Zoran Bogolin

Trener nogometaša Opatije uoči početka Druge NL: “Vratit ćemo Opatiju gdje joj je mjesto”

Ivan Volarić

Zoran Bogolin/Foto Arhiva NL

Zoran Bogolin/Foto Arhiva NL

Puno toga je kroz pripreme bilo dosta nesretno. Ali dobro, nećemo kukati. Nadam se i vjerujem da ćemo se uskoro konsolidirati - kaže Bogolin



RIJEKA U opatijskom nogometnom »trećeligašu« ne dočekuju spokojno početak Druge NL nakon ispadanja u niži rang natjecanja. Brojni zdravstveni problemi poremetili su ambiciozne planove trenera Zorana Bogolina, koji je u ljetnom prijelaznom roku osjetno promijenio igrački kadar. Brojna, za trećeligaške prilike itekako zvučna pojačanja uigravat će se kroz prvenstvo, što znači da će sve u klubu i oko njega morati imati malo strpljenja dok sve ne sjedne na svoje mjesto.


– Obično klubovi koji ispadnu iz lige imaju trend daljnjeg ispadanja. Naš prvi zadatak je zaustaviti taj pad – započeo je Zoran Bogolin, trener i glavni sponzor Crno-bijelih. – To je prioritet. Napravili smo trogodišnji plan tijekom kojega je cilj proizvesti deset igrača iz vlastite škole i to onda nadograditi sa sedam, osam kvalitetnih igrača sa strane. Moramo biti od sredine prema vrhu ljestvice i probati se u ove tri godine vratiti u drugu ligu, odnosno Prvu NL. Smatram da nam je tamo mjesto. Uostalom, nismo ispali iz Druge lige zbog nogometnih stvari. Nismo bili ništa lošiji od većine drugoligaša.


Prijelazni rok

Došli: Igor Jugović (Jarun), Nemanja Kašiković (BSK), Marshal (Uljanik), Uroš Arsenijević (Radnički 1923), Marijan Čorić (Llapi), Ivan Macan (Rudar), Luka Balent (Rijeka), Mario Kordžić-Gružić (Brežice), Goodness Ajayi (Rudeš), Dražan Glibo (GOŠK Gabela).




Otišli: Marin Belančić (H. dragovoljac), Borna Bilobrk (Jarun), Frano Ivančić (Orijent 1919), Marijan Jukičić (Orijent 1919), Mateo Bertoša (Buje), Amer Bekić (?), Carlo Berković (?), Dejan Šarac (?), Marko Sušak (Cres), Carlo Berković (?), Ivan Fostač (?), Emmanuel Garcia (?), Vito Heteši (?), Josip Rakić (?), Ivor Weitzer (Halubjan), Anton Baltazar Bogolin (?).

Istekom prošle sezone rekli ste da ćete kod slaganja momčadi najviše voditi računa o karakteru, odnosno »gladi« igrača za uspjehom?


– Smatram da smo angažirali stvarno karakterne igrače. Nažalost, dogodile su nam se brojne ozljede i bolesti. Odradili smo pripreme praktički bez obrambenih igrača. Malinić i Grujević su bili ozlijeđeni i prije početka priprema, nismo imali igrača na desnom boku… Iz omladinskog pogona stigli su samo veznjaci i napadači. Stoperi koji su bili zdravi morali su umjesto 45 igrati po 90 minuta. Morali smo dosta improvizirati i sigurno da s time nismo zadovoljni. Ozlijedio nam se i Pejanović pa smo morali reagirati i dovesti Ajayija, jer ostali smo samo na mladom Valu Bogolinu. On je naš najjači igrač u igri »jedan na jedan«, ali nema iskustva. Kašiković je uhvatio mononukleozu. Puno je toga kroz pripreme bilo dosta nesretno. Ali dobro, nećemo kukati. Nadam se i vjerujem da ćemo se uskoro konsolidirati.


Improvizacija


S obzirom na sve to što ste rekli, vjerojatno nećete biti optimalni u prvih nekoliko kola?


– Morat ćemo neke stvari improvizirati. Recimo, Furijan će morati igrati na boku dok se ne vrati Grujević. Uzeli smo dodatne stopere kako bismo mogli igrati s trojicom iza. Nešto ćemo iskemijati. Nadam se da to neće loše izgledati. Kordić-Gružić je pravo osvježenje u veznoj liniji, doći će i Lagumdžija na sebe. Imali smo i u vezi peha s ozljedama i bolestima. Glavaš i Grbac imali su koronu, Klapan se ozlijedio… Nadam se da će doći kraj svim tim nevoljama. Vjerujem da ćemo onda biti pravi.


Što bi trebalo ovu novu momčad krasiti ove sezone?


– S ovim prosjekom godina trebala bi nas krasiti snaga i dinamika. S time da smo s nekoliko starijih igrača dobili na karakteru. Posebno se to odnosi na Jugovića i Junuzovića. Konkurencija je dobra, imamo 18 posloženih igrača, nekoliko odličnih mladih igrača. Solidni smo u svim linijama. Imamo ozbiljne igrače u obrani, dobrog vratara, a što je najbitnije, imamo igrače kojima neće biti svejedno kako će završiti utakmica.


Zaustaviti pad


Liga predstavlja veliku nepoznanicu?


– Liga bi trebala biti slabija nego lanjska Druga HNL, ali opet sve su to ekipe koje su bile u vrhu trećih liga i igrale kvalifikacije ili bili kandidati za viši rang. Prema tome to je sigurno donji dom prošlosezonke Druge HNL. Uz bitnu razliku, sve te ekipe imat će veliki motiv za dokazivanjem. Glavni favorit je momčad Sesveta, a mi moramo zaustaviti pad i pronaći svoje mjesto pod suncem. S ovim igračima to bismo definitivno morali.


Vi ste još motivirani unatoč ispadanju?


– Itekako! Napravili smo jasan trogodišnji plan i kvalitetnu analizu prošle sezone. I dalje tvrdim da smo ispali zbog razloga koji nisu nogometni… – rekao je Bogolin čija momčad ove subote gostuje u Slavonskom Brodu.


Opatija

 


Vratari: Luka Balent (Rijeka), Marijan Čorić (27).


Braniči: Nikola Gavrić (27), Tine Kavčić (28), Tonći Kukoč (31), Vanja Malinić (26), Marin Grujević (30), Marshal (32), Luka Šarić (21), Dražan Glibo (27).


Veznjaci: Igor Jugović (33), Dan Lagumdžija (19), Kristijan Glavaš (31), Mihovil Klapan (27), Mateo Furijan (26), Paolo Grbac (32), Uroš Arsenijević (19), Mario Kordić-Gružić (20), Mario Jurković (18).


Napadači: Val Bogolin (17), Antonio Pejanović (30), Nemanja Kašiković (20), Edin Junuzović (36), Ivan Macan (26), Goodness Ajayi (27).


Trener: Zoran Bogolin. Pomoćnici: Tomislav Čizmarević i Zoran Škerjanc. Trener vratara: Damir Knez. Fizioterapeuti: Sandro Ugrina i Lovro Bilajac.