Prijateljska utakmica

TURSKA – HRVATSKA 3:3 Kraj golijade u Istanbulu, Antonio Mirko Čolak i Toma Bašić debitirali za “kockaste”

Portal Novi list

Ivan Perišić/Foto REUTERS

Ivan Perišić/Foto REUTERS

Na vratima je cijelu utakmicu proveo bivši vratar Rijeke - Simon Sluga



ISTANBUL Hrvatska nogometna reprezentacija od 18.45 sati u Istanbulu igra prijateljski susret protiv Turske. Prijateljsko odmjeravanje snaga ujedno će biti i dvoboj dvojice izbornika koji su potpisali najeveće uspjehe tih reprezentacija. Šesnest godina prije nego što je Zlatko Dalić odveo Hrvatsku do srebra na Mundialu u Rusiji, Senol Günes je s Turskom osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu.


Simon Sluga/Foto REUTERS

Simon Sluga/Foto REUTERS


Danas, pak, obojica razmišljaju vrlo slično i kroz prijateljske utakmice, poput ove, traže nova rješenja za EURO. Osim toga, pripremaju svoje reprezentacije za dva završna kola Lige nacija, gdje žele sačuvati aktualni status. Tu jedinu razliku predstavlja pozicija jer Hrvatska je u najvišem ranu, a Turska stepenicu ispod.


Domagoj Vida/Foto REUTERS

Domagoj Vida/Foto REUTERS


– Očekuje nas zahtjevan suparnik, prema kojem imamo puno poštovanja. Prije mjesec dana Turska je na gostovanju kod Njemačke igrala 3:3, a taj rezultat je jasan pokazatelj kvalitete. Turska ima kvalitetne igrače koji igraju u velikim europskim klubovima. Smatram da turski nogomet napreduje, pogotovo s izbornikom koji je već pokazao koliko poznaje nogomet. Pokušat ćemo odigrati dobru utakmicu i pripremiti se za ono što nas očekuje u nastavku ovog ciklusa. Vjerujem da će naši igrači odgovoriti na pravi način – istaknuo je Dalić na zadnjoj konferenciji za medije uoči utakmice




Dalić je još prije mjesec dana jasno i glasno rekao da mora dozirati opterećenje igrača, koji u klubovima imaju jak ritam utakmica. To, pak, sugerira da će glavni aduti biti čuvani za okršaje sa Švedskom u Stockholmu i Portugalom u Splitu, pod okriljem Lige nacija. Osim toga, ovo okupljanje reprezentacije su obilježili brojni izostanci. Sve to znači da će večeras u Istanbulu priliku dobiti mnogi igrači iz drugoga plana.



Stigli su sastavi. Dalić je prema očekivanjima od prve minute na teren poslao glavninu svojih pričuvnih snaga.


90+3 minute: Kraj utakmice.


67. minuta: Dalić je uveo i bivšeg napadača Rijeke Antonija Mirka Čolaka kojemu je ovo debi u kockastom dresu.


60. minuta: Dalić je uveo Perišića i pružio priliku za debi Tomislavu Bašiću.


GOL!!! Under je nakon svega minutu nakon što je zabio Brekalo uzvratio za 3:3.


GOL!!! Brekalo je u 56. minuti glavom na dodavanje Oršića pogodio za 2:3. Preokret “kockastih” u Istanbulu.


GOL!!! Mario Pašalić je u 53. minuti poravnao na 2:2. Asistirao je Brekalo, a puno toga napravio je Oršić svojom predasistencijom.


46. minuta: Počelo je drugo poluvrijeme.


45.+1 minuta: Kraj prvoga poluvremena.


GOL!!! Deniz Türüç je zabio za 2:1 u 41. minuti. Pobjegao je Juranoviću po lijevoj strani, ali pritom mu je uslugu učinio Vida koji je zakasnio izaći i tako “uhvatiti” turskog igrača u zaleđu. Deniz je iskosa izašao ispred Sluge i pogodio suprotni kut.


GOL!!! Budmir je u 34. minuti poravnao na 1:1. Budimir je “ukrao” loptu neopreznom turskom braniču i pritom si rukom gurnuo for, te izašavši ispred vratara potkopao loptu preko istrčalog vratara. Slovenski sudac nije vidio igranje rukom, a budući da nema VAR-a pogodak je priznat.


GOL!!! Tosun je iskoristio najstrožu kaznu, Sluga je otišao u jedan, a lopta u drugi kut.


22. minuta: Badelj je krivo dodao loptu tamo gdje se to ne smije činiti: nadomak svojeg kaznenog prostora. Domagoj Vida klizećim startom je zaustavio Tosuna i skrivio kazneni udarac.


20. minuta: Još nema golova, igra se uglavnom između dva kaznena prostora.


1.minuta: Počela je utakmica.


Ante Budimir/Foto REUTERS

Ante Budimir/Foto REUTERS


TURSKA – HRVATSKA 3:3


Stadion Vodafone Park. Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija). Strijelci: 1:0 Tosun (23′-11m), 1:1 Budimir (34′), 2:1 Deniz Türüç (41′), 2:2 Pašalić (53′), 2:3 Brekalo (56′), 3:3 Under (57′). Žuti kartoni: Perišić (Hrvatska).


TURSKA: Uğurcan, Caner (od 46′ Bayram), Mert Çetin (od 46′ Yazici), Ozan Kabak, Nazim, Dorukhan (od 54′ Demiral), Okay, Orkun Kökçü (od 34′ Ozcan), Deniz Türüç, Cengiz (od 77′ Karaca), Cenk Tosun (od 63′ Enes Unal).


HRVATSKA:  Sluga, Juranović, Vida (od 46′ Uremović), Pongračić, Melnjak, Rog, Badelj (od 60′ Bašić), Brekalo (od 60′ Perišić), Pašalić (od 77′ Modrić), Oršić, Budimir (od 67′ Čolak).


Strijelac Josip Brekalo/Foto REUTERS