Ivan Prelec

Trener “zeleno-žutih” zna recept za pobjedu u derbiju: “Naša prilika je kada braniči Rijeke ostanu na širokom prostoru”

Ivica Cerovac

Ivan Prelec/Foto PIXSELL

Ivan Prelec/Foto PIXSELL

Rijeka je napadački dosta orijentirana momčad koja u završnicu dolazi s većim brojem igrača i sigurno da se nakon izgubljene lopte u tranziciji otvara više prostora - napominje Prelec



PULA Danas, s početkom u 18.55 sati, na »Drosini« će 43. prvenstveni »derbi della Učka« odigrati Istra 1961 i Rijeka. »Zeleno-žuti« ga dočekuju s pet uzastopnih poraza u međusobnim dvobojima, ali i s tri mjeseca bez službene utakmice, za razliku od Riječana koji su se najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu vratili prije tjedan dana polufinalom Hrvatskog kupa.


– Nakon dugo vremena vraćamo se nogometu te u našim redovima radi toga vlada uzbuđenje i nestrpljivost. Jednostavno, sretni smo što se ova priča ponovno pokreće, nije dvojio Ivan Prelec, trener Istre 1961. – Rijeka je odlična momčad koja je pred ovu stanku bila u dobroj formi, da bi po povratku svladala Osijek u polufinalu Kupa i s tom se pobjedom napunila dodatnim samopouzdanjem. Generalno, to ne mijenja previše poziciju uoči ove utakmice u kojoj će Riječani biti papirnati favoriti, ali riječ je o regionalnom derbiju u kojem mi ne možemo toliko puno izgubiti, koliko možemo dobiti i na to se fokusiramo. Oni moraju na terenu dokazati da su bolji od nas, a na nama je da im ne dozvolimo da se razmašu, pokušamo ih uštopati koliko je god to moguće i onda ih probati ugroziti. Nastojat ćemo iskoristiti svaku priliku koja nam se ukaže, tako smo se pripremali za ovu utakmicu i vjerujemo da je možemo odvesti u tom smjeru.


Prelec će, po svemu sudeći, današnju početnu postavu sastaviti od igrača koji su u međusobnoj generalki nosili crni dres.




– Krenut će oni igrači za koje smatramo da će moći odgovoriti na sve ono što donosi utakmica s Rijekom. Na međusobnom ogledu smo isprobali nominalno udarni sastav, ali i veći broj izmjena, jer želimo biti spremni za svaki mogući scenarij. Ne znači nužno da ćemo na svakoj utakmici koristiti pet izmjena, jer to može biti prednost, ali i ne mora. U svakom slučaju, s tih pet izmjena imamo više opcija i to je nešto što je dobro.


Psihološki moment nije bitan samo za ovu utakmicu, već za svih deset koje nas očekuju do kraja prvenstva – kaže Prelec


Kad 362 minute »žive« igre ne uspijete pronaći put do nečije mreže, za očekivati je da će se to odraziti na psihološko stanje momčadi pred sljedeći dvoboj s tim protivnikom.


– Psihološki moment nije bitan samo za ovu utakmicu, već za svih deset koje nas očekuju do kraja prvenstva, jer mislim da će upravo on igrati najveću ulogu. Svjesni smo da nemamo prostora tražiti bilo kakav alibi.


Uz psihološku stabilnost, trebat će iskoristiti i riječke slabosti, koje su u polufinalu Kupa u prvom poluvremenu uspješno detektirali Osječani.


– Rijeka je napadački dosta orijentirana momčad koja u završnicu dolazi s većim brojem igrača i sigurno da se nakon izgubljene lopte u tranziciji otvara više prostora. Njeni obrambeni igrači su kvalitetni, ali nije im jača strana kad ostanu na širem prostoru i to će biti prilika za nas da ih ugrozimo – rekao je Prelec.