PROVOKACIJA

UEFA tvrdi da nikad nije dopustila zastave tzv. Velike Mađarske na tribinama: ‘Bit će kazni ako se pojave’

Zlatko Crnčec

Instagram / Reuters

Instagram / Reuters

Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dopustila korištenje takve zastave ili transparenata, tvrde u UEFA-i



ZAGREB – Cijeli jučerašnji dan srednja i jugoistočna Europa zgražale su se nad informacijom da je UEFA dozvolila Mađarskoj da njezini navijači na službenim utakmicama mogu na tribinama imati zastave na kojima je iscrtana linija takozvane Velike Mađarske. Zgražanje je prestalo tek nakon što je UEFA službeno priopćila da to nije istina, te je štoviše zaprijetila kaznom Mađarskoj i njezinom nogometnom savezu ako se njezini navijači pojave s takvim zastavama.


– Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informaciju da je UEFA dopustila korištenje takve zastave ili transparenata na svojim utakmicama. Kako bismo izbjegli bilo kakve nedoumice, želimo pojasniti da UEFA to nikada nije dopustila. Korištenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mjera. Stoga vam toplo preporučujemo da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili pojavljivanje ovih zastava/bannera na utakmicama. U protivnom, prema UEFA-i, prekršajem će se pozabaviti nadležna disciplinska komisija, navodi se u priopćenju UEFA-e kojim je odgovorila na tvrdnje Mađarskog nogometnog saveza da je njihovim navijačima odobreno nošenje takvih zastava.


Iscrtane granice


Riječ je o zastavi na kojoj su iscrtane granice Velike Mađarske, odnosno zemalja Krune Svetog Stjepana koje su bile u ugarskom dijelu Austro-Ugarske Monarhije. Trianonskim mirovnim ugovorom iz lipnja 1920. Mađarska je Austriji ustupila Gradišće (Burgenland) bez Soprona, Rumunjskoj Transilvaniju (Erdelj), Čehoslovačkoj Slovačku, a Kraljevini SHS zapadni Banat, Bačku, južnu Baranju te Međimurje i Prekmurje. Za vrijeme trajanja Austro-Ugarske Monarhije sve do 1918. godine Rijeka je bila izravno podređena Mađarskoj.




Mađarska je od 282.000 četvornih kilometara, koliko su obuhvaćale zemlje Krune sv. Stjepana, dobila 93.000 četvornih kilometara, a od 19 milijuna stanovnika njoj je ostavljeno sedam i pol. U člancima od 41. do 44. Trianonskoga ugovora Mađarska se odrekla svih prava na teritorije koji su joj pripadali u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a tada su bili u sastavu Kraljevine SHS. Međutim, aktualni mađarski premijer godinama se poigrava ovim pitanjem igrajući na sentiment Mađara da im je napravljena nepravda.


Istina jest da je velik broj Mađara ostao izvan Mađarske, ali je također i istina da su na puno tih teritorija Mađari bili manjina.


U utorak uvečer je mađarski »Nemzeti sport« prenio da su UEFA i FARE (Football Against Racism in Europe), odobrili zahtjev Mađarskog nogometnog saveza (MLSZ) da se »povijesni mađarski simbol«, odnosno zastava s prikazom Velike Mađarske, ne tretira kao politički motivirani simbol kako bi se mogao pojavljivati na utakmicama mađarske reprezentacije.


Simbol jedinstva


Naime, UEFA je u siječnju proglasila prikaz Velike Mađarske, simbola nacionalnog jedinstva, političkom porukom i poručila da joj nema mjesta na nogometnim događanjima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije. Odlukom UEFA-e je zabranjeno unositi bilo što s prikazom Velike Mađarske, poput transparenata, na utakmice koje organizira UEFA jer bi se to moglo smatrati provokativnim. Mađarska je u kvalifikacijama za Euro 2024. u skupini G sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvom. Prvi protivnici bit će im Bugarska 27. ožujka.


Premijer Viktor Orban je u svibnju 2020. na svom službenom Facebook profilu objavio kartu takozvane Velike Mađarske. Povod za ovakav potez bila je njegova namjera da poželi mađarskim maturantima najbolji mogući uspjeh na ispitu iz povijesti.


Godinu dana ranije Orban je također na svom Facebooku objavio fotografiju sa sastanka Predsjedništva svoje stranke Fidesz održanog u stranačkim prostorijama gdje se na zidu također nalazi spomenuta karta. Orban je bio aktivan i na Instagramu pa je na njemu objavio fotografije s prijateljske utakmice Mađarske i Grčke na kojoj je oko vrata nosio šal na kojem je nacrtana Velika Mađarska. Hrvatski političari dosad su vrlo mlako reagirali na ove Orbanove poteze. Posebno je tiha cijelo vrijeme bila hrvatska desnica koja Orbana doživljava kao političara koji se najbolje od svih europskih lidera nosi s negativnim stranama globalizacije i europskih integracija.