Nogomet

Uskrsne utakmice četvorici hrvatskih reprezentativaca donijele loše vijesti, ozljeda Kovačića ipak nije teže prirode

Davor Petrović

OD LOŠIH DO OPTIMISTIČKIH PROGNOZA - Mateo Kovačić i Thomas Tuchel/Foto REUTERS

OD LOŠIH DO OPTIMISTIČKIH PROGNOZA - Mateo Kovačić i Thomas Tuchel/Foto REUTERS

Ozljeda Matea Kovačića ipak nije teže prirode, ali više je nego izgledno da će Tuchelov omiljeni veznjak propustiti sutrašnji derbi s Arsenalom na Stamford Bridgeu



ZAGREB Uskrsne utakmice u Londonu i Glasgowu donijele su loše vijesti za četvoricu hrvatskih reprezentativaca, s time da su Mateo Kovačić, Josip Juranović i Borna Barišić zaradili ozljede, a Nikola Vlašić je u duelu pao na suparničkog igrača kojem je u tom trenutku puknula noga kod gležnja. Sve to odigralo se unutar dva i pol sata.


Chelsea je na Wembleyu pobijedio Crystal Palace u polufinalu FA Cupa (2:0), a Kovačić je nakon 26. minuta igre napustio teren šepajući, s time da nije bilo kontakta sa suparničkim igračima. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju ozljeda gležnja lijeve noge. Umjesto Kovačića je u igru ušao Ruben Loftus-Cheek, koji je u 65. minuti postigao prvi gol na utakmici.


– To ne izgleda dobro. Gležanj mu je jako, jako natečen i boli ga. Trebamo pričekati specijalistički pregled, ali čini mi se da bi to mogla biti ozbiljnija ozljeda – rekao je Thomas Tuchel nakon utakmice.




Treneru Chelseaja tračak nade je donio odlazak momčadi s Wembleya. Naime, Kovačić je tada imao bandažiran gležanj lijeve noge i normalno se kretao, što su medicinski stručnjaci protumačili kao siguran znak da nije došlo do težih oštećenja kosti i(li) ligamenata. Prema prvim informacijama, ozljeda nije teže prirode, ali više je nego izgledno da će Tuchelov omiljeni veznjak propustiti sutrašnji derbi s Arsenalom na Stamford Bridgeu.


Aduktor i korona


Ove sezone Kovačić je već imao dosta zdravstvenih problema, zbog kojih je propustio jedanaest utakmica za Chelsea i zadnja dva kola Skupine H u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Konkretnije, od kraja listopada do početka prosinca prošle godine s terena ga je izbacila ozljeda aduktora, a zatim je prisilno pauzirao još dva tjedna zbog koronavirusa.


Juranović je također nastradao u polufinalnoj utakmici FA Cupa, samo onog u Škotskoj. Celtic je na Hampden Parku poražen od Rangersa u produžetku (1:2), a tamošnji mediji označili su njegovu ozljedu kao jedan od ključnih detalja. Naime, gol Grega Taylora iz 64. minute Celticu je donio vodstvo, a Juranović je morao izaći iz igre samo tri minute kasnije.


Standardni desni bek hrvatske reprezentacije zatražio je izmjenu nakon duela s Johnom Lundstramom i također je šepajući napustio teren. Pri tome se držao za zadnju ložu desne noge. Njegovu poziciju preuzeo je Anthony Ralston, koji se, kako tvrde škotski mediji, nije mogao nositi s naletima Rangersa po svom boku.


Potreseni Vlašić


Iz Glasgowa još uvijek nema službenih vijesti o težini ozljede, no prve prognoze govore da Juranovića očekuje oporavak čije trajanje se mjeri u tjednima. Bude li razvoj događaja stvarno takav, to će predstavljati veliki udarac za Celtic, koji pet kola prije kraja prvenstva ima šest bodova više od Rangersa.


Na istoj utakmici Barišić je zamijenjen u 109. minuti, držeći se za prepone. Prve vijesti iz Škotske govore da se radi o lakšoj ozljedi, odnosno o preventivnom izlasku iz igre. Prošlog četvrtka Barišić je na uzvratnoj utakmici četvrtfinala Europske lige Rangersa s Bragom također napustio teren na početku produžetka, s time da je tada sam tražio zamjenu zbog grčeva.


Vlašić je, pak, u 21. minuti utakmice West Hama i Burnleya (1:1) nespretno pao na Ashleya Westwooda, kojem je u toj situaciji lijeva noga ostala ispod tijela, čija težina mu je slomila nogu kod gležnja. Kada je vidio težinu te ozljede, vidno potreseni Vlašić je kleknuo na teren i počeo plakati, a zamijenjen je u 65. minuti.