Liga prvaka

U Barceloni zavladala euforija nakon trijumfa u Parizu: “Dokazali smo da smo najbolji na svijetu”

Davor Petrović

Raphinha, Jules Kounde i Pedri/Foto REUTERS

Raphinha, Jules Kounde i Pedri/Foto REUTERS

Došli smo pobijediti, to smo i napravili, ali sada nam preostaje teška uzvratna utakmica - kaže Pedri



ZAGREB  Barcelona i Atletico Madrid stekli su prednost nad Paris Saint Germainom (3:2), odnosno Borussijom iz Dortmunda (2:1) u prvim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka, ali svima je jasno da tu još ništa nije gotovo, iako su ti ogledi nešto manje otvoreni od sučeljavanja Reala i Manchester Cityja te Arsenala i Bayerna koji na uzvratima kreću od neriješenog rezultata.


Luis Enrique je trenutke najveće slave na klupi doživio u sezoni 2014./15. kada je na CampNou donio trostruku krunu. Sad je pak prvi put vodio PSG protiv kluba koji ga je lansirao u trenersku orbitu i nije se dobro proveo. Barcelona je pokorila Park prinčeva i malo se približila svom prvom polufinalu Lige prvaka od 2019. godine.


– Jasno je da svaki poraz boli i smeta, ali vjerujem da smo odigrali dobru utakmicu protiv vrlo jakog suparnika. Za uzvrat ćemo mijenjati samo stvari koje nisu funkcionirale i u Barcelonu idemo s velikom željom i vjerom u preokret. Moramo biti pozitivni i vjerovati da možemo pobijediti. Ta utakmica će za nas biti poput finala, a ja sam siguran da moja momčad to može ostvariti – kazao je Luis Enrique nakon prve utakmice četvrtfinala.




Trener PSG-a nije htio komentirati slabu partiju Kyliana Mbappéa koji je, kako nadahnuto tvrde španjolski mediji, ostao zarobljen u okovima Barcelonine obrane. No, zato je istaknuo da u uzvratu nema favorita.


Osebujan karakter


– Uvijek tako mislim, bez obzira s kim igramo. Liga prvaka donosi vrhunsku konkurenciju izjednačenih momčadi i ja ću nastaviti vjerovati da u Barceloni možemo pobijediti – objasnio je Luis Enrique.


Parižani su prvi dio sraza na Parku prinčeva okončali s golom zaostatka, a u ranoj fazi nastavka došli su do vodstva unutar 134 sekunde. No, u 61. minuti Xavi Hernandez je na teren poslao oporavljenika Pedrija koji je ubrzo lucidno asistirao Raphinhi za izjednačenje.


– Trener mi je samo rekao da budem mentalno spreman i da dam svoj doprinos. Tražio je od nas da visoko stisnemo PSG. Ušao sam u igru pun želje da pomognem momčadi, a i to dodavanje za gol stvarno je bilo lijepo. Njegova završnica bila je dodir anđela. Mislim da smo u Parizu dokazali da smo jedna od najboljih momčadi na svijetu. Zapravo, da smo najbolji. Došli smo pobijediti, to smo i napravili, ali sada nam preostaje teška uzvratna utakmica – istaknuo je Pedri.


Lijepu večer za španjolske klubove upotpunio je Atletico svladavši Borussiju na svom Metropolitanu. Naravno, ta utakmica nije mogla proći bez pečata osebujnoga karaktera Diega Simeonea koji je uz rub terena bio na korak do fizičkog sukoba sa sportskim direktorom gostiju Sebastianom Kehlom. Preciznije, dva puta ga je odgurnuo nakon međusobnog unošenja u lice.


Pomirljivi tonovi


– Trebali bismo razgovarati o onome što se događalo na terenu, a ne o toj sceni. Na ovakvim utakmicama emocije su često u povišenom stanju i taj incident sa Simeoneom nije bio ništa više od toga. On to zna i ja to znam. Što je bilo, bilo je – rekao je pomirljivo Kehl nakon utakmice.


Edin Terzić ponudio je isto mišljenje o tom bliskom susretu, a zatim je konstatirao da je njegova momčad bila ispod potrebne razine u prvih pola sata, kada je primila dva gola.


– Jasno je da smo imali sasvim druge ideje u igri. No, kada se na ovoj razini napravi toliko pogrešaka, sve je brzo gotovo. Dva puta smo im dali priliku da jednostavno dođu pred naš gol, a oni su to hladnokrvno iskoristili. U drugom poluvremenu se jasno vidjelo što može ova momčad Borussije. Naš cilj bio je da u nastavku stavimo fokus na napad, a mislim da smo zaslužili izjednačenje, a ne samo gol za 2:1. Tu smo osjetili kako to funkcionira kada se ne damo izbaciti iz ritma. Ako to uspijemo ponoviti u Dortmundu, očekuju nas velika uzbuđenja – kazao je Terzić.


Isti dojam dobili su i igrači Atletica.


– Imamo kvalitetu da dođemo do polufinala, ali jasno je da će nam u Dortmundu biti teško. Borussia nas je stisnula u drugom dijelu i to možda nije izgledalo sjajno, ali najvažnije je da smo stigli do vrijedne pobjede – zaključio je Antoine Griezmann.