Kontra iz Nyona

Turci opet salutirali u znak podrške, a UEFA im zaprijetila oduzimanjem fnala LP

Hina

Turski reprezentativci na Stade de Franceu/Foto REUTERS

Turski reprezentativci na Stade de Franceu/Foto REUTERS

Turski izbornik Senol Gunes branio je potez svojih nogometaša kazavši kako je to bila gesta poštovanja prema oružanim snagama, a ne politička izjava ili agitacija.PARIZ Dva dana nakon što je Europska nogometna federacija (UEFA) objavila kako razmatra pokretanje istrage o kontroverznoj proslavi gola turskih nogometaša u pobjedi protiv Albanije (1-0), turski reprezentativci su isto ponovili i nakon što su zabili pogodak u susretu protiv Francuske (1-1).


Turski nogometaši su u oba slučaja nakon postignutog gola otišli pred svoje navijače i salutirali poput vojnika.


Osim toga, poslije utakmice protiv Albanije, reprezentacija je na svom službenom Twitter profilu objavila i fotografiju na kojoj igrači salutiraju uz popratni tekst u kojem se navodi da je pobjeda »posvećena hrabrim vojnicima i drugim mučenicima«.
Europska nogometna federacija (UEFA) zabranjuju uporabu političkih i vjerskih simbola na utakmicama, a kazne su vrlo visoke.


Turski izbornik Senol Gunes branio je potez svojih nogometaša kazavši kako je to bila gesta poštovanja prema oružanim snagama, a ne politička izjava ili agitacija.


»Pogrešno je tražiti zlonamjerne namjere u vojničkom pozdravu. Radimo to kako bismo pazili na svoje vojnike,« kazao je Gunes dodavši: »Uvijek me pitate za pozdrav, ali to je iznad mene. To je Trumpov posao, Macronov posao«. Oni su ti koji vladaju svijetom, dok ja jedva upravljam ekipom.«


Francuski list L’Equipe objavio je kako UEFA razmatra otvaranje disciplinskog postupka protiv Turske koja se zajedno s Francuskom nalazi na diobi prvog mjesta skupine H kvalifikacija za EURO 2020.Dodajmo, kako je u ponedjeljak njemački drugoligaš St Pauli otpustio turskog nogometaša Cenka Sahina nakon što je na svom Instagram profilu objavio nekoliko postova u kojima podržava tursku vojnu akciju.

Turska je prošlog tjedna pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke trupe s tursko-sirijske granice. Ofenziva je izazvala oštre reakcije u mnogim europskim zemljama od kojih su neke zaustavile izvoz oružja u Tursku.


Da je UEFA spremna sanckionirati ovakvo i slično ponašanje Turaka potvrdio je dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michele Uva. Uva navodi da će krovna kuća europskog nogometa razmotriti prijedloge da se finalna utakmica Lige prvaka 2020. godine premjesti iz Istanbula, ali i dodao kako ta organizacija »Ne može zamijeniti Ujedinjene narode.«


Brojni pozivi stigli su u UEFA-u nakon što je Turska pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji, a turski nogometaši vojničkim pozdravom proslavili golove u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.


»Mi ćemo poštovati autonomiju i nezavisnost sporta, ali sigurno je da ne možemo zamijeniti Ujedinjene narode, Europsku uniju, države, veleposlanike i druge političke institucije,« poručio je Uva dodavši:


“UEFA donosi odluke u suradnji Izvršnim odborom i predsjednikom.«


I prije posljednjih incidenata bilo je poziva da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka zbog sigurnosnih razloga.


Finale Lige prvaka 2020. godine trebalo bi se igrati na istanbulskom Ataturk olimpijskom stadionu koji prima 76.000 gledatelja. Ovaj stadion je bio domaćin i Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 3-0 s poluvremena i nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Milan.