LIGA PRVAKA

Uzvratne utakmice u Dortmundu i Torinu: Juventusov oprez i dobra vibra Porta

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Za uspjeh moramo biti tehnički besprijekorni jer nas očekuje vrlo kompaktan suparnik. Nećemo imati puno prostora i morat ćemo brzo razmišljati - tvrdi Andrea Pirlo, trener Juventusa



ZAGREB Prve uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka donose veliku priliku za Borussiju u Dortmundu i još veću neizvjesnost u Torinu. Naime, Juventus je prije dva tjedna doživio poraz na gostovanju kod Porta (2:1) i sada mu treba pobjeda za proboj u iduću fazu natjecanja, a jasno je kako da bi ispadanje izazvalo veliko nezadovoljstvo u i oko kluba. Doduše, Andrea Pirlo tvrdi da nije opterećen time.


– Ova utakmica je važna, kako za nas, tako i za Porto. Moramo okrenuti negativan rezultat iz Portugala, a to možemo samo ako budemo na svom maksimumu. Osim toga, ne smijemo izgubiti glavu. Međutim, mislim da ova utakmica nije presudna za prosuđivanje onoga što radim jer ljudi u klubu i ja znamo kakav je naš projekt. Ova utakmica je samo presudna za četvrtfinale Lige prvaka – kaže trener Juventusa uoči velikog dvoboja.


Juventus je prošlog vikenda savladao Lazio (3:1) i to nakon što je imao gol zaostatka. Ta pobjeda ga je ostavila u borbi za naslov prvaka, a donijela je i prijeko potrebno samopouzdanje za sučeljavanje s Portom, koji je ove sezone prepoznatljiv po iznimno čvrstoj obrani.


Izdržati nalete




– Za uspjeh moramo biti tehnički besprijekorni jer nas očekuje vrlo kompaktan suparnik, koji je prvu utakmicu odigrao u dvije zgusnute linije. Prema tome, nećemo imati puno prostora i morat ćemo brzo razmišljati kada nam lopta bude u nogama. Moramo ih pokušati raširiti, a za to je potrebno puno strpljenja i što manje tehničkih grešaka. Ni slučajno se ne smijemo zaletavati kroz sredinu – dodaje Pirlo.


U Portu, pak, vjeruju da mogu izdržati sve nalete Juventusa i uzdaju se pozitivno ozračje koje su stvorili nakon prve utakmice.


Sergio Conceicao tvrdi da njegova momčad osjeća dobre vibracije svoje mnogobrojne vojske navijača.


– To je prisutno svugdje u našem gradu. Na ulicama, u dućanima… Prvo nam svi kažu: »Pobijedite ih i prođite!«, a svaki treći nakon toga pozdravi. Osjećamo tu njihovu strast i podršku, to je ono što nam daje dodatnu snagu – kaže trener Porta.


Borussia na svom terenu može izboriti prvo četvrtfinale Lige prvaka od sezone 2016./17. Zapravo, na korak je do tog ostvarenja jer je prije dva tjedna stigla do velike pobjede na gostovanju kod Seville (3:2). Kombinacija tog rezultata i pravila vezanog uz golove u gostima jasno govori da Andalužani za bilo kakvu nadu u prolaz moraju zabiti barem dva komada.


Bolne sezone


– U Sevilli smo odigrali odličnu utkmicu, i to sada želimo ponoviti. Svi bismo bili vrlo ponosni ako prođemo jer bi to značilo da nastavljamo svoj put kroz Ligu prvaka – tumači Marco Reus.


Svi u Dortmundu jako dobro pamte i znaju da su tri protekle sezone na međunarodnoj sceni bile prilično bolne. »Žuto-crni«, naime, jednom nisu prošli skupinu Lige prvaka, a lani i preklani pokleknuli su pred Tottenhamom, odnosno PSG-om.


– Na vlastitoj koži smo naučili da jedna dobra izvedba nije dovoljna u ovako jakom natjecanju. Za prolaz treba spojiti dvije podjednako kvalitetne utakmice. Jednu smo odradili, a sada moramo i drugu protiv odlične momčadi Seville – zaključuje Edin Terzić, koji već dva tjedna zna da će na kraju sezone prepustiti mjesto trenera Marcu Roseu iz Mönchengladbacha.