Liga prvaka

Večeras novi krug uzvratnih utakmica osmine finala. Londonski topnici trebaju pobjedničku kanonadu

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

Moramo promijeniti neke stvari u odnosu na Porto. Imamo priliku izboriti četvrtfinale pred našim navijačima. Za ovakvu priliku, radili smo godinama. Čeka nas velika večer - kaže Mikel Arteta, trener Arsenala



Na učestala smo nogometna uzbuđenja skoro pa oguglali, češća su od cikličkih afera u hrvatskom društvu, iz roja predstava koje fanovi jedva čekaju za nama su prozujala ona u hrvatskom prvenstvu i veliki susreti u Ligama petice, a već nam ususret lete preostali ogledi uzvrata osmine finala Lige prvaka. Probrano društvo najboljih u Europi bit će večeras još elitnije nakon što uspješniji iz uzvratnih nadmetanja Arsenala i Porta te Barcelone i Napolija usnu kao četvrtfinalisti Lige prvaka.


Popularni londonski »Topnici« i gosti itekako imaju o čemu razmišljati poslije onih golicavih 1:0 za domaćine u Portu, ishoda koji se doima obećavajućim za obje momčadi. Površna je procjena da je preokret i ostvarenje konačnog uspjeha sasvim ostvariva misija za domaćine, druga je stvar što je za ostvarenje prognoza i nada mjerodavan isključivo teren. Jureći na dva fronta, kvalitetni londonski sastav je na čelu ljestvice vrhunski jakog prvenstva kakvo je ono englesko, sve u skroz natiskanom društvu na vrhu, izjednačen je s Liverpoolom i ima tek bod pred Manchester Cityjem. Za sobom ima ligašku pobjedu 2:1 nad Brentfordom kojega je konačno matirao Kai Havertz. Poslovično efikasnim Gunnersima večeras trebaju dva pogotka i netaknuta mreža za prolaz, ne ponavljajući posnu večer iz Portugala u kojoj nisu uspjeli pogoditi okvir gola prvi put u dvije godine. Ostali su onda i šokirani eurogolom Galena u sudačkoj nadoknadi vremena i jasno da paze na ponavljanje sličnih šokova s trećeplasiranim sastavom portugalskog prvenstva koji je u ovim ožujskim danima u dva nastupa dao osam golova, drugoplasiranoj Benfici čak pet, Portimonenseu na Dan žena tri.


Institucija


– Lijepo je biti na vrhu Premier lige, to je sigurno. Dvije velike momčadi odigrale su veliku utakmicu i sjajna je stvar što smo u sve to uključeni s obzirom na razinu igre Liverpoola i Manchester Cityja. Ambicije rastu, želimo se zadržati na vrhu, ali idemo utakmicu po utakmicu – kaže Mikel Arteta, španjolski stručnjak za kormilom Topnika, koji su u seriji od osam pobjeda u Premier ligi. No, moraju se prebaciti na drugi kolosijek, na natjecanje gdje je Arsenal posljednji put bio u četvrtfinalu prije 14 godina.




– Moramo promijeniti neke stvari u odnosu na Porto. Imamo priliku izboriti četvrtfinale pred našim navijačima. I jedni i drugi moramo izvući svu energiju. Treba nam taj huk, emocije. Za ovakvu priliku radili smo godinama. Čeka nas velika večer. Svaka momčad ima svoje dobre i loše strane. Sada smo bolje upoznali Porto i bit ćemo spremni – dodao je Arteta.


U Barceloni dva razočaranja u domaćim prvenstvima žele utjehu u Ligi prvaka nakon onih 1:1 u Napulju. Barcelona, koja je teškom mukom svladala Mallorcu i koja kaska za Realom u prvenstvu, doima se favoritom.


– Napoli mi se jako svidio, koliko radi Maradone, toliko i jer je popularan klub i s dubokim korijenima u gradu – rekao je Joao Cancelo, bočni igrač Barce u intervjuu za La Gazzettu dello Sport. – U prvoj utakmici smo ih održali na životu, odigrali smo veliko prvo poluvrijeme i morali smo dati više golova. Bili smo bolji, oni su stvorili malo toga, ali sada krećemo pobijediti. Kvara, Politano i Osimhen su veliki talenti. Ovaj posljednji nam je dao gol »s pola lopte«. Jedan je od najboljih napadača na svijetu. Ima toga još, dopada mi se Zielinski koji neće igrati te Lobotka. Igrao sam protiv njega za Portugal, veliki je igrač. S trenerom Calzonom Napoli igra bolje. Moramo biti oprezni i jer smo za uzvrat izgubili bitne igrače, Pedrija i De Jonga, a njima je poraslo samopouzdanje. Bit će taško, ali Barca je jedna od najvećih svjetskih nogometnih institucija, imamo širok izbor igrača adekvatnih za prolaz u četvrtfinale.


Stimulacija


Napuljski klub je ogledalo života u gradu u kojem »nada nikada ne umire«. U sezoni totalnih razočaranja sada se nadaju europskoj utjehi i nakon pokojeg boljeg rezultata odmah sanjaju lijepe snove, sve po starom dobrom napuljskom običaju u kojem ne treba mnogo da zavlada euforično raspoloženje. Onaj prvi je drugo četvrtfinale Lige prvaka u klupskoj povijesti, a drugi plasman među 32 najbolja na prvo Svjetsko klupsko prvenstvo na rasporedu u ljeto 2025. godine. U toj jurnjavi bi u rankingu, recimo, trebali prestići Juventus. Inače, plasman na turnir bi klubu donio čak stotinu milijuna eura, u skladu s tim gazda Aurelio De Laurentiis se sastao s ekipom nakon domaćih 1:1 s Torinom trenera Ivana Jurića i u čijem je napadu Nikola Vlašić. Predsjednik je igračima obećao na raspodjelu 10 milijuna eura za ulazak u čevrtfinale. Ionako motivirani momci dobili su svakako dodatni stimulans, druga je stvar što sve ove priče zajedno itekako asociraju na pravljenje ražnja dok je zec negdje daleko u šumi.


Inter u Madridu bez Carlosa Augusta i Arnautovića


Inter je službeno potvrdio kako će uzvratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka u Madridu protiv Atletica morati odigrati bez Carlosa Augusta i Marka Arnautovića.


Brazilski obrambeni igrač i napadač austrijske reprezentacije doživjeli su ozljede mišića te bi se Brazilac mogao na terene vratiti u prvom idućem prvenstvenom dvoboju, na domaćem terenu protiv Napolija, dok Arnautovica možda čeka i mjesec dana stanke.


Inter je u prvom ogledu osmine finala Lige prvaka svladao Atletico pred svojim navijačima 1:0, a uzvrat se u Madridu igra sutra.


Uz to, Inter je na sigurnom putu osvajanja naslova prvaka Serie A jer ima čak 16 bodova više od drugoplasiranog gradskog rivala Milana. Inter je kroz cijelu sezonu u odličnoj formi, a posebno u posljednje vrijeme te iza sebe ima niz od čak 13 pobjeda u svim natjecanjima gdje nastupa. S druge strane Atletico Madrid je dobio samo jednu od posljednjih pet utakmica, počevši s prvim susretom s Interom u Milanu.