S. Belupo vs. Rijeka

U Koprivnici trebaju bod(ove) protiv Rijeke u borbi za ostanak: “Ako budemo pravi sve je moguće…”

Torlles Knoll i Luka Capan/Foto PIXSELL

Torlles Knoll i Luka Capan/Foto PIXSELL

Sam okvir ove utakmice donosi veliku napetost. Oni se bore za pozicije koje vode u Europu, a mi za pozicije koje jamče ostanak u HT Prvoj ligi - kaže trener Belupa Tomislav Stipić



KOPRIVNICA Današnji dvoboj s Rijekom na Gradskom stadionu Ivan Kušek-Apaš za Slaven Belupo predstavlja ključnu utakmicu sezone. Naime, eventualni poraz bi gurnuo Koprivničane prema grčevitoj borbi za očuvanje prvoligaškog statusa u zadnja dva kola, gdje ih očekuju izravni dvoboji s klubovima koji se već sada nalaze u takvoj situaciji, Istrom 1961 i Varaždinom.


Stoga nije niti malo čudno da je u Podravini oglašeno zvono za uzbunu i aktivirana opća mobilizacija. Preciznije, raspored više nego jasno sugerira da Slaven Belupo danas mora osvojiti tri boda nakon ishoda jučerašnje utakmice Istre 1961 i Lokomotive u Puli.


– Moja očekivanja uvijek definira situacija u kojoj se nalazimo. Priželjkujem da naša momčad ostvari rezultat koji će nam omogućiti da stavimo »točku na i« – poručuje Tomislav Stipić.


Rizik




Trener Slaven Belupa može računati na sve svoje štićenike jer nema ni ozlijeđenih ni kartoniranih. Međutim, i tu postoji kvaka. Konkretno, čak osmorica igrača imaju dva žuta kartona, a među njima su standardni članovi udarne jedanaestorice Goran Paracki, Stipe Bačelić-Grgić i Törles Knöll.


Samim time je jasno da današnje sučeljavanje s Rijekom nosi ogroman rizik za Stipića, kojem bi se moglo dogoditi da izgubi ključne figure za subotnje gostovanje kod Istre 1961 u Puli. Naravno, pod uvjetom da danas izgube od Rijeke.


– Sam okvir ove utakmice donosi veliku napetost. Oni se bore za pozicije koje vode u Europu, a mi za pozicije koje jamče ostanak u HT Prvoj ligi. Rijeka nije klub koji mi uobičajeno i u prolazu pobjeđujemo, ali to se može dogoditi, pod uvjetom da budemo pravi – objašnjava koprivnički šef struke.


O težini zadatka dovoljno govori činjenica da je Slaven Belupo kroz dosadašnja 33 kola HT Prve lige ostvario samo šest pobjeda, s time da su samo dvije uknjižene u Koprivnici. Povrh toga, Slaven Belupo je zadnji put osvojio tri boda na svom terenu prije tri i pol mjeseca, odnosno 29. siječnja ove godine, kada je na Gradskom stadionu Ivan Kušek-Apaš gostovao Varaždin (2:0).


Optimizam


Povrh toga, statistika jasno govori da su Koprivničani ove sezone bili osjetno uspješniji izvan svoga grada. Naime, kod kuće su osvojili samo trinaest bodova, dok su ih s gostovanja donijeli osamnaest, uključujući šest iz Velike Gorice, dva iz Splita te po jedan iz Osijeka i Maksimira. Što se tiče današnjeg ogleda, u prilog im nikako ne ide ni činjenica da su u zadnjih deset domaćih utakmica postigli isto toliko golova, a primili su ih sedamnaest.


Doduše, taj dio statistike ne otkriva da je Slaven Belupo u zadnja tri nastupa na svom terenu dosta dobro parirao preostalim članovima velike četvorke hrvatskog nogometa. Kada se u obzir uzme napadačka igra, odnosno udarci u okvir gola, Koprivničani su ih imali deset protiv Osijeka (2:2), sedam protiv Hajduka te četiri protiv Dinama, s time da su u prve dvije utakmice bili bolji suparnik u tom segmentu.
Upravo iz tog razloga u srcu Podravine vlada optimizam uoči današnjeg sučeljavanja s Rijekom. Iako situacija na ljestvici ne nudi previše razloga za osmijeh, u Slaven Belupu su uvjereni da i njima mora zasjati sunce u Koprivnici.


– Zdravo ozračje je uvijek dobro imati. Od atmosfere ovisi izvedba na terenu, a od izvedbe rezultat. To je temelj svega, ali ne znači da nismo samokritični prema unutra ili da si ne ukazujemo na pogreške ili rješenja međusobno – zaključuje Stipić.



Standings provided by SofaScore LiveScore