Broji posljednje dane?

U Istri 1961 opet nakon Rujevice razmišljaju o smjeni trenera. Catalu na klupi drži – odšteta

Roberto Car

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za razliku od situacije s Karoglanom, kad je »puklo« između njega i igrača, pulska svlačionica je i dalje uz Catalu



PULA – Španjolski stručnjak na klupi Istre 1961 David Catala »pleše« na rubu otkaza nakon drugog proljetnog poraza. Razlog tome svakako nisu porazi od Dinama i Rijeke, koliko blijede predstave pulskih nogometaša. Nestala je ona prepoznatljiva pas igra kojom su »zeleno-žuti« pod vodstvom Gonzala Garcije izluđivali sve suparnike u HNL-u, golovi se u zadnjih pet susreta postižu na kapaljku, a i broj stvorenih prilika za postizanje gola je poražavajući. Što je najgore, ne stječe se dojam da je to samo prolazna kriza, odnosno da bi pulska momčad mogla ubrzo bitnije poboljšati svoje predstave na travnjacima.


Ovakvim igrama nezadovoljni su navijači, nezadovoljni su igrači, a nezadovoljni su i u upravi Istre 1961. Stoga su dan nakon 3:0 poraza od Rijeke na Rujevici bile »užarene« linije na relaciji Pula – Vitoria. Razgovaralo se o mogućnosti druge smjene trenera Istre 1961 ove sezone, nakon što je Mislav Karoglan smijenjen nakon 3. kola i poraza također od Rijeke na Rujevici (6:0). Zasad, nema novosti, Catala je i dalje trener pulskog prvoligaša i on bi danas sa suradnicima trebao voditi trening. No, stječe se dojam da je razlog tome više materijalne prirode. Naime, ukoliko otkažu suradnju Catali, baskijski vlasnici pulskog prvoligaša morat će i njemu i njegovim suradnicima isplatiti odštetu, baš kao prethodno Karoglanu. To je glavni razlog zbog kojega je konačna odluka o smjeni Catale zasad prolongirana te bi danas ili sutra iz Španjolske trebao stići odgovor na ovo pitanje.


Potom je tu i pitanje novog trenera. Posegnuti za strancem ili se odlučiti za nekog hrvatskog trenera koji bi, barem u startu, imao prednost zbog poznavanja situacije? Postoji i treća solucija. Trener juniora Sergej Banović je uspješno vodio pulsku momčad protiv Osijeka (4:4) u onom zrakopraznom prostoru između odlaska Karoglana i dolaska Catale. Ukoliko bi Catala bio smijenjen tijekom ovog tjedna, velika je vjerojatnost da bi ponovo Banović vodio pulske seniore protiv Osijeka na »Drosini«. Postoji opcija da Banović ostane na klupi do kraja sezone. Naime, pulski je prvoligaš u komotnoj situaciji. Ispasti neće jer je »fenjeraš« Rudeš daleko zaostao. Jednako tako Istra 1961 se ne može umiješati u borbu za izlazak u Europu te se preostalih 15 kola može iskoristiti za stvaranje temelja momčadi za iduću sezonu.




Čeka se odgovor iz Španjolske. Za razliku od situacije s Karoglanom kad je »puklo« između njega i igrača, pulska svlačionica je zasad i dalje uz Catalu.