HNL

Uzbudljiva završnica prvenstva: Rijeka u nedjelju može odlučiti o prvaku

Davor Petrović

Troboj za titulu može biti okončan već u nedjelju, ako Hajduk posrne na Rujevici, a Osijek u Maksimiru



RIJEKA – Rasplet nedjeljnih utakmica HT Prve lige definitivno je potvrdio da bi iduća tri kola mogla donijeti veliku dramu u borbi za naslov prvaka. Opet, ta priča mogla bi biti okončana i za pet dana, kada su na rasporedu dva derbija klubova Velike četvorke hrvatskog nogometa.


Dinamo se prije dva dana nalazio u idealnoj situaciji i mogao je položiti jednu ruku na pehar namijenjen prvaku Hrvatske. Osijek je u ranijem nedjeljnom terminu uknjižio remi s Istrom 1961 na svom terenu (2:2), što je značilo da bi eventualna pobjeda na gostovanju kod Lokomotive u Kranjčevićevoj odvela na šest bodova prednosti nad drugoplasiranim Hajdukom.


Modri su, međutim, odigrali kriminalno lošu utakmicu i jedva su izvukli neriješeni rezultat (1:1) u sudaru sa suparnikom koji je godinama smatran njihovom filijalom, odnosno sigurnim izvorom lako izborenih bodova. Pri tome nije na odmet podsjetiti da je Dinamo ove sezone u četiri ogleda s Lokomotivom uknjižio po jednu pobjedu i poraz te dva remija.




Tako je neočekivano profitirao Hajduk, koji je još u petak na Poljudu jedva savladao Hrvatski dragovoljac (2:1).


Devet kombinacija


Samim time je iduća nedjelja postala »Dan D« za tri kluba na vrhu HT Prve lige, s time da je Dinamo u najpovoljnijoj poziciji iz dva razloga. Barem na papiru. Modri, naime, na svom terenu igraju s Osijekom, s početkom u 20 sati, a u ranijem nedjeljnom terminu na rasporedu je Jadranski derbi.


Postoji devet različitih kombinacija ishoda tih utakmica, s time da Dinamo definitivno drži ono što se u Formuli 1 naziva »pole position«. Modrima bi najbolje odgovarale dvije domaće pobjede jer time bi već u nedjelju osvojili naslov prvaka. Zatim, kombinacije koje uključuju barem jedan neriješeni rezultat ostavit će otvorene neke matematičke mogućnosti za zadnja dva kola.


S druge strane tog spektra je varijanta u kojoj bi oba gosta uknjižila pobjede. Uspije li Hajduk drugi put u ovoj sezoni pokoriti Rujevicu, Osijek osvoji puni plijen na stadionu Maksimir, situacija na vrhu postat će maksimalno komplicirana. Osim toga, sva tri kluba bi imala izglede za završavanje sezone na vrhu HT Prve lige.


Međusobni skor


U tom slučaju bi Dinamu i Hajduku za osvajanje naslova prvaka bio potreban maksimalan učinak na gostovanju kod Šibenika, odnosno u sučeljavanju s Istrom 1961 na Poljudu te pobjeda u međusobnoj utakmici na stadionu Maksimir u zadnjem kolu. Teorija kaže da modrom ansamblu bod u tom derbiju možda ne bi bio dovoljan, ako Osijek u svoje preostale dvije utakmice savlada Lokomotivu na svom terenu i Goricu u gostima.


Naime, takav rasplet bi donio bodovnu izjednačenost na vrhu i odlučivao bi međusobni skor. Osijek bi u toj kategoriji bio bolji od Dinama, pod uvjetom da do kraja prvenstva ostvari maksimalni učinak, a maksimirski derbi u zadnjem kolu završi bez pobjednika.


No, to je samo jedna od malog milijuna kombinacija za završnicu HT Prve lige. Troboj koji iz sadašnje perspektive nudi elemente punokrvnog sportskog trilera može biti okončan već u nedjelju, ako Hajduk posrne na Rujevici, a Osijek u Maksimiru. Bolje rečeno, Rijeka u svojim rukama drži ključeve prvenstva i za pet dana bi mogla gurnuti Dinamo prema naslovu prvaka.


Raspored

34. kolo
8. svibnja
17:00 Rijeka – Hajduk
20:00 Dinamo – Osijek


35. kolo
14. svibnja
19:05 Hajduk – Istra 1961
15. svibnja
17:00 Osijek – Lokomotiva
19:05 Šibenik – Dinamo


36. kolo
21. svibnja
19:00 Dinamo – Hajduk
19:00 Gorica – Osijek