Svijet nogometa tuguje

Umro je predsjednik UEFA-e Lennart Johansson: ‘Ta vijest mi je slomila srce, bit ću mu vječno zahvalan’

Hina

foto: REUTERS/Petr Josek/Files

foto: REUTERS/Petr Josek/Files

O Johanssonovu značaju u domovini najbolje svjedoči podatak da je njegovim imenom nazvan trofej koji se svake godine dodjeljuje nogometnom klubu koji osvoji naslov prvaka Švedske.STOCKHOLM – Nakon kraće bolesti u utorak je, u 89. godini, preminuo nekadašnji predsjednik UEFA-e Lennart Johansson, koji je na čelu Europskog nogometnog saveza bio 17 godina, objavio je u srijedu Švedski nogometni savez.


Jedna od njegovih najvećih ostavština u europskom nogometu je dovršenje preoblikovanja europskih klupskih natjecanja, a za vrijeme njegova mandata utemeljena je Liga prvaka. Johansson je na čelu UEFA-e bio od 1990. do 2007. godine, kad ga je na Izbronom kongresu pobijedio nekadašnji francuski nogometni velikan Michel Platini.


Johansson se 1998. godine kandidirao i za poziciju predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA), ali je izgubio od Švicarca Seppa Blattera.
Vijest o Johanssonovoj smrti potvrdili su i iz FIFA-e te najavili da će ga se prisjetiti na današnjem kongresu u Parizu.


“Vijest o smrti Lennarta Johanssona slomila mi je srce. Bio je prijatelj i neprocjenjiv izvor mudrosti i inspiracije. Bit ću mu zauvijek zahvalan što je bio bio predsjednik UEFA-e kad sam 2000. godine pristupio toj organizaciji. Od tada, Lennart je bio uzor po pitanju profesionalizma i, što je najvažnije, humanosti”, napisao je u svojoj poruci predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.


O Johanssonovu značaju u domovini najbolje svjedoči podatak da je njegovim imenom nazvan trofej koji se svake godine dodjeljuje nogometnom klubu koji osvoji naslov prvaka Švedske.