Ante Kulušić

U tijeku je sjednica Sudačke komisije HNS-a, evo što je o Pajaču rekao šef sudaca prije sastanka

Marko Cvijanović

Sudac Pajač grubo je pogriješio najmanje u dvije situacije/Foto Arhiva NL

Sudac Pajač grubo je pogriješio najmanje u dvije situacije/Foto Arhiva NL

Moje osobno mišljenje kao predsjednika Komisije nogometnih sudaca je takvo da nisam zadovoljan suđenjem na polufinalnoj utakmici - rekao je Kulušić



RIJEKA  Predsjednik Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza, Ante Kulušić, za danas je sazvao sastanak najvišeg tijela hrvatskih djelitelja nogometne pravde, na kojem će, naravno, pod posebnim povećalom biti suđenje na drugoj polufinalnoj utakmici Kupa Hrvatske između Rijeke i Osijeka na Rujevici.


Iako će poslije današnjeg sastanka hrvatskih sudaca sve biti puno jasnije, sasvim je izgledno da će glavni sudac utakmice, Igor Pajač, zbog barem dviju grubih pogrešaka dobiti negativnu ocjenu


– Na sastanku ćemo analizirati detalje s utakmice nakon što dobijemo snimke iz VAR sobe, a onda objaviti priopćenje za javnost. Moje osobno mišljenje kao predsjednika Komisije nogometnih sudaca je takvo da nisam zadovoljan suđenjem na polufinalnoj utakmici između Rijeke i Osijeka, pritom mislim da nije adekvatno korištena niti VAR tehnologija – rekao je Ante Kulušić.




Iako će poslije današnjeg sastanka hrvatskih sudaca sve biti puno jasnije, sasvim je izgledno da će glavni sudac utakmice, Igor Pajač, zbog barem dviju grubih pogrešaka dobiti negativnu ocjenu (maksimalno 7,4) i otići na »hlađenje« u trajanju od minimalno četiri utakmice. S obzirom na činjenicu da Kulušić jasno i glasno ukazuje i na odgovornost VAR sudaca, pod povećalom će biti i odluke Frana Jovića (VAR) i Igora Krmara (AVAR) u VAR sobi rujevičkog stadiona. Pod povećalom će u svakom slučaju biti tri odluke koje su utjecale na tijek igre i konačni rezultat utakmice.


Prva situacija


Grubi prekršaj Danijela Lončara na Alexanderu Gorgonu u četvrtoj minuti utakmice.


Zašto je pogriješio glavni sudac?


“Glavni sudac je pogriješio jer nije Lončarov prekršaj sankcionirao crvenim kartonom. Igrač Osijeka (Lončar) je prilikom klizećeg starta otvorenim stopalom udario igrača Rijeke (Gorgon) u predjelu potkoljenice, pritom je imao nogu podignutu iznad zemlje i bio u velikoj brzini. Za to je zaslužio izravni crveni karton bez obzira što je najprije startao na loptu, a tek onda na nogu protivnika. Pajač nije bio zaklonjen da to ne bi mogao vidjeti.”


Zašto su pogriješili suci u VAR sobi?


“Suci u VAR sobi (Jović, Krmar) propustili su priliku uključiti se i dojaviti glavnom sucu (Pajač) da zaustavi igru, pregleda snimku i eventualno promijeni prvotnu odluku (dosudio je prekršaj bez diciplinske mjere).”


Druga situacija


Igrača Osijeka László Kleinheisler u 56. minuti je žestoko uklizao na loptu i Stjepana Lončara, a glavni sudac Igor Pajač pokazao Kleinheisleru drugi žuti karton za isključenje.


Zašto je pogriješio glavni sudac?


“Glavni sudac nije vidio da igrač Osijeka (Kleinheisler) prilikom uklizavanja nije napravio prekršaj na igraču Rijeke (Lončar) i pogrešno, bez ikakvog razloga, dodijelio drugi žuti karton igraču Osijeka (Kleinheisler). Kao opravdanje, sudac u zapisniku utakmice navodi Kleinheislerov start kao zakašnjeli prekršaj.”


Ante Kulušić/Foto PIXSELL


Zašto se VAR nije uključio?


Protokol VAR-a nalaže da se VAR uključuje isključivo kod postignutih pogodaka, kaznenih udaraca, izravnih crvenih kartona i zamjene identiteta igrača.


Treća situacija


Kontakt u šesnaestercu Osijeka u zračnom duelu između igrača Osijeka Alvesa Pereire Oliveire Talysa i igrača Rijeke Luke Capana u 70. minuti, poslije kojega je dosuđen jedanaesterac u korist Rijeke. Sudac je u zapisniku svoju odluku opravdao korištenjem Talysove ruke kao alata.


Je li glavni sudac pogriješio?


“U prilog dosuđenom jedanaestercu u korist Rijeke ide činjenica da je ruka igrača Osijeka završila na licu igrača Rijeke. Intenzitet prekršaja ne može sa stopostotnom sigurnošću potkrijepiti usporena snimka koja uvijek pojačava dojam prekršaja za najstrožu kaznu. U kontekstu prigovora igrača i vodstva Osijeka sporan je upravo intenzitet kontakta Talysa i Capana.”


Da li se trebao uključiti VAR?


“VAR se kod ovakve situacije nominalno ne uključuje iz jednostavnog razloga što u konkretnom slučaju postoje razlozi za i protiv dosuđivanja kaznenog udarca. Pod pretpostavkom da je glavni sudac obavijestio VAR sobu da je kazneni udarac dosudio zbog udaranja laktom, onda je VAR soba, pregledavajući snimku, trebala utvrditi da nema udarca laktom i predložiti mu da i on pregleda snimku sporne situacije. Poslije preslušavanja snimke razgovora između glavnog suca i sudaca u VAR sobi bit će utvrđeno je li možda došlo do kršenja VAR protokola u slučaju da je glavni sudac iz VAR sobe (Jović) dojavio glavnom sucu na terenu (Pajač) da je dobro postupio dosudivši najstrožu kaznu za Rijeku”.