Lorenzo Sanz

TVORAC GALACTIOSA I Davor Šuker odao je počast preminulom velikanu na čelu Real Madrida

Marko Cvijanović

Davor Šuker i Lorenzo Sanz/Foto marca.com

Davor Šuker i Lorenzo Sanz/Foto marca.com

Pamtit ćemo Lorenza Sanza kao velikog predsjednika i čovjeka koji je obilježio uspješno razdoblje u bogatoj povijesti Real Madrida. Čovjek je poslije tridesetdvije godine vratio naslov europskog prvaka u Madrid i počeo dovoditi mega-zvijezde i postupno stvarao momčad Galacticosa - kaže Davor Šuker



RIJEKA  Jedan od najvećih predsjednika u povijesti Real Madrida, Lorenzo Sanz, preminuo je u Madridu, četiri dana nakon što je završio u bolnici zbog koronavirusa. Sanz je u utorak stigao u bolnicu u teškom stanju i s visokom temperaturom, testiranjem je potvrđeno da ima koronavirus, a ubrzo mu se zdravstveno stanje jako pogoršalo pa je, na žalost, preminuo tijekom subote. Vijest je na svom Twitter profilu objavio Sanzov sin Lorenzo sanz junior: »Moj je otac preminuo. Nije zaslužio ovakav kraj. Napustio nas je jedan od najhrabrijih i marljivijih ljudi koje sam poznavao u životu.«


Prekinut post


Sanz je bio predsjednik »kraljevskog kluba« u razdoblju od 1995. do 2000. godine kada je velikan iz Madrida osvojio dva naslova prvaka Europe, a posebno se pamti onaj iz 1998. godine koji je stigao poslije 32 godine posta. Sanz je stigao u klub 1995. godine, naslijedivši Ramona Mendozu koji je bio prisiljen dati ostavku zbog financijskih problema i loših sportskih rezultata. Sanz je pokušao preokrenuti klub dovodeći brojne zvijezde poput Roberta Carlosa, Davora Šukera, Predraga Mijatovića… I to vlastitim novcem. Šuker je u Real stigao 1996. iz Seville i na Santiago Bernabeu se zadržao do 1999. godine.


– Pamtit ćemo Lorenza Sanza kao velikog predsjednika i čovjeka koji je obilježio uspješno razdoblje u bogatoj povijesti Real Madrida. Čovjek je poslije tridesetdvije godine vratio naslov europskog prvaka u Madrid i počeo dovoditi mega-zvijezde i postupno stvarao momčad Galacticosa koja je žarila i palila Španjolskom i Europom – kaže Davor Šuker, koji se prisjeća dragih uspomena iz svoje ere na Santiago Bernabeuu.




– Uvijek smo imali odlične odnose, od prvoga dana kad smo se upoznali i kad sam dolazio u Real. Ne sjećam se ijednog igrača da s njim nije bio u dobrim odnosima. Jako sam dobar i s njegovim sinom Lorenzom, koji je igrao sa mnom u Realu. Ovim putem njemu i cijeloj obitelji želim izraziti iskrenu sućut. Poslao sam mu poruku prije pet ili šest dana kada sam saznao da je Lorenzo završio u bolnici, nadao sam se da će ishod biti pozitivan, ali, na žalost, nije se dogodilo… Znali smo se viđati u VIP loži na utakmicama Reala, često bismo popričali, izmijenili mišljenja. Nedostajat će mi ta naša povremena druženja.


Šuker je bio dio momčadi koja je te 1998. godine postala europski prvak zahvaljujući pobjedonosnom pogotku Predraga Mijatovića u amsterdamskom finalu Lige prvaka protiv Juventusa (1:0).


Stati na loptu


– Baš je Sanz najzaslužniji za taj uspjeh, doveo je Roberta Carlosa, Mijatovića, Karembeua, Panuccija, Seedorfa… Napravio je to u pravo vrijeme, svi ti naši dolasci imali su financijsku računicu, vratilo mu se stostruko. I danas se sjećam kako je lijepo bilo vratiti se u Madrid iz Amsterdama i s našim navijačima slaviti Septimu. Osobno mu dugujem puno jer me odlučio dovesti u Real i pružiti priliku igrati u jednom od najboljih klubova na svijetu i doživjeti sve te divne trenutke. Lorenzo Sanz je znao jako puno o nogometu, ali, više od svega, imao je veliko srce. Na žalost, ovo je još jedna opomena da koronavirus može biti koban za stariju populaciju, moramo sve svi skupa osvijestiti, biti odgovorniji i ponašati se u skladu s preporukama.


Prvi čovjek Hrvatskoga nogometnoga saveza suosjeća i sa sugrađanima Zagrepčanima koje je pogodio snažan potres i situaciju s koronavirusom učinio još kompliciranijom i alaramantnijom.


– Suosjećam sa svima koje je pogodio potres, nadam se da će se situacija stabilizirati i da će se život vratiti u normalu. Sve ovo što se događa u posljednje vrijeme je opomena da možda prebrzo živimo. Vrijeme je da malo stanemo na loptu i zamislimo se, sada vidimo da se možemo okrenuti i nekim drugim vrijednostima, shvatiti da se može živjeti i bez putovanja, glamura, vrijeme je da se svi skupa malo ohladimo – zaključio je Šuker.


Sanzova politika je dovela do velikih uspjeha Reala, koji je poslije tog naslova prvaka Europe u Amsterdamu, postao najbolja momčad Starog kontinenta i dvije godine poslije u pariškom finalu protiv Valencije (3:0). Samo nekoliko tjedana poslije tog velikog uspjeha Sanz je na predsjedničkim izborima izgubio od Florentina Pereza. Pod Sanzovim vodstvom »kraljevski klub« osvojio je i Interkontinentalni kup (1998.), naslov prvaka Španjolske (1997.) i španjolski Superkup (1997.).