Orijentaški planovi

Uređenje Krimeje ili gradnja novoga stadiona za igranje Prve HNL

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL



RIJEKA  Vodstvo Orijenta 1919 podnijelo u zadanom roku zahtjev za izdvanjem licence za igranjem Druge HNL, ali što je još zanimljivije i – Prve HNL! Neočekivano visoki položaj na ljestvici, nezavidna situacija konkurenata, ali i organizacijski rast kluba u posljednje vrijeme očito su odgovorne klupske ljude motivirali da Orijent 1919 i formalno promoviraju u prvoligaškog aspiranta. Put do elitnog razreda hrvatskog nogometa nije i neće biti lagan jer osim u rezulatskom smislu Krimejčani moraju svoje odraditi i na »administrativom terenu«. Treba zadovoljiti brojne kriterije za dobivanjem prvoligaške licence, posebno zahtjevni su oni infrastrukturalni. Stadion na Krimeji u ovom trenutku ne zadovoljava uvjete za igranje Prve HNL, Kantrida je logičan izbor za alternativni stadion, međutim, predsjednik kluba Saša Matijaš nije sklon odlasku na drugi stadion pod svaku cijenu.


– Prije svega me raduje da smo završili kompletno licenciranje za Drugu HNL – govori Matijaš. – Ostalo je nekoliko sitnica i to ćemo sve odraditi i puno prije roka za dostavu dokumentacije u ožujku. Međutim, podnijeli smo zahtjev i za Prvu HNL kako bismo uvidjeli koje su to domaće zadaće koje moramo ispuniti, odnosno koji su to minimalni kriteriji koje moramo ispuniti da bismo Prvu HNL u prvom redu igrali na Krimeji. Kada od Odjela za licenciranje dobijemo primjedbe, vidjet ćemo jesu li rješive i u kojem roku, odnosno jesu li rješive u postojećem stanju Krimeje ili bi se stadion morao rušiti i graditi potpuno novi. To je ono što nas zanima. Po onome što smo uspjeli saznati, smatramo da su uvjeti za igranje Prve HNL na Krimeji ispunivi, naravno pod uvjetom da se naprave određeni radovi. Od većih zahvata u pitanju je gradnja nove tribine, odnosno proširenje kapaciteta za gledatelje i natkrivanje dijela tribina. Dakle, potrebno je imati najmanje 3.000 sjedećih, od toga tisuću natkrivenih mjesta. Trebalo bi pojačati reflektore, napraviti dodatni ulaz iznad fitness centra, zatim izgraditi press centar, omogućiti miks zonu…


Mogla bi se natkriti kompletna postojeća tribina, izgraditi nova s dvije tisuće mjesta na suprotnoj strani. Baš kao što je Matijaš sugerirao kroz svoje projekcije za predsjedničke inauguracije.




– Trebalo bi sve to precizno nacrtati i izračunati, vidjeti je li to sve moguće izvesti. Po meni sve to nije neizvedivo. Međutim, treba vidjeti kakve će biti primjedbe u sustavu licenciranja pa ćemo onda biti pametniji. Neozbiljno bi bilo ići u razgovore prema Gradu Rijeci bez nečega konkretnijega, dakle brojki i izračuna. To je naravno jedna varijanta. Druga je da se ide u razgovore s investitorima koji bi gradili novi stadion na mjestu postojećega.


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU