Završio natječaj

U HNS-u se “tajno” otvaraju ponude za TV prava, mogu li HNL klubovi konačno dobiti ono što im pripada?

Portal Novilist.hr



ZAGREB Ovoga utorka u HNS-u se otvaraju pristigle ponude za prodaju TV prava za utakmice Prve HNL za period od sedam godina počevši sa sezonom 2022./23. Nije poznato koliko je ponuda stiglo, ali se zna da na sastanku mogu nazočiti predstavnici svih prvoligaških klubova koji pritom moraju potpisati izjavu o povjerljivosti podataka, odnosno da neće detalje iznositi u javnost. Prema važećem ugovoru čiji detalji nisu procurili u javnost klubovima je pripadalo manje od dva milijuna eura godišnje što se čini više nego mizernom zaradom posebno u svjetlu činjenice da se sve utakmice prenose uživo, a ne kao nekada samo derbi kola. Dakle, HNL je u cijelosti stavljen na platformu, mnogi navijači su odustali od odlaska na tribine na kojima pritom vlada policijska represija i odlučili se investirati novac u kladionički listić i pivu u obližnjem kafiću. Za 20 kuna možeš pogledati dvije ili tri utakmice bez da pritom riskiraš zabranu ili upalu pluća. Jasno je da su klubovi, barem oni koji tradicionalno uživaju solidnu posjetu, na značajnom financijskom gubitku kojega mogu nadomjestiti jedino pod uvjetom da im se to kompenzira kroz prihode od TV prava.


Riječki nogometni prvoligaš je primjerice od TV prava u 2019. godini uprihodio nešto manje od tri milijuna kuna što čini niti deset posto prihoda, a u budžetu od desetak milijuna eura, koliko obično klub s Rujevice troši za jednu sezonu TV prava čine manje od pet posto sredstava! Manji klubovi imaju manji budžet, ali su im i prihodi od TV prava osjetno manja. Ne treba naravno napominjati kako u “ozbiljnim” ligama prihodi od TV prava čine značajan dio klupskih budžeta i predstavljaju istinsku financijsku pokretačku snaga klubova.


Jasno je da HNL klubovi teško mogu očekivati prihode kao primjerice klubovi iz Serie A (973 milijuna eura) ili Premier lige (1,9 miljardi eura), ali po nekoj logici stvari očekuju se prihodi barem približni onim ligama koje kvalitetom i širinom trižišta nisu ispred Prve HNL. Primjerice, Norvežani su svoja TV prava prodali za 42, a Danci 52 za milijuna eura… Zar kroz prizmu tih brojki Prva HNL ne zaslužujem barem 20 milijuna eura?