Županijski kup

Važ Kupa PGŽ nakon 15 godina ponovo u grobničkim rukama! Veliko slavlje Grobničana protiv Orijenta 1919

Valentina Prokić

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Grobničan je od prve minute pokazao koliko želi naslov pobjednika Kupa PGŽ jer prošle godine na istom mjestu s istim protivnikom završilo je pobjedom Orijenta 1919 nakon jedanaesteraca



MAVRINCI Finale Kupa PGŽ: Grobničan – Orijent 1919 2:1 (2:0). Stadion Adelija Beba Haramija. Gledatelja: 500. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) 7. Pomoćnici: Kezele i Balen (obojica Rijeka). Strijelci: 1:0 Pilčić (11′), 2:0 Bosančić (41′), 2:1Fatić (90’+1). Žuti kartoni: Pilčić, Kurilić, Vukelić, Burul (Grobničan), Durdov, Putnik (Orijent 1919).


GROBNIČAN: Curać 6,5, Golić 6,5, Kurilić 6,5, Jukić 6,5 (od 55. Burul 6), Brdar 6,5, Matković 6,5 (od 88′ Gundić -), Vukelić 6,5, Rupčić 6,5, Bosančić 7 (od 88′ Batarelo -), Prtenjača 6,5 (od 76′ Tešić -), Pilčić 7.


ORIJENT 1919: Mohorović 5,5, Komorski 5 (od 46′ Zrilić 6), Tadejević 6 (od 81′ Macolić -), Senčar 5,5, Švrljuga 5,5, Mulac 5,5, Putnik 5, Mohorovičić 5 (od 46′ Dukađin 6), Fatić 6, Gadže 5,5 (od 69′ Srzentić 6), Durdov 5,5.




Nogometaši Grobničana nakon 15 godina su osvojili toliko željeni naslov pobjednika Kupa Primorsko-goranske županije. Nakon što su u lanjskom finalu, također igranom na Mavrincima, nogometaši drugoligaša Orijenta 1919 bili uspješniji u izvođenju udaraca s bijele točke, Grobničan je ove godine utakmicu uspio riješiti praktički do poluvremena, dok su u nastavku uspješno odolijevali bljeskovima Krimejčana.


Grobničan je oštro i čvrsto krenuo u utakmicu te je vrlo brzo postalo jasno da domaći neće dozvoliti da se ponovi prošla godina. Želja za osvajanjem trofeja ove je sezone itekako velika, a na Mavrincima već dugo nedostaje upravo “Važ” kupa nakon brojnih finala koje su dečki u crvenom igrali. U 4. minuti Matković je izveo slobodan udarac, Brdar pucao glavom, no vratar Mohorović je obranio. Tri minute kasnije na drugoj strani Durdov puca malo iskosa, ali lopta odlazi pored gola.


Pritisak je rezultirao vodstvom domaćina u 11. minuti kada je Pilčić iskoristio pogrešku gostiju izbio pred istrčalog vratara Mohorovića, prebacio ga, a lopta na svekoliku radost domaćih nvijača odsjeda u mreži. Minutu kasnije strijelac je tražio kazneni udarac nakon što ga je Senčar srušio, no iskusni sudac Ivan Bebek je pokazao žuti karton Pilčiću. Nova prilika domaćih stigla je u 21. minuti kada je Rupčić ubacio u šesnaesterac, Matković pucao iz prve, ali lopta je pogodila jednog od gostujućih igrača. Prtenjača i Pilčić zaprijetili su u 31. nakon kombinacije pucao je Pilčić iz okreta preko gola.



Uslijedile su dva pokušaja na drugoj strani, prvo je Durdov pucao pored gola nakon ubačaja Senčara, a ztaim je Fatić u 39. minuti prevario Brdara, no vratar Curać je bio spreman. Drugi gol Grobničana pao je u 41. minuti, Prtenjača je s desne strane dodao u sredinu za Pilčića, Bosančić je dotrčao slijeva te je asistenciju Pilčića lako pospremio u mrežu za velikih 2:0.


U drugom poluvremenu Orijent 1919 je iskoristio mali pad u igri domaćina, no i dalje su veći dio vremena izgledali kao “raštimani orkestar” koji se nije znao nositi s čvrstom igrom Crvenih. U 47. Zrilićev pokušaj, Curać odbija u korner. Vratar Grobničana Curać je sjajno reagirao i pet minuta kasnije kada je Fatć pucao s 20-tak metara, te je loptu “izvukao” ispod grede i izbacio u korner. No, domaći se nisu predavali iakos u imali prednost, tako je u 70. nakon Matkovićeva udarca iz kuta, Prtenjača glavom poslao loptu zamalo pored gola.


Minutu kasnije greška Putnika, rezultirala je izbijanjem Bosančića pred gostujućeg golmana, koji uspjeva obraniti. Curać je zaustavio i Mulčev pokušaj u 81. te Zrilićev tri minute kasnije, dok je Fatićev udarac iz okreta otišao visoko preko gola. Pritisak je goste nagradio u 91. minuti kada je Fatić glavom smanjio na 2:1. Švrljuga je izveo slobodan udarac, jedan od krimejskih igrača je prebacio glavom do spretnog Fatića koji trese mrežu.


U četvrtoj minuti sudačke nadoknade Orijent 1919 je bio nadomak izjednačenja. Švrljuga je izveo korner s lijeve strane, prebacio kazneni prostor, a loptu je gotovo kod gol auta sustigao Dukađin, vratio u sredinu do Srzentića koji pogađa stativu, a lopta se na sreću domaćina odbila u polje.