Premijera u Kranjčevićevoj

VAR – otvoren prostor za drugu priliku kod donošenja teških odluka

Ivana Vaupotić

Domagoj Vučkov i Goran Gabrilo/D. KOVAČEVIĆ

Domagoj Vučkov i Goran Gabrilo/D. KOVAČEVIĆ

Juniori Rudeša i Hajduka nisu bili raspoloženi za nogometne nepodopštine pa se nije niti ukazala potreba za korištenjem VAR tehnologije, jedino je bilo nekoliko »tihih provjera« 



ZAGREB Ako na nekom nogometnom kvizu, u bližoj ili daljnjoj budućnosti, dobijete pitanje vezano uz prvo korištenje VAR tehnologije u nekom hrvatskom natjecanju, znajte da se to zbilo na stadionu u Kranjčevićevoj, 22. rujna 2019. godine, na utakmici Rudeša i Hajduka, i to u sklopu četvrtog kola Prve HNL za juniore. Ukaže li se potreba za još detaljnijim odgovorom, slobodno dodajte da je Riječanin Ivan Bebek imao ulogu glavnog suca na terenu, dok je Splićanin Goran Gabrilo pod kontrolom držao ekrane.


Doduše, juniori Rudeša i Hajduka nisu bili raspoloženi za nogometne nepodopštine pa se nije niti ukazala potreba za korištenjem VAR tehnologije. Zapravo, Gabrilo i njegov asistent Miro Grgić pregledali su dosta situacija, no radilo se o takozvanim »tihim provjerama«. Samim time, nije bilo razloga za usmjeravanje Bebeka prema ekranu uz teren, koji je testirao uoči početka utakmice. Opet, sucima je puno značilo saznanje da postoji takav način provjere.


– Ovo je bilo odlično iskustvo za sve nas. VAR tehnologija definitivno predstavlja veliku pomoć. Rekao bih da je to san svakog suca jer kod donošenja teških odluka otvara prostor za drugu priliku – istaknuo je Bebek nakon utakmice koja je okončana bez golova.




Razloga za zadovoljstvo imao je još jedan Riječanin. Domagoj Vučkov već je četiri mjeseca glavni instruktor VAR edukacije, a sada je iz prve ruke imao priliku vidjeti kako će teorija biti pretočena u praksu.


– Drago nam je što se u potpunosti možemo otvoriti prema svima koje zanima kako napredujemo. Naravno, nećemo otkriti što smo razgovarali sa sucima nakon utakmice. Sada nije bilo eklatnatne potrebe za uporabom VAR tehnologije, ali svako iskustvo nam je dragocjeno – rekao je Vučkov.


Nije na odmet podsjetiti da bi primjena VAR tehnologije pod okriljem HT Prve lige trebala krenuti od proljetnog dijela ove sezone. Do tada će hrvatski suci skupljati iskustvo na još tridesetak utakmica Prve HNL za juniore.