Legendarni trener

Vahid Halilhodžić s Marokom će se boriti na SP-u: “Hrvatska je predvođena fenomenom Modrićem, a mi se nećemo zadovoljiti samo plasmanom”

Igor Duvnjak

SLAVLJE - Achraf Hakimi sa suigračima/Foto REUTERS

SLAVLJE - Achraf Hakimi sa suigračima/Foto REUTERS

Uspjeh je što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Međutim, ne treba se samo zadovoljiti s tim, nego valja napraviti nešto i u Kataru kao što sam napravio s Alžirom 2014. godine i plasirao se u osminu finala - kaže Halilhodžić



RIJEKA Tko ozbiljno misli igrati na Svjetskom nogometnom prvenstvu, neka za svaki slučaj nazove Vahida Halilhodžića. Nije to neka od poruka iz sveprisutnih reklamnih programa, nego činjenica koja se potvrđuje već toliki niz godina. Nova epizoda nesnimljenog serijala pod radnim naslovom »Nazovi Vahu zbog Svjetskog prvenstva« je upravo završena, a njezin junak, u dugoj karijeri i trener Dinama, ušao je u nogometnu povijest.


Slavni Halilhodžić postao je prvi trener koji je plasman na završnice svjetskih prvenstava kroz kvalifikacije izborio s čak četiri različite reprezentacije. Istina, još puno ranije Bora Milutinović i Carlos Alberto Parreira vodili su čak pet reprezentacija na svjetskim prvenstvima, ali niti prvi niti drugi nisu s njima uvijek prolazili kvalifikacije. Halilhodžić je do sada na Mundial odveo Obalu Bjelokosti, Alžir, Japan i sada Maroko. Michael Curtiz je režirao svevremeni filmski klasik, romantičnu dramu Casablanca s legendama Humphreyjem Bogartom i Ingrid Bergman.


Režiser ove nogometne priče Vahid Halilhodžić, u nogometnim krugovima diljem svijeta samo Vaha, pobrinuo se da ne bude drame, u Casablanci je u odlučnom ogledu pobijedio Kongo 4:1 i rezervirao kartu za Svjetsko prvenstvo nakon što u prvoj utakmici nije bilo golova. Tako je dodatno popunio svoju ionako obimnu priču, pravu sagu o izborenim svjetskim smotrama.




– Za to sve prepričati trebala bi nam i dva dana – komentar je Vahida Halilhodžića na svoje dosadašnje kvalifikacijske uspjehe. – To je naime četrnaest-petnaest godina rada i odricanja, nije sve to skupa nimalo jednostavno.


U ovom posljednjem slučaju, s Marokom, čime je kompletiran ovaj njegov jedinstveni poker uspjeha, ima sličnosti i specifičnosti s polaganjem onih prethodnih izazovnih testova.


– Sve kvalifikacije su jako teške i iscrpljujuće. Treba imati i iskustva i znanja kako bi se pripremilo sve te kvalifikacijske utakmice. Valja ih, naime, pripremiti i fizički, i taktički i psihološki. U Africi, pogotovo kada igraš na strani, nije lako odigrati pred obično punim stadionima, a da pritom često ni teren nije najbolji.


Uz to, jasno da su iznimni motiviranost i angažiranje domaćih igrača. Bilo je stoga trenutaka kada je bilo teško igrati ove kvalifikacije. Mi smo izvanredno prošli ove kvalifikacije, učinili smo to na način da smo dobili sve utakmice uz onu jednu neriješenu. Stoga, ova je kvalifikacija Maroka potpuno zaslužena.


Rad i znanje


Ovi rezultati sami za sebe govore više nego dovoljno, utezi na strani njegovog Maroka su bili uvjerljivo teži i vaga je prevagnula na marokansku stranu. Jasno je da pritom uloga dugogodišnjeg iskusnog i kvalitetnog kormilara ima itekakvu težinu, u njegovom se slučaju može govoriti o svemu, samo ne o slučajnosti.


– Aduti koji su donijeli našu prevagu su rad, znanje, kompetencija, sve je to zajedno donijelo ovaj rezultat. Kada ti toliko godina imaš uspjehe sa četiri različite ekipe, znači da to jest nešto. Nije da se sada hvalim, ali ovo govori da kao trener nisam loš.


Marić, Ristić, Hadžiabdić, Čolić, Glavović, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje nezaboravni je sastav kojeg stariji navijači Veleža »znaju napamet i u ponoć«, to je najslavnija postava u povijesti »rođenih«, a slavni Vahid je tu bio napadač, snažni golgeter i znalac od kojeg su strepile sve prvoligaške obrane kao i ona Rijekina na čelu s trofejnim kapetanom Zvjezdanom Radinom. Taj Halilhodžić nakon impresivne igračke karijere dugo godina odlično plovi trenerskim vodama, kao što su to učinili i čine neki drugi bivši veliki igrači poput Zinedinea Zidanea ili Carla Ancelottija.


– Rođen sam kao takav da volim pobjeđivati i koji god posao radim, nastojim ga raditi odlično, ja radim stopostotno. Nogomet je moja okupacija, on mi je dao jako puno lijepih trenutaka. Bilo je istina i teških trenutaka. No, i kao igrač i kao trener sam napravio puno, puno toga. Imam izvanrednu karijeru i kao pojedinac i s ekipom. Sada, pred kraj moje trenerske karijere, kada podvučeš crtu, to sabereš i sve zajedno rezimiraš, onda sam se, kao što se kaže, imao zašto i roditi. To zato jer je bilo stvarno finih trenutaka. Čak i u ovim godinama već imam ponuda da idem dalje, ali teško, no to je već neka druga priča.


Slavni Vaha je uspjehom s Marokom digao tamošnju nogometnu javnost na noge, narod je slavio, a od uglednih čestitara u prvom redu je bio i oduševljeni marokanski kralj Mohamed VI, koji je nazvao osobno mostarskog stručnjaka kako bi mu čestitao na velikom uspjehu.


– Počast da te nazove kralj i da ti čestita je jedno veliko priznanje i to od osobe koja je jako cijenjena u Maroku. To mi je još jedno priznanje koje sada ulazi u moju osobnu biografiju, jedan trenutak na koji sam ja ponosan.Veliko je zadovoljstvo kada ti čestita takva jedna osoba.


Ovakvi su uspjesi itekakvo priznanje mostarskom nogometu, a Halilhodžić ovim dosegom svakako je obradovao svoje mostarske prijatelje, recimo legendarnog Duška Bajevića, »Princa s Neretve«.


– Nadam se da sam svih tamo obradovao, iako sam najmanje poziva imao iz Mostara, posebno od novinara. Zvali su me neki moji suigrači, ljudi s kojima sam igrao, isto kao i predsjednik Veleža. Recimo, nazvali su me me Duško Bajević, Džemal Hadžiabdić, Mili »Toza« Hadžiabdić, također i puno mojih prijatelja. Mislim da ukupno gledajući nisam nikada primio toliko poruka oduševljenja kao ovoga puta i to iz čitavog svijeta, iz Tokija, iz Amerike, normalno iz Europe, iz Francuske. Strahovito puno čestitki i poziva stiglo je iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine.


Treći šešir


Cijeli nogometni svijet ima oči uprte ka Kataru, očekuje se ždrijeb skupina za ovaj svjetski događaj godine, za Svjetsko prvenstvo. Razgovarali smo dok se marokanski izbornik spremao u zračnu luku, krečući na ždrijeb.


– Mi smo u trećem »šeširu«, u trećoj skupini. Gledajući popis potencijalnih suparnika, vidim da možemo čak izvući i Hrvatsku, moguće je da nam i Vatreni budu suparnici. U svakom slučaju, sada je već uspjeh što smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo. Međutim, ne treba se samo zadovoljiti s tim, nego valja napraviti nešto i u Kataru kao što sam napravio s Alžirom 2014. godine i plasirao se u osminu finala. Ispali smo u jednoj fantastičnoj utakmici s Njemačkom, izvanrednom ekipom, koja je poslije bila svjetski prvak. Malo nam je čak nedostajalo da pobijedimo, eliminiramo momčad kao što je Njemačka i da napravimo jedan od najvećih podviga u povijesti nogometa.


Spomenuo je moguće nadmetanje s Hrvatskom, koja je davno prebrinula kvalifikacijske brige nakon trijumfa s Rusijom u Splitu. Halilhodžić ima visoko mišljenje o igračima izbornika Zlatka Dalića, a pritom ne može zaobići Realovu legendu Luku Modrića.


– Hrvatska je službeni viceprvak svijeta. To je jedan fantastičan uspjeh, nešto što je baš na limitu mogućnosti i nemogućnosti da se nešto takvo poklopi. Hrvatska uvijek ima reprezentaciju s izvanrednim pojedincima. Ima i privrženost ekipi, a taj nacionalni naboj je strašno velik. Zahvaljući tome napravila je fenomenalne uspjehe. Uz to je predvođena Modrićem, a iako u tim godinama Luka je fenomen koji drži tako vrlo visoku nogometnu razinu.


To što stalno igra u Real Madridu samo potvrđuje njegovu vrijednost. On je jedna vrlo važna karika u svemu tome. Gledajući sada, teško će Hrvatska ponoviti jedan onakav uspjeh. Međutim, kada si ti službeni viceprvak svijeta, tada Hrvatska vjerojatno ima ambicija ponoviti jedan takav uspjeh.