Konačno

UEFA objavila da bi Istanbul trebao ugostiti finale Lige prvaka 2023. godine

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Istanbul je posljednji put ugostio finale Lige prvaka 2005.



NYON  Istanbul bi konačno trebao ponovno ugostiti finale Lige prvaka 2023., objavio je u petak Europski nogometni savez (UEFA).


“Nakon premještanja finala Lige prvaka 2021. iz Istanbula u Porto, odlučeno je da će finale Lige prvaka 2023. biti odigrano na Ataturk Olimpijskom stadionu u Istanbulu”, stoji u službenom priopćenju UEFA-e.


Istanbul je posljednji put ugostio finale Lige prvaka 2005. kad je Liverpool velikim preokretom od 0-3 na poluvremenu, došao do izjednačenja na 3-3, a potom boljim izvođenjem jedanaesteraca (3-2) pobijedio Milan za svoj tadašnji peti naslov europskog prvaka.




Već otprije je poznato da će finale Lige prvaka 2022. biti održano u Sankt Peterburgu, 2024. na londonskom Wembleyju, a 2025. na muenchenskoj Allianz Areni.


Turci su trebali biti domaćini finala 2020., ali je zbog pandemije promijenjen sustav natjecanja, pa su sve utakmice od četvrtfinala do finala odigrane na dva lisabonska stadiona.


Potom je Istanbulu dodijeljeno finale 2021., ali je ponovno, zbog situacije sa širenjem zaraze koronavirusom, najveći turski grad ostao bez velikog dvoboja koji je odigran u Portu.


Uz to što mu je dodijeljeno domaćinstvo finala za 2023., Istanbul će u kolovozu ove i sljedeće godine biti domaćin ždrijeba grupne faze za sva tri UEFA-ina klupska natjecanja: Ligu prvaka, Europsku ligu i Europsku konferencijsku ligu.


Osim toga, čelnici UEFA-e odlučili su da će Dublin biti domaćin finala Europske lige 2024., a Bilbau je za tu godinu dodijeljeno domaćinstvo finala Lige prvakinja te finale Europske lige 2025. Radi se o dva grada koji su trebali biti domaćini utakmica na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, ali nisu mogli zadovoljiti kriterij o broju gledatelja na tribinama, zbog Covid-19 ograničenja koja su u tom razdoblju bila na snazi u Irskoj, odnosno španjolskoj pokrajini Baskiji.