Pobjednička formula

Trener nogometaša Krka nakon osvojene titule trećeligaškog prvaka: “Ponosan sam na svoje igrače, oni su pobjednici”

Ivan Volarić

Milan Žužić, Igor Tkalčević, Denis Šikljan i Nikola Berisha

Milan Žužić, Igor Tkalčević, Denis Šikljan i Nikola Berisha

Ono što je bitno naglasiti je da atmosfera nije bila narušena niti u jednom trenutku unatoč negativnim rezultatima. To je ono na što sam posebno ponosan, na svlačionicu - kaže Tkalčević



RIJEKA Do dugo u noć trajala je fešta na stadionu »Josip Pepi Uravić«. Krčka trećeligaška nogometna titula morala se dostojno proslaviti. Trener Igor Tkalčević treće poluvrijeme nakon pobjede nad Medulinom 1921 i osvajanje naslova objasnio je stručnim rječnikom:


– Fešta je, što bi kondicijski treneri rekli, bila ekstenzivna – započeo je nekadašnji trofejni branič Rijeke. – Po završetku utakmice bilo je fotografiranja, veselja, bacanja u zrak, smijeha, proživljavanja lijepih trenutaka iz prošle sezone. Nakon toga smo imali roštilj i malo smo se opustili uz pivicu. Naravno, i vrbničku Žlahtinu.


Vargićeva prva titula

Ivan Vargić osvojio je Kup i Super kup s Rijekom te Super kup Italije s Lazijom. Iskusni vratar dočekao je svoju prvu titulu prvaka na vratima Krka. I to u 36. godini!




– Ima još vremena da popunim svoju trofejnu riznicu… – rekao je Ivan Vargić.

Predsjednik Denis Šikljan rekao je da je posebno zadovoljan zbog prave, navijačke atmosfere na tribinama. Očito ste svime što ste odradili ove sezone uspjeli doprijeti i do otočkih ljubitelja nogometa?


– Za mene je najveće veselje kada vidim koliko djece ima na tri travnate plohe na našem nogometnom kompleksu. To je najveće bogatstvo našega kluba. Poanta kluba je da se u treninge i rad uključi što više djece s otoka jer onda iz kvantitete dolazi kvaliteta.


Senatori


Juniori trenera Siniše Ćalete prvaci su u svojoj ligi. Kaže predsjednik da je imperativ da se iduće sezone prvoj momčadi priključi četiri, pet juniora?


– Mislim da i mi u prvoj momčadi imamo upliva na rezultate juniora budući da su talentiraniji igrači juniora i kadeta trenirali cijelu godinu s nama. Omladinski i seniorski nogomet su po meni gotovo dva različita sporta. Naši kadeti i juniori su kroz seniorske treninge dobili neophodan podražaj, dakle, imaju natjecanje sa seniorima, koji su, naravno, sada bolji od njih. I onda kada dođu na juniorsku ili kadetsku utakmicu, brže odlučuju i reagiraju. Na početku sezone smo isplanirani takav razvojni put za njih. Dakle, želja je bila da imamo što više domaćih igrača uz prvu momčad, a ionako imamo samo 13 seniora. Do brojke od 26 igrača došli smo s juniorima i kadetima. Obično je Krk imao više igrača izvan nego s otoka, a sada smo taj omjer promijenili.


Nakon osvojene titule poručili ste da znate razloge »štekanja na proljeće«. Na što ste mislili?


– Crtu ću podvući nakon kvalifikacija jer će to onda biti kraj sezone. Mislim da sam ja kao trener i sportski direktor mogao nešto odraditi drukčije na polusezoni što se tiče igrača, odnosno osvježenja momčadi. Postojala je dvojba da li dovesti igrače ili ne. Odlučio sam da neću i upali smo u crnu rupu. Ishodište svega je u vrlo lošem vremenu zimus tijekom priprema. Neki igrači nisu bili redoviti na treninzima, dobili su jezikovu juhu. No, ima netko iznad nas tko sve vidi i tko će nagraditi dobar rad, ali će isto tako kazniti ako ne budeš radio dobro. To se nama dogodilo ovoga proljeća. Ono što je bitno naglasiti je da atmosfera nije bila narušena niti u jednome trenutku. Moj stožer, u kojem su bili Armando Pejnović te Dino Dminić, zajedno sa mnom bio je taj koji je uspio održavati atmosferu unatoč negativnim rezultatima. To je ono na što sam posebno ponosan, dakle, na svlačionicu. Tu su senatori u svlačionici, kapetan Zec, Turkalj, Vargić, Rudan, Lucić…, odradili jako puno posla. Kako u razgovoru među sobom, tako i u razgovorima s mlađim igračima. Ima još jedna stvar, a to je doza sreće koju smo imali u prvom dijelu sezone. Isto tako, moram istaknuti i da je začetnik cijele ove priče predsjednik Denis Šikljan, hvala mu na ukazanom povjerenju i što mi je povjerio cjelokupnu sportsku politiku kluba. To je pravi predsjednik koji nije gubio glavu ni kada nije bilo dobro. Kada sam trebao dobiti po glavi, dobio sam. Zajedničkim radom došli smo do titule.


Denis Šikljan: Osigurana sredstva za stadion

 


Predsjednik Krka Denis Šikljan odavno je već počeo pripreme za SuperSport Drugu NL neovisno kako završe dvije kvalifikacijske utakmice. Krčki stadion je u fazi rekonstrukcije, a sve kako bi se zadovoljili propisani uvjeti za dobivanje drugoligaške licence.


– Radimo nove svlačionice i prostorije da bi sve odgovaralo standardnima HNS-a. Novac za to je odavno osiguran, no malo je problem s izvođačima. Neven Šprajcer iz HNS-a je obišao stadion, sam se uvjerio u sve što radimo. I mi bismo voljeli da je sve to vremenski malo brže, ali neke stvari jednostavno ne možemo ubrzati – govori Šikljan i dodaje da Krk ispunjava sve ostale uvjete za igranje višeg ranga natjecanja.


Krk će sezonu zaključiti s budžetom od tri milijuna kuna, s kojim bi se definitivno mogla igrati i Druga NL.


– Ne mogu biti točan u kunu, ali s otprilike toliko sredstava ćemo zaključiti sezonu. Neki klubovi ne iznose taj podatak, no kad nas je sve transparentno. Sve se zna točno u kunu i sve je javno – dodao je Šikljan.


 

Kolike su šanse Krka u kvalifikacijama za SuperSport Drugu NL?


– Kvalifikacije su skroz drukčije od ligaškog natjecanja. U prvenstvu smo bili cijelo vrijeme u visokom presingu, u ofenzivnom sustavu 4-4-2. Cijelo vrijeme smo s četiri igrača bili u završnici, radili smo jako dobru suradnju po bokovima i imali smo puno udaraca izvana i centaršuteva. Osim toga, imali smo i individualnu kvalitetu, Klenovšeka, koji je mogao proći jedan na jedan. To je ono na što smo se odlučili na početku priprema i to nas je odvelo do prvog mjesta. E, sad, kvalifikacije se igraju na dvije utakmice. Znam što to nosi. Malo drugačiji taktički pristup. Dobro ćemo se pripremiti. Vidio sam neke klubove protiv kojih bismo mogli igrati, ali ih nisam detaljnije analizirao. Čekam ždrijeb nakon kojeg ću moći više toga znati i kako se za koga pripremiti.


Napredak


Kantrida je insipirativna kulisa za svakog nogometaša, no činjenica je da ćete zapravo igrati dvije utakmice u gostima?


– Ne bih to doživio kao hendikep. Pobjednicima ništa ne smeta. Naravno da bismo voljeli igrati u Krku, ali situacija je takva, kakva je.


Ako se uspijete plasirati u SuperSport Drugu NL hoćete li se onda suočiti s pravim ili slatkim brigama?


– I sam predsjednik je rekao da imamo dosta prostora za napredak u samoj organizaciji kluba. Viši rang natjecanja, igranje po cijeloj Hrvatskoj, iziskuje malo profesionalniji odnos prema onome što nas čeka. Počevši od mene, preko igrača pa do Uprave.


Ovo vam je prva trenerska titula?


– Ponosam sam na nju! Hvala svim čestitarima. Tek kada se slegnu dojmovi postat ćemo svjesni što smo napravili. Nikada nije lako osvojiti prvo mjesto ili Kup. Ponosan sam na svoje igrače. Cijelo vrijeme sam im govorio da su oni moj pobjednici neovisno kako ovo završi. A završilo je onako kako je trebalo završiti.


Kirinčić: Otok zaslužuje ovakav klub

Vlado Kirinčić dugogodišnji je trofejni predsjednik Krka, a prije tri godine predao je »upravljačku palicu« Denisu Šikljanu. U Kirinčićevu mandatu Krk je bio trećeligaški prvak, osvajao županijski Kup, ali i igrao ondašnju Treću ligu, koja je u rangu današnjeg Druge NL.


– Igrali smo Treću ligu koja je bila spojena sa zagrebačkim prstenom. Gospodska liga! Kasnije je došlo do reorganizacije natjecanja – prisjetio se Kirinčić, koji je redovni gost utakmica Krka. I veliki navijač…


– Sretan sam i zadovoljan zbog ovog uspjeha. To je nastavak dugogodišnje klupske politike. Dečki su napravili velik uspjeh na ponos cijelog otoka. Krk zaslužuje imati tako uspješan nogometni klub. Očito je donesena odluka da se ide u kvalifikacije za viši rang. Vidjet ćemo kako će to završiti. U svakom slučaju, želim sreću momčadi i treneru, a onda, ovisno o ishodu kvalifikacijskih utakmica, treba sjesti i vidjeti što i kako dalje. Viši rang iziskuje igračka pojačanja, infrastrukturalne zahvate i, naravno, više novca. U svakom slučaju, ovo je pozitivan iskorak za klub – kaže Kirinčić.