Kazneno će odgovarati

Trojica optužena za namještanje nogometnih utakmica Prve lige u BiH

Hina

Istragu o namještanju utakmica koju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)  potvrđena su najmanje dva slučaja primanja mita na za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju



SARAJEVO Dužnosnik Nogometnog saveza Federacije BiH i dvojica nogometnih sudaca kazneno će odgovarati zbog namještanja utakmica i primanja mita, potvrđeno je u četvrtak iz Tužiteljstva BiH koje je protiv njih podignulo optužnicu.


Optuženi su Vladimir Dominković (53), predsjednik Povjerenstva za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH, te dužnosnici u NS FBiH i nogometni suci Ilija Živković (39) i Kenan Bajraktarevića (36).


Dominkovića se tereti za organiziranje kriminalne skupine radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi kojoj su pristupili ostali optuženi radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.




Kako se navodi u optužnici Dominković je kao ovlaštena osoba delegirao Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH kako bi utjecali na njihov ishod.


Nakon toga su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 konvertibilnih maraka (12000 kuna) pa do skoro 7000 km (28000 kuna) po utakmici.


Nezakonitu imovinsku korist međusobno su dijelili.


Istragu o namještanju utakmica koju je provela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)  potvrđena su najmanje dva slučaja primanja mita na za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju.


Iz Tužiteljstva BiH su najavili kako će tijekom suđenja osim zatvorskih kazni za optužene tražiti i oduzimanje nezakonito stečene materijalne dobiti kao zabranu obnašanja bilo kakvih dužnosti u nogometnim i natjecateljskim savezima u BiH u razdoblju od pet godina.