Ivan Močinić

U nedjelju će na Drosini igrati svoj 15. susjedski derbi: “Rijeci ne smijemo dozvoliti da se nametne igrom i posjedom”

Ivica Cerovac

Ivan Močinić/Foto Arhiva NL

Ivan Močinić/Foto Arhiva NL

Moramo biti fokusirani na nas i gledati da ne ponovimo pogreške koje smo radili u pripremnoj utakmici. Jako smo dobro izgledali na Rujevici u prvom dijelu - kaže Riječanin u pulskim redovima



PULA Ivan Močinić je prvi susjedski derbi između Istre 1961 i Rijeke odigrao 11. travnja 2012. godine i do danas ih je, računamo li i dva polufinalna ogleda Hrvatskog kupa u proljeće 2014. godine, prikupio 14. Njih 13 odradio je u riječkom dresu, dok mu je onaj jedini u kojem je branio boje pulskog prvoligaša, bio ujedno i debi za »zeleno-žute«. Gledano s rezultatske strane, taj 22. rujna prošle godine neće mu ostati u lijepom sjećanju, jer kad je u 74. minuti istrčao na travnjak »Drosine«, rezultat je već bio 0:2, a nedugo zatim Murić je trećim pogotkom zaključio susret.


Negativan niz


– Nismo loše odigrali tu utakmicu, ali primili smo rani pogodak koji nam je poprilično otežao stvari, da bi potom u završnici prvog dijela najprije Ivančić dobio drugi žuti karton, nakon čega je uslijedio i drugi pogodak Rijeke – prisjetio se Ivan Močinić.


Istra 1961 nikad u svoj povijesti nije slavila u Rijeci, ali zato se na domaćem terenu može pohvaliti s četiri prvenstvene pobjede i šest remija. No, u četiri posljednja sraza na »Drosini«, »zeleno-žuti« su upisali četiri poraza, a posebno bole ona dva iz 2019. godine, u kojima je ukupna gol-razlika 0:10.




– Podatak je to koji nam ne ide u korist i sigurno ćemo napraviti sve što je u našoj moći da prekinemo taj negativni niz. Dok sam igrao za Rijeku nismo voljeli dolaziti na »Drosinu«, jer smo znali da nas čeka teška utakmica u kojoj će jedan gol odlučiti. Nikad nije bilo lagano, gubili su se u Puli bodovi ili bi se do njih dolazilo u zadnjim minutama i nadam se da nas takva neizvjesna utakmica očekuje i u nedjelju, zaželio je Močinić. – Poštujemo i cijenimo svakog protivnika, ali znamo u kakvoj se situaciji nalazimo i koliko nam je svaki bod bitan te nikom nećemo dopustiti da nam ih lako otrgne, pogotovo ne na našem terenu. Jedino za čime žalim, to je činjenica da neće biti gledatelja na stadionu. Ljudi su se zaželjeli nogometa, a prva utakmica nakon pauze odmah donosi »Derbi della Učka« te bi se sigurno na »Drosini« stvorio odličan ambijent. Došlo bi puno navijača jedne i druge momčadi, napravila bi se lijepa atmosfera te bi u takvom ugođaju bio veći gušt igrati, nego pred praznim tribinama. Samim tim bile bi i tenzije veće, ali ove utakmice uvijek su se igrale na nož, pa mislim da niti ova neće biti drugačija, bez obzira na izostanak navijača.


Rijeka ima dvije skoro pa podjednake momčadi, ali neki igrači su ipak u maloj prednosti i stoga nije bilo previše iznenađenja. Da li će se nešto promijeniti do nedjelje teško je sa sigurnošću tvrditi, niti bih se želio previše opterećivati sastavom Rijeke – kaže Močinić


Tenzija nije nedostajalo niti na nedavnoj prijateljskoj utakmici odigranoj na Rujevici, a u istom ozračju odigran je i polufinalni ogled Hrvatskog kupa između Rijeke i Osijeka.


– Bila nam je to jedna od tek dvije pripremne utakmice, svaki se igrač želio dokazati treneru i išlo se kao da je prvenstvena. Možda je u nekim navratima bilo i preoštro, ali to je dio nogometa. Mi se ne štedimo ni međusobno na treningu, ali smatram da je sve ostalo u granicama normale te nije bilo oštrih startova s ciljem da se protivnički igrač ozlijedi. No, nikog se nije puštalo pa je znalo i zaiskriti, istaknuo je Močinić. – Niti jedan igrač nikad nije imao ovako dugu pauzu u sezoni, pa su se neki malo i previše zaželjeli nogometa. Prisutna je bila velika želja koja često odvede i izvan limita, pa je stoga ogled između Rijeke i Osijeka otišao u treće poluvrijeme. Kad stvari odu u smjeru koji se ne priželjkuje te u kombinaciji s vrućim glavama, mora se biti jako pametan da se ne reagira previše žestoko. Znam iz vlastitog iskustva da to nije lako, ali treba se ostati smiren i sportski podnijeti poraz.


Dobar pokazatelj


Ulazak svog bivšeg kluba u novo finale Hrvatskog kupa Močinić nije pogledao u potpunosti, ali oni najvažniji detalji nisu mu promakli.


– Kako smo istog dana igrali međusobno na »Drosini«, uključio sam se tek u 35. minuti te mi je rečeno da je dotad Osijek bio bolji i zasluženo vodio, a da je domaćin dosta griješio. Drugi dio sam pogledao u potpunosti, vidio grešku Pandura koja je prethodila drugom golu te potom crveni karton nakon kojeg je Rijeka preuzela inicijativu. Proći ćemo sve to tijekom analize, jer je trener sigurno zapazio neke zanimljive stvari koje će nam dobro doći u pripremi za nedjelju i prenijet će nam ih. Bit će dosta toga što ćemo moći iskoristiti, jer je ova utakmica dobar pokazatelj kakvu bismo Rijeku mogli vidjeti na »Drosini«, smatra Močinić. – Početni sastav bio je manje-više očekivan, s tek jednom izmjenom u odnosu na onaj koji je istrčao protiv nas. Rijeka ima dvije skoro pa podjednake momčadi, ali neki igrači su ipak u maloj prednosti i stoga nije bilo previše iznenađenja. Da li će se nešto promijeniti do nedjelje teško je sa sigurnošću tvrditi, niti bih se želio previše opterećivati sastavom Rijeke. Moramo biti fokusirani na nas i gledati da ne ponovimo pogreške koje smo radili u pripremnoj utakmici. Jako smo dobro izgledali na Rujevici u prvom dijelu, šteta jedino za dva rano primljena pogotka, ali potom smo pali u nastavku. Stoji da Rijeka ima veću širinu, ali nismo im smjeli dozvoliti da uspostave njihovu igru i nametnu se s posjedom. Izostala je naša agresija, umarali smo se trčanjem i slabo dolazili do lopte, a kad bi je osvojili, nedostajalo je svježine da nešto pokrenemo i Riječani su to znali kazniti.


Osjetio se umor

Na međusobnoj utakmici odigranoj u nedjelju na »Drosini«, Močinić je prvih 60 minuta nosio zeleni dres, da bi potom za završnih pola sata navukao crni. Sva četiri pogotka pala su u završnici susreta, po čemu »generalka« Istre 1961 nije previše odudarala od polufinalnih ogleda u Kupu.


– Koliko god se individualno treniralo, normalno da je ova pauza utjecala na sve nas. Utakmice su nešto drugo, igračima fali ritam i on će se dobiti jedino kroz igru. Nije se dugo igralo 90 minuta i u završnici susreta sigurno dođe do manjeg pada koncentracije, a osjeti se i umor, što sve skupa utječe na to da se primaju golovi u posljednjim minutama. Stvari bi se nakon dvije-tri utakmice trebale vratiti u normalu, ali za očekivati je više pogodaka u završnicama, nije dvojio Močinić.