Tottenham vs Liverpool

Večeras finale Lige prvaka: Može li se Klopp otarasiti »titule« vječnog gubitnika?

Marko Cvijanović

Foto Reuters

Foto Reuters

Iza Kloppa je nedvojbeno velika sezona, ali je istodobno i četvrta za kormilom Redsa bez osvojenog trofeja. Ne može biti slučajno. Nijemac je, naime, izgubio već šest velikih finala za redom (!?), zbog čega ga mnogi smatraju vječnim gubitnikom. Utakmica karijere Mauricija Pochettina



RIJEKA – Tottenham i Liverpool večeras od 21 sat na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu igraju finale nogometne Lige prvaka u što nitko poslije prvih polufinalnih susreta nije vjerovao. Pa ipak.. Dogodilo se! Redsi su na Anfieldu odigrali senzacionalnu utakmicu u jednom dahu i nadoknadili (4:0) ogromnu prednost Barcelone (3:0), a Spursi jednako tako nadahnuto odigrali drugo poluvrijeme protiv Ajaxa i na krilima Lucasa Moure odletjeli u nebo. Nebo nad Madridom. Vjerovali su Jürgen Klopp i Mauricio Pochettino, dvojica trenera nad kojima još uvijek stoje upitnici unatoč velikom rezultatskom dostignuću ove sezone na europskoj sceni.


Iza Kloppa je nedvojbeno velika sezona, ali je istodobno i četvrta za kormilom Redsa bez osvojenog trofeja. Ne može biti slučajno. Nijemc je, naime, izgubio već šest velikih finala za redom (!?), zbog čega ga mnogi smatraju vječnim gubitnikom. Doduše… Teško je za trenera čija momčad nadoknadi 0:3 protiv Messijeve Barcelone reći da je gubitnik, kao i prijeći preko činjenice da su Redsi pod Kloppovim vodstvom ove sezone osvojili 97 prvenstvenih bodova, bez obzira što to nije bilo dovoljno protiv Guardiolinog Cityja. Mauricio Pochettino nedvojbeno igra utakmicu karijere koja će, bez obzira na ishod večerašnjeg susreta, sigurno ići uzlaznom putanjom. Pritisak bi trebao biti na Kloppovim leđima, argentinski stručnjak zapravo i nema što izgubiti, on je sa Spursima već zaključio uspješnu sezonu u kojoj je kroz nacionalno prvenstvo uspio izboriti izravan plasman u Ligu prvaka.


Zadnja prilika


Liverpool večeras igra deveti, Tottenham prvi finale elitnog natjecanja. U dosadašnjih osam Redsi su slavili u pet navrata, zadnju europsku krunu Liverpool je osvojio 2005. godine u jednom od najspektakularnijih finala u povijesti Kupa ili Lige prvaka. Liverpool u svojoj bogatoj riznici ima i tri naslova pobjednika Kupa UEFA-e, Tottenham je isto natjecanje osvojio dvaput, a jednom je bio pobjednik Kupa Kupova. Tottenham je pritom u prilici postati tek peti klub koji je osvojio »europski tris« osvajanjem svih triju europskih kupova. sva tri europska kupa. Do sada je to pošlo za rukom jedino Chelseaju, Ajaxu, Juventusu i Bayernu.




– Tottenham je vrlo opasan. Nemoguće je doći do finala Lige prvaka bez kvalitete. Dovoljno je pogledati imena klubova koje su izbacili na putu do finala. Spursi imaju i odličnog menadžera koji ih je, sasvim sigurno, dobro pripremio za ovo finale – ističe kapetan Liverpoola Jordan Henderson.



Branič Liverppola Trent Alexander-Arold pun je samopouzdanja pred veliki engleski derbi u Madridu.


– Finale Lige prvaka je naša zadnja prilika da ove sezone nešto osvojimo, a zaslužili smo naslov. Bila bi to nagrada za sezonu u kojoj smo igrali sjajno – mišljenja je Alexander-Arnold.


Zanimljivo, bit će to tek četvrti engleski finale u povijesti europskih kupova. Prvo je bilo 1972. godine kada su Tottenham i Wolverhampton igrali prvi finale Kupa UEFA, drugo 2008. kada su u finalu Lige prvaka igrali Manchester United i Chelsea, a treće prije nekoliko dana u Bakuu, gdje je Chelsea visoko porazio Arsenal u finalu Europske lige.


Hrvatski pečat


– Svaki nogometaš sanja o naslovu pobjednika Lige prvaka, međutim još je dalek put ispred nas. Velika je stvar što smo stigli do finala, no još nismo završili posao – poručio je napadač Tottenhama Harry Kane, koji se oporavio od ozljede, ali njegov je nastup još uvijek pod znakom pitanja. Pochettino, naravno, ozbiljno računa na njega. Spursi sa i bez njega jednostavno nisu ista momčad. To, uostalom, potvrđuje i njegova golgeterska statistika: 18 nastupa i 14 golova u Ligi prvaka.



– Svi znamo koliko je ovo važna utakmica za naš klub. Svi želimo nastupiti, ali trener je taj koji određuje tko igra – dodao je Kane.


Tottenham je postao 40. klub u povijesti koji je dogurao do finala, prvi »novak« nakon što je to uspjelo Chelseaju 2008. godine. Spursi i Redsi do sada su odigrali 170 međusobnih utakmica, Liverpool je slavio 79 puta, Tottenham 48, a 43 susreta su završila bez pobjednika. U Europi su igrali samo jednom, u polufinalu Kupa UEFA 1973. Liverpool je u dvije utakmice bio bolji (2-1, 0-1), a potom je u finalu porazio Borussiju iz Mönchengladbacha.


U kontekstu hrvatskog nogometa, Dejan Lovren u momčadi Liverpoola večeras može postati deseti hrvatski igrač s trofejom Lige prvaka. Prije njega taj su uspjeh postigli Alen Bokšić, Zvonimir Boban, Davor Šuker, Dario Šimić, Igor Bišćan, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mateo Kovačić. Hrvatska pritom devetu godinu za redom ima igrača u finalu Lige prvaka, tu su privilegiju uživali Ivica Olić (2012.), Mario Mandžukić (2013.), Luka Modrić (2014.), Ivan Rakitić (2015.), Luka Modrić i Mateo Kovačić (2016.), Luka Modrić, Mateo Kovačić i Mario Mandžukić (2017.), Luka Modrić, Mateo Kovačić i Dejan Lovren (2018.).