Parken u kockastom

Vatrene u Kopenhagenu bodrilo više od pet tisuća hrvatskih navijača, među njima i Riječani

Ivana Vaupotić

Antonio Rajković, Antonio Mirko Čolak i David Krtolica

Antonio Rajković, Antonio Mirko Čolak i David Krtolica

Atmosfera je odlična, u gradu vlada pravo navijačko ludilo kakvo i zaslužuje hrvatska reprezentacija. Ovo je nešto što ću pamtiti do kraja života – kaže Antonio Rajković, plivač Primorja



Navijačka groznica trese Kopenhagen još od subote i velikog trijumfa Danske protiv Walesa (4:0) vrijednog plasmana u četvrtfinale EURO-a, ali ono pravo navijačko ludilo dansku je prijestolnicu zahvatilo dolaskom hrvatskih navijača.


Njih više od pet tisuća bodrilo je Vatrene s tribina stadiona Parken u susretu osmine finala protiv Španjolske, a među njima je bio i plivač Primorja Antonio Rajković, koji se u kolovozu prošle godine iz Rijeke preselio u Kopenhagen gdje studira arhitektonsku tehnologiju.



Atmosfera odlična




– Atmosfera je odlična, u gradu vlada pravo navijačko ludilo kakvo i zaslužuje svaka utakmica koju igra hrvatska reprezentacija. Stvarno sam sretan što studiram u gradu u kojem igraju Vatreni, a pogotovo što sam među sretnicima koji su za naše dečke navijali na stadionu.



Vladala je velika pomama za ulaznicama, rasprodale su se u svega nekoliko sati, a moji prijatelji i ja smo znali da ovakvu priliku ne smijemo propustiti – rekao je Antonio Rajković, koji je s prijateljima, među kojima je i Riječanin David Krtolica, točno u podne stigao ispred The Dubliner Irish Puba, mjesta okupljanja hrvatskih navijača.


Do utakmice je preostalo još šest sati, vlasnici obližnjih kafića i restorana slavodobitno su trljali ruke, glasnice se nisu štedjele, navijačke pjesme orile su se centrom Kopenhagena u kojem je sve podsjećalo na ljeto 2018. godine i Rusiju.



– Gledao sam sve utakmice naše reprezentacije, čitao sam i brojne kritike na račun naših dečki, ali oni su još jednom pokazali da su najbolji kad je najteže.


Protiv Škotske su pokazali ono što smo svi od njih očekivali još na samome startu prvenstva. Iz prve ruke znam da im nije lako, ali i da je nastup u dresu reprezentacije uvijek veliki motiv.


Nema do nas Hrvata


I nema većeg motiva od toga – dodao je Antonio, koji je prvi put hrvatske nogometaše uživo bodrio na nekom od velikih natjecanja.



– Posljednjih nekoliko dana atmosfera u Kopenhagenu je totalno luda, jednostavno nevjerojatno jer Danci, kao i svi Skandinavci, nisu baš poznati kao nacija koja pokazuje emocije.


Ugodno su me iznenadili, mislim da ih je pobjeda nad Walesom, a pogotovo Eriksenova nezgoda, dodatno potakla da se još više raduju ovom uspjehu.


No nema do nas Hrvata i našeg navijanja. Ovo u gradu je ludnica, a kako je tek bilo na stadionu… Pravi spektakl! Ovo je nešto što ću pamtiti do kraja života.



Blanka Vlašić vodila navijanje


Među brojnim hrvatskim navijačima u Kopenhagenu bilo je i jedno poznato lice. Blanka Vlašić u dansku je prijestolnicu stigla s bratom Marinom, njegovom suprugom Vlatkom i prijateljima da bi s tribina stadiona Parken bodrila brata Nikolu.


Naravno da nije mogla proći nezamijećeno, nema osobe odijevene u crveno-bijele kockice koja se nije poželjela fotografirati s nekadašnjom dvostrukom svjetskom prvakinjom u skoku uvis.


Koliko je Blanka Vlašić rado viđeno lice hrvatskog sporta i nakon umirovljenja, dovoljno govori podatak da je u jednome trenutku dobila megafon u ruke i povela navijanje, što je s oduševljenjem prihvaćeno. Svaka čast, Blanka!