Gorica vs. Rijeka

U redovima Gorice protiv Rijeke žele potvrditi bod sa Šubićevca, uzdaju se u čovjeka koji je srušio Bijele u Europskoj ligi

Davor Petrović

Dominik Prokop/Foto PIXSELL

Dominik Prokop/Foto PIXSELL

Dominik Prokop već ima iskustva s Rijekom iz Europske lige u sezoni 2017./2018. Štoviše, tada je na Rujevici postigao prva dva gola u pobjedi bečke Austrije (4:1)



VELIKA GORICA  Uoči današnjeg ogleda u Turopolju brojke jasno govore da je Gorica svoju prvu, zadnju i jedinu prvenstvenu pobjedu u ovoj sezoni uknjižila prije osam tjedana, s time da od tada do prošlog vikenda i gostovanja kod Šibenika (1:1) nije osvojila niti jedan jedini bod. U međuvremenu je naprasno smijenjen Samir Toplak, a za trenera je doveden Igor Angelovski, 46-godišnji makedonski stručnjak, koji je reprezentaciju svoje domovine odveo na EURO 2020.


– Svi u klubu smo jedva dočekali taj pozitivni rezultat iz Šibenika, a žao mi je što nismo pobijedili jer smo to prema prikazanoj igri zaslužili. Taj rezultat nam donosi psihološku stabilnost, ali neće nam ništa značiti ako to ne potvrdimo protiv Rijeke. U ovakvoj situaciji svaki bod nam znači jako puno i za njega se moramo izboriti – tumači Angelovski.


Najdojmljiviju partiju pod njegovim stručnim vodstvom Gorica je pružila prije mjesec dana, kada je pred svojim navijačima držala Dinamo na konopcima. Modri su, naime, u tom dvoboju imali tek četiri udarca na gol, s time da je prvi stigao tek u 70. minuti. No, Mislav Oršić je u sudačkoj nadoknadi srušio sve snove Turopoljaca.




Nakon te utakmice sličan scenarij se ponovio u sučeljavanju s Osijekom, a prošlog vikenda je konačno stigao prvi bod u mandatu novog trenera. Doduše, uz skupu cijenu jer su Jurica Pršir i Edin Julardžija na Šubićevcu zaradili isključenja, dok je Josip Mitrović dobio treći žuti karton, što znači da danas nisu u konkurenciju za sastav.


– U tome ne smijemo tražiti alibi. Slično je bilo i prije Šibenika, pa su se novi igrači stavili u službu momčadi i odlično su odradili svoj dio posla. Zbog toga ne sumnjam da će oni koji sada dobiju svoju priliku reagirati na pravoj razini i pružiti svoj maksimum – kaže Angelovski.


Na početku ove sezone Gorica je jedan od svojih šest bodova osvojila na Rujevici, a od ulaska u elitno društvo ima vrlo povoljan skor u međusobnim ogledima s Rijekom, koja je nekada bila osjetno jača nego danas.


– Nikada ne razmišljam o takvim tradicijama jer je svaka utakmica priča za sebe. U goste nam stiže jedan od najvećih hrvatskih klubova i to moramo respektirati dok ne izađemo na teren. Čim počne utakmica moramo imati vjeru u sebe i tražiti pobjedu koju dugo čekamo – tvrdi Angelovski.


U Gorici puno nada polažu u pojačanja s kraja ljetnog prijelaznog roka. Tyrese Francois, član olimpijske reprezentacije Australije, stigao je na posudbu iz Fulhama, a Dominik Prokop već ima iskustva s Rijekom iz Europske lige u sezoni 2017./2018. Štoviše, tada je na Rujevici postigao prva dva gola u pobjedi bečke Austrije (4:1).


– Imam jako lijepe uspomene s te utakmice, ali to se sada ne broji, iako bih bio jako sretan da i sada na isti način pomognem svojoj momčadi. Sada ne smijemo previše razmišljati o situaciji na ljestvici. Ovo je važna utakmica za obje momčadi, ali moramo je odigrati kao i svaku drugu. Sve što radimo u zadnje vrijeme daje mi vjeru da možemo osvojiti tri boda – zaključuje 25-godišnji Prokop, koji je uknjižio 53 nastupa za austrijske reprezentacije mlađih dobnih kategorija, postigavši pritom 16 golova.