan, koji će u Benkovićevu i Brekalinom odsustvu priliku najvjerojatnije pružiti Kalaici i Bradariću.


Kalaica će zaigrati u tandemu s Katićem.


– Francuska ima izuzetan roster kvalitetnih igrača, u našoj međusobnoj prijateljskoj utakmici vidjeli smo sve. Na toj su utakmici po pitanju otvaranja igre veliku ulogu odigrali njihovi vezni igrači koji brzo distribuiraju loptu na krilne pozicije gdje imaju kvalitetu. Pokušavaju doći u završnicu sa što je moguće više igrača, sve u svemu znamo što nas čeka – poručio je Katić, koji više neće nositi masku kao zaštitu za nedavno slomljeni nos.



Olimpijski stadion San Marino. Sudac: Serdar Gözübüyük (Nizozemska).


FRANCUSKA (4-4-2): Bernardoni – Dagba, Upamecano, Konate, Ballo-Toure – Reine-Adelaide, Aouar, Tousart, Bamba – Ikone, M. Dembele.


HRVATSKA (4-3-3): Posavec – Uremović, Katić, Kalaica, Sosa – Moro, Šunjić, Vlašić – Murić, Jakoliš, Bradarić.