Goran Tomić

Trener Lokomotive: “Nitko ne može reći da na Rujevicu dolazi po pobjedu, ali možemo ostati neporaženi”

Davor Petrović

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Goran Tomić/Foto PIXSELL

Mi se nadamo dobrom rezultatu, s time da bi nam bod bio dobar - objašnjava trener Lokomotive



ZAGREB Prema riječima Gorana Tomića, Lokomotiva danas dolazi na Rujevicu s uvjerenjem da može ostvariti pozitivan rezultat.


– Mislim da možemo ostati neporaženi. Rijeka je velik klub, i zato smatram da nitko ne može reći da na Rujevicu dolazi po pobjedu. Mi se nadamo dobrom rezultatu, s time da bi nam bod bio dobar – objašnjava trener Lokomotive.


Po završetku prošle sezone na Kajzerici se slavilo osvajanje drugog mjesta i plasman u kvalifikacije Lige prvaka, no sve se vrlo brzo okrenulo. Čelnici Lokomotive prodali su pola udarne jedanaestorke, a dolazak novih igrača je tekao jako sporo.




Bolje rečeno, Tomić je u kratkom razdoblju ostao bez osovine momčadi, s time da ni sam nije znao na koga može računati. Povrh toga, vrlo brzo su stigle i europske utakmice, koje su dodatno poremetili ritam ionako skraćenih priprema.


– Takav ritam donosi velike napore i iziskuje širok igrački kadar. Mi, jednostavno, nismo bili spremni za europske izazove, a na sve to smo još imali koronavirus u svlačionici, i to u dva navrata – kaže Tomić.


Ukratko, Lokomotiva je novu sezonu otvorila jako loše. Preciznije, prvu, zadnju i, za sada, jedinu pobjedu u prvenstvu je ostvarila sada već dalekog 21. kolovoza, kada je u Kranjčevićevoj pala Rijeka. Gol odluke je potpisao Dino Halilović u 53. minuti, a prvo ime utakmice je bio Krunoslav Hendija sa sedam obrana.


– Realno, mi tada nismo trebali pobijediti. Rijeka je imala dominaciju i stvarala je prilike, a mi smo praktički jednom prešli centar, zabili gol i osvojili tri boda. No, takav je nogomet, tu uvijek ne pobjeđuje momčad koja je pokazala puno više – tumači šef struke s Kajzerice.


U međuvremenu se dosta toga promijenilo u redovima Lokomotive. Bolje rečeno, Tomić se morao još jednom baciti u stvaranje momčadi koja može biti konkurentna u Prvoj HNL. Rezultati su se sporo popravljali, ali zato je razina kvalitete igre napredovala, što se najbolje vidjelo na nedavnom derbiju s Dinamom u Kranjčevićevoj (1:1). Naime, opći je dojam da su tu »lokosi« izgubili dva boda.


– Iza nas je teško razdoblje slaganja momčadi. Sigurno je da se polako konsolidiramo. Već sada smo dosta dobri, a ja vjerujem da ćemo nakon reprezentativne pauze biti na željenoj razini. Meni je najvažnije da se dižemo na planu igre jer samo igra donosi rezultat – tvrdi Tomić.


Kada je u pitanju današnji suparnik, trener Lokomotive će u prvi plan staviti europske nastupe Rijeke.


– Kao što sam rekao, taj ritam nosi velike napore i iziskuje širok igrački kadar. Po meni, Rijeka stvarno igra jako dobro u Europi i daje svoj maksimum. Na tome im samo mogu od srca čestitati. Ovo im je treći uzastopni tjedan s dvije utakmice i pitanje je koliko su se igrači potrošili. Međutim, bilo bi neozbiljno da razmišljam o tome i i gradim nešto na njihovom možebitnom umoru. Mene zanima isključivo igra moje momčadi jer to je jedini način za ostvarenje pozitivnog rezultata – rezonira Tomić, koji danas ne može računati na ozlijeđenog Jona Mersinaja i požutjelog Marka Điru.


Uspije li Lokomotiva otati neporažena, dobit će snažan impuls za nastavak sezone.


– U svakom slučaju, imamo razloga za optimizam. Svi klubovi od četvrtog do desetog mjesta nalaze se unutar pet-šest bodova, a mi smo jedini odigrali dvije utakmice s Dinamom – zaključuje Tomić.