Nakon skoro tri mjeseca

U Koprivnici se vraća hrvatski nogomet polufinalom Kupa: “Ovo je prilika za izlazak u Europu”

Davor Petrović

Stipo Marković (Lokomotiva)/Foto PIXSELL

Stipo Marković (Lokomotiva)/Foto PIXSELL

Kup nam daje priliku da izborimo izlazak u Europu. Krajem listopada smo igrali osminu finala s Bijelim Brdom u Vukovaru, i tamo smo postavili taj cilj - kaže trener Slaven Belupa



ZAGREB Nije pretjerano reći da će Koprivnica večeras biti centar hrvatskog nogometa. Polufinale Hrvatskog nogometnog kupa između Slaven Belupa i Lokomotive u normalnim okolnosti možda ne bi izazivalo toliko pažnje, no danas lopta opet kreće s centra, nakon skoro tri mjeseca prisilne pauze zbog pandemije koronavirusa, i to u specifičnim uvjetima. Ukratko, sve oči bit će okrenute prema srcu Podravine.


Za početak, obje momčadi iza sebe imaju svega dva-tri tjedna nogometnih treninga, što znači da nitko ne zna u kakvom su stanju. Zbog toga će treneri na raspolaganju imati čak pet zamjena igrača tijekom utakmice, koje će, iz preventivnih razloga, biti odigrana pred praznim tribinama. Zapravo, na Gradski stadion Ivan Kušek Apaš moći će ući minimalan broj ljudi potrebnih za održavanje utakmice i realizaciju televizijskog prijenosa, a uz njih će se tamo naći i ograničen broj predstavnika medija.


– Predivno se osjećam uoči nastavka natjecanja. Pun sam elana i znatiželje. Ovo je velika utakmica za na nas, a to mi daje dodatnu energiju i hrabrost. Naravno, želimo napraviti još jedan korak dalje u Kupu. Imamo kombinaciju mladosti, iskustva, agresivnosti i poniznosti, koja je jako važna. Dobro smo se pripremili, i to nam daje pravo na optimizam – objašnjava Tomislav Stipić, trener Slaven Belupa.


Europa




Podravci ne skrivaju ambicije, a one sežu do Rabuzinovog sunca.


– U ovakvom sustavu natjecanja nema prilike za popravak. Kup je specifičan i ima veliki značaj za nas. Kada sam došao u klub, prije osam mjeseci, primarni cilj je bio izboriti ostanak u Prvoj HNL. S druge strane, Kup nam daje priliku da izborimo izlazak u Europu. Krajem listopada smo igrali osminu finala s Bijelim Brdom u Vukovaru, i tamo smo postavili taj cilj. Tada smo rekli jedni drugima da nas u Kupu 360 minuta igre dijeli od izlaska na međunarodnu scenu – dodaje koprivnički šef struke.


Sudeći po sastavu koji je Stipić najavio, Slaven Belupo će put do finala Kupa tražiti kroz prebogato iskustvo napadačkog tandema, koji čine 32-godišnji Jeffren Suarez i pet godina stariji Ivan Krstanović.


– Između Lokomotive i nas nema nepoznanica. Već smo igrali dvije prvenstvene utakmice s njima. Jednu smo zaključili pobjedom u Koprivnici, a drugu nesretnim porazom. Sada opet igramo na svom terenu i vjerujemo u sebe i svoje mogućnosti – rezonira Stipić.


Izražene ambicije


Lokose također krase izražene ambicije.


– Svaki dan razgovaramo o toj utakmici. Nastojimo se što bolje pripremiti i jedva čekamo izlazak na teren. Mi znamo svoj cilj, a to je plasman u finale Kupa. Naravno, nešto će se sigurno pitati i Slaven Belupo, koji na svom terenu svakome može napraviti probleme – tumači Stipo Marković, lijevi bek Lokomotive, koja je prije odlaska na prisilnu pauzu ostvarila pet uzastopnih pobjeda.


Iako je pauza bila duga, na Kajzerici vjeruju da će sezonu nastaviti u istom ritmu.


– Mislim da to nije puno utjecalo na našu momčad jer svi smo trenirali po individualnom programu za vrijeme karantene. Naravno, najbolje je kada treniramo zajedno. Tada se uvijek najbolje spremimo, a danas ćemo biti baš takvi, spremni za utakmicu – zaključuje Marković.