Kvalifikacije

Trener Orijenta upozorava nakon trijumfa kod Kustošije: “Ništa još nije gotovo!”

Ivan Volarić

Slobodan Grubor/D. KOVAČEVIĆ

Slobodan Grubor/D. KOVAČEVIĆ

Moramo se spustiti na zemlju, analizirati ovu utakmicu i pripremiti se za sljedeću - rekao je Grubor uoči uzvrata u petak od 18 sati



RIJEKA Nogometaši Orijenta pobjedom nad Kustošijom u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za popunu Prve NL napravili su veliki korak u nastojanju zadržavanja svog statusa u drugom razredu hrvatskog nogometa. Momčad trenera Slobodana Grubora u većem dijelu utakmice ostavila je bolji dojam od svojega domaćina, a što je još bitnije, iskoristila je po jednu priliku u svakom poluvremenu. Povrh svega veseli da su Crveni energetski i mentalno konačno bili na razini delikatnog trenutka u kojem se Orijent našao. Upravo zahvaljujući takvom pristupu na kraju je i sreća malo pomazila goste. Igrač Kustošije se okliznuo kod Monjčeva pobjedničkog pogotka u 90. minuti,


– Ekipa je spremna i cijelo vrijeme sam naglašavao da smo odradili dobre pripreme. Nas nitko ovoga proljeća nije razbio, bili smo ravnopravni sa svima. Međutim, ovo su utakmice gdje više igra ulogu mentalni sklop. I to je bio problem u zadnjih nekoliko utakmica. Uvijek sam naglašavao da igrači moraju vjerovati u ono što imamo, ali da je bitno da budemo disciplinirani, da igramo po dogovoru. Većim dijelom utakmicu protiv Kustošije bili smo dobri, ali bilo je i onoga što nije bilo dobro i što moramo ispraviti do sljedeće utakmice – kaže trener Slobodan Grubor koji je uzaludno u nekoliko navrata protestirao kod sudačke četvorke na čelu s Dujom Strukanom.


Iz Orijenta se vrlo rijetko žale na suce, uostalom, u većem dijelu sezone i nisu imali razloga za to. No, Strukan je ovoga puta bio daleko ispod svoj prvoligaškog rejtinga. Počevši od »nategnutnog« penala za domaćina, preko niza dvojbenih odluka koje su odreda išle u prilog Kustošiji.




– I što ja kao trener i mi kao ekipa tu možemo? Ništa! Znam koliko je to teško. Upravo zbog tih stvari smo nakon pola sata utakmice postali nervozni. Gubiš ritam i kontrolu utakmice. Na to ne možemo utjecati, pokušavam nešto sa strane dobaciti, ali… Ne znam što reći. To nam se događalo u puno utakmica ove sezone. Upravo zbog svega toga mi je još draže da smo dobili utakmicu i da smo razbili psihološku barijeru. Sigurno da još ništa nije gotovo, moramo se odmoriti i spremiti za petak, da to završimo do kraja – dodao je Grubor.


S obzirom na to da se HNS još nije prilagodio novim UEFA-inim pravilima i još uvijek je u Kupu Hrvatske i kvalifikacijama na snazi »staro pravilo« gola u gostima, Orijent ima značajnu prednost uoči uzvrata u petak (18 sati). Preciznije, Krimejčane ostavlja u ligi i svaki remi, ali i poraz uz jedan primljeni pogodak.


– Nikada se u nogomet ne zna i ništa ne možeš sa sigurnosti reći. Moramo se spustiti na zemlju, analizirati ovu utakmicu i pripremiti se za sljedeću. Ovo su dobri, karakterni momci i pozivam publiku da nam pomognu u toj zadnjoj utakmici da budemo sretni i zadovoljni na kraju – zaključio je trener Orijenta.