Stota obljetnica

U ispunjenom Domu kulture Nogometni klub Vinodol obilježio značajan jubilej

Robert Šimonović

Zorislav Srebrić, Damir Mišković, Neven Pavelić, Ivan Peraić i Vanda Butorac/V. KARUZA

Zorislav Srebrić, Damir Mišković, Neven Pavelić, Ivan Peraić i Vanda Butorac/V. KARUZA

Okruglu obljetnicu svojim su prisutstvom uveličali vlasnik i predsjednik HNK Rijeka i dopredsjednik HNS-a Damir Mišković te viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić



NOVI VINODOLSKI   Možda je od njega stariji tek Joža Manolić, ali ovaj vitalni 100-godišnjak zapravo je mladić s perspektivom novorođenčeta. Tu perspektivu čini omladinski pogon u sklopu kojeg perzistiraju sve dobne skupine djece i mladih, ali prije svega – zajedništvo, ljubav i srce koje tuče za jedan nogometni klub. Naravno, riječ je o Nogometnom klubu Vinodol, koji je sinoć u ispunjenom novljanskom Domu kulture proslavio impresivnih 100 godina postojanja. Veliku i značajnu obljetnicu podržali su brojni Novljani i Novljanke, bivši i sadašnji članovi kluba, navijači, simpatizeri, predstavnici prijateljskih klubova iz bliže i dalje okolice i mnogi drugi gosti i uzvanici. Uz domaćine, predsjednika Vinodola Nevena Pavelića, dopredsjednicu Vandu Butorac i novljanskog gradonačelnika Tomislava Cvitkovića, okruglu obljetnicu svojim su prisutstvom uveličali vlasnik i predsjednik HNK Rijeka i dopredsjednik HNS-a Damir Mišković te viši savjetnik predsjednika HNS-a Zorislav Srebrić.


Građanski klub


Predsjednik Kluba Neven Pavelić okupljene je upoznao s povijesnim presjekom, važnim datumima i drugim zanimljivim crticama iz stoljetne tradicije postojanja Vinodola. Tako se moglo saznati da je klub utemeljen od strane entuzijastičnih studenata kao Novljanski građanski športski klub (NGŠK), među kojima se ponajviše isticao Branko Maričić, da bi današnje ime preuzeo nakon Drugog svjetskog rata. U svojoj povijesti gradski nogometni stadion bio je na trima poznatim lokacijama. Prvo uz Suhu ričinu, tzv. stadion Mel, zatim u gradskom rasadniku te u novije doba na predjelu Bahalin, gdje se i danas nalazi. U svome govoru Neven Pavelić pobrojao je sve uspjehe Kluba, prisjetio se i »izbornika svih izbornika« – Miroslava Ćire Blaževića, koji je na Bahalin doveo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ali i mladog Adama Cvitkovića koji nas je prerano napustio. Pavelić je na kraju zahvalio svim sadašnjim članovima, trenerima i roditeljima koji danas guraju Vinodol naprijed, ali i svima onima koji su u prošlosti gradili i razvijali klub. Novljanski gradonačelnik Cvitković istaknuo je kako je Nogometni klub Vinodol u Novom Vinodolskom i više od kluba.


V. KARUZA


– NK Vinodol je institucija! Zbog ove velike obljetnice to s pravom možemo reći, pogotovo zato što ona budi velike emocije u svima nama, kao što je to, siguran sam, bio slučaj i kod starijih generacija igrača, članova i simpatizera kluba – rekao je Cvitković, čestitavši svima onima koji su sudjelovali u počecima stvaranja kluba, njegovu razvoju i održavanju do današnjeg dana.




– Naglasio bih i da nije jednostavno imati sve omladinske kategorije u maloj sredini kao što je naša, i zato zahvaljujem svim trenerima i roditeljima što podupiru djecu da se bave nogometom i sportom – dodao je Cvitković.


Nogometna obitelj


Damir Mišković uručio je predsjedniku Vinodola dres Rijeke s prigodnim brojem 100.


– Ljudi ovdje vole nogomet, vole sport. Drago mi je čuti da postoji preko 100 djece i mladih koji ovdje treniraju. Svaka vam čast, nije lako voditi klub 100 godina, održati ga na ovakvoj razini i biti sve to vrijeme prisutan u zajednici – rekao je Mišković.


Zorislav Srebrić uime HNS-a darovao je Vinodolu posebne plakete i monografiju koja u središte zbivanja stavlja povijesno srebro naših Vatrenih i spontani doček navijača.


– Zahvaliti trebamo temeljima uspjeha hrvatskog nogometa na svjetskoj razini, a to su klubovi, među kojima i Vinodol. HNS okuplja preko 1.800 klubova, svi smo dio jedne nogometne obitelji i zato moramo biti ponosni, i dalje njegujući zajedništvo, jedinstvo i ljubav spram hrvatskog nogometa i hrvatske države – kazao je Srebrić.


Devetorica veličanstvenih

Na svečanoj skupštini dodijeljene su i zahvalnice za devet najstarijih živućih članova Vinodola, a to su: Srećko Petrinović, Dragomir Antić, Dragan Pađen, Željko Šamanić, Branko Šamanić, Zlatko Pavelić, Mario Govorčin, Teodor Maričić i Grgo Jovanović.


Zahvalnice su uručene i za gotovo 300 drugih istaknutih članova i simpatizera kluba.