Stjepan Tomas

Trener Osijeka optimistično najavljuje gostovanje na Kvarneru: “Bitno je dobro otvaranje, možemo Rijeci stvoriti probleme”

Denis Frančišković

Stjepan Tomas/Foto REUTERS

Stjepan Tomas/Foto REUTERS

U pauzi su Osječani odigrali 1:1 s Puskas Akademijom, te s 9:0 pobijedili osječku Olimpiju



RIJEKA U redovima nogometaša Osijeka prolilo se dosta (ne)opravdane žuči nakon domaćeg poraza od Dinama nakon dvaju dosuđenih jedanaesteraca (2:3). Osječani su praktički imali sve u svojim rukama na Opus Areni, ali i već treći put u nadoknadi, nakon Istre 1961 i Lokomotive, izgubili su puni plijen. Večeras Plavo-bijeli žele povratak na pobjedničke staze, a reprezentativnu stanku iskoristili su za popunjavanje redova. Došli su branič Jovan Manev (Adana Demispor), ofenzivac Denys Garmash (Dinamo Kijev) te središnji branič Andre Duarte (Reggiana).


U pauzi su Osječani odigrali 1:1 s Puskas Akademijom, a 9:0 pobijedili su osječku Olimpiju, uveličavši stotu obljetnicu tamošnjeg kluba na Dravi.


– Ova dva tjedna iskoristili smo za podizanje fizičke spreme i pritom odigrali dobru trening utakmicu protiv Puskas Akademije. Taj susret nam je dobro došao kao priprema za Rijeku. Bilo je dobrih stvari i zadovoljan sam izvedbom, kao i cijelom ovom reprezentativnom stankom – kaže trener Stjepan Tomas. – Dolaskom Duartea i Maneva zaoštrili smo konkurenciju u zadnjoj liniji, siguran sam da će oni donijeti novu dimenziju u fazi obrane.


Pušić i Garmash




Osječani su dosad imali problema s obranom i očekivano tu je fokus priprema, ali i jačanja momčadi prinovama.


– Duarte se pokazao kao odličan igrač, tu je Bralić, a Mkrtchayn je odigrao dvije utakmice za Armeniju kao i Manev protiv Italije i Malte. Konkurencija je sada zaoštrena, odlučit ćemo koja će dvojica igrati, ali mislim da s pravom možemo reći da ćemo biti čvršći i ozbiljniji u zadnjoj liniji.


Ujedno, trener Bijelo-plavih mora se odlučiti tko će zamijeniti Caktaša oko kojeg se puno toga vrti u igri Osječana.


– Tu su Pušić i Garmash, igrači na visokoj razini, koji imaju veliko iskustvo iza sebe i nadam se da se izostanak Caktaša neće osjetiti. Vjerujem da su to dostojne zamjene – kaže trener Osijeka.


Automatizmi


O sastavu Rijeke trener Osječana govori u superlativima.


– Očekuje nas teška utakmica, Rijeka je pokazala kroz Europu i prvenstvo da se na njih ozbiljno može računati u borbi za sam vrh hrvatskog nogometa. Imaju mladu i poletnu momčad, kvalitetne igrače, a na nama je da se dobro pripremimo. Analizirali smo ih, znamo im vrline i mane, a ono što priželjkujem je da od prve minute dobro uđemo u utakmicu, s automatizmima koje smo uvježbavali možemo Rijeci stvoriti probleme – dodao je Tomas.


Petar Pušić jedan je od kandidata da zamijeni prvog strijelca HNL-a. Riječ je o 24-godišnjem ofezivnom veznjaku koji ima i švicarsko državljanstvo, a došao je iz redova Grasshoppersa.


– U Osijeku mi je lijepo, dobro sam se uklopio u grad i momčad. Zadovoljan sam svojom igrom, ali imam puno prostora za napredak. Vjerujem da mogu bolje pomoći momčadi. Borim se svaki dan na treningu kako bih još više dao za momčad – kaže Pušić.


Pušić je za švicarski sastav odigrao čak 182 utakmice, zabio 23 pogotka i 28 puta asistirao. Proigravanje igrača svojevrsna mu je specijalnost.


– Imamo kvalitetnu momčad, konkurencija je velika na mojoj poziciji i svaki dan želim pružati maksimum i iskoristiti prilike kada se ukažu. Raduju me asistencije, ali čekam prvi pogodak i nadam se da će mi se što prije otvoriti – zaključio je Pušić.