Lice i naličje pobjede

Tudor je svoju prvu pobjedu nad Mamićem slavio kao da je osvojio Ligu prvaka, ali trijumf u Maksimiru nema nikakav značaj

P. N.

Igor Tudor/Foto PIXSELL

Igor Tudor/Foto PIXSELL

Pobjeda u Maksimiru ne smije nikoga na Poljudu zavarati



SPLIT Hajduk je zasluženo slavio u najvećem hrvatskom derbiju koji je to već niz godina samo na papiru jer Dinamo je neprikosnoveni vladar hrvatskih nogometnih travnjaka. Koliko je to samo “papirnati” derbi potvrđuje i činjenica da se na maksimirskim tribinama sakupilo tek 1976 gledatelja. Ima tu naravno i objektivnih razloga poput potresa koji je zatvorio dio tribina ili preporuka HZJZ u svezi epidemiološke situacije u zemlji. Na sve to nadovezao se i novi bojkot BBB-sa koji su iskazali nezadovoljstvo vraćanjem Zorana Mamića na Dinamovu klupu.


Očito je da ta šok terapija nije prodrmala i probudila “modre” koji su protiv Hajduka dvaput vodili, ali na kraju doživjeli poraz koji neće ništa bitno poremetiti. Dinamo je još ranije osigurao naslov prvaka, Hajduk plasman u Europsku ligu. Igor Tudor slavio je pobjedu u Maksimiru kao da je osvojilo Ligu prvaka. Ništa čudno! U dosadašnjih šest ogleda s Mamićem pet puta je njegova momčad pognute glave napuštala travnjak, dok je jednom susret završio bez pobjednika.


Pobjeda u derbiju neće bitnije utjecati ni na razmišljanje oko Tudorova posla na klupi Hajduka. Splićani su pod njegovim vodstvom ostvarili niz loših rezultata. Prije pobjede u Maksimiru nanizao je četiri poraza i jednu pobjedu, nije ispunio jedini cilj – osvajanje drugoga mjesta i plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Tudor je naslijedio momčadi na drugom mjestu od Damira Burića, doveden je kao spasitelj i trener koji će Hajduk zadržati na toj poziciji. Međutim, Hajduk je pod Tudorom potonuo, a posebno loše izgledao je u post-korona periodu. Trener Hajduka je gotovo svaku utakmicu počinjao s nekoliko novih igrača. Lutanje bez previše smisla…




Ova pobjeda puno znači navijačima, predstavlja pravi melem na ranu nakon još jedne razočaravajuće sezone. Pobjeda nad Dinamom uvijek je slatka, ima i Tudor pravo na iskazivanje emocija, ali najviše zbog toga što je do pobjede došao uz pomoć  mladih igrača. Mario Čuić je zabio dva pogotka, Leon Kreković je natjerao Theophilla na autogol… Sve to su pohvalne i dobre stvari. Vidjelo se da u Hajdukovu dvorištu ima igračkog potencijala za nešto više. No, osnovni preduvjet da se taj potencijal razvije su nužne promjene na svim klupskim razinama. Pobjeda u Maksimiru ne smije nikoga na Poljudu zavarati.