Neredi u Barceloni

Trener Barcelone otkrio što je prethodilo huliganskom napadu: “Rekao sam im da ne slave na travnjaku…”

Zlatko Horvat

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Racionalan sam, ali emocije je ponekad teško kontrolirati - rekao je Xavi



BARCELONA Nogometaši Barcelone osigurali su 27. naslov španjolskog prvaka nakon što su u susretu 34. kola na gostovanju pobijedili gradskog suparnika Espanyol s 4:2. Barca četiri kola prije kraja ima nedostižnih 14 bodova više od najvećeg rivala Real Madrida i može početi slaviti titulu prvaka. Kraljevski klub još uvijek je rekorder s 35 naslova španjolskog prvaka.


Barca je sav posao protiv gradskog suparnika obavila u prvom poluvremenu, postigavši tri gola. Dva puta je bio strijelac Robert Lewandowski (11’, 40’), a jedan gol je zabio Alejandro Balde (20’). U nastavku susreta Jules Kounde je u 53. minuti povećao na 4:0. Espanyol je do kraja susreta ublažio poraz golovima Javia Puada (73’) i Joselua (90’+3’). Osim što je osigurala titulu, Barca je ovom pobjedom još bliže gurnula gradskog suparnika prema »Segundi«. Espanyol trenutačno drži 19. mjesto s 31 bodom, četiri manje od zone spasa. Stoga domaćim navijačima nije bilo svejedno kada je krenula fešta Barcinih igrača. Dok se na centru slavilo, stotinjak navijača domaćih upalo je na travnjak i krenulo u lov. Srećom, igrači Barcelone odjurili su u tunel.


Sjajan osjećaj


– Zamolio sam igrače da slave izvan travnjaka u znak poštovanja prema navijačima Espanyola. Rekao sam im da je dosta jer nismo doma. Racionalan sam, ali emocije je ponekad teško kontrolirati. Nismo slavili zato što smo na stadionu gradskog suparnika, već zato što smo osvojili titulu prvaka. Ne treba od svega raditi previše drame, treba krenuti dalje. Ionako je bilo vrijeme za polazak, nismo željeli nikoga provocirati – rekao je Xavi, koji je poslije osam igračkih dodao i prvu trenerski naslov prvaka s Barcelonom.




Barca je poslije četiri godine, prvi put poslije odlaska Messija, osvojila naslov prvaka, Real Madrid je bio nedostižan. No, Xavi je posložio obranu, što je bio prioritet za momčad koja je bila poznata po posjedu lopte.


– Osjećaj je sjajan. Iza nas je deset mjeseci rada i odricanja. Za navijače i klub ovaj naslov je vrlo važan za stabilnost projekta. Moramo nastaviti ovim putem. Za sada stvari idu dobro, iako imamo nedovršen posao u europskim natjecanjima – dodao je Xavi.


U ligi prvaka Barcelona nije prošla skupinu s Bayernom i Interom. Od trijumfa u Ligi prvaka 2015. godine Barca je samo jednom dogurala do finala.


– U Španjolskoj su kritike svakodnevica. Događalo mi se to dok sam igrao, ali kao trener sam tvrdoglav i kada se dobro radi, nagrada uvijek stigne – kaže Xavi.


Iz Espanyola poručuju kako rade na otkrivanju huligana te su sve dokaze stavili na raspolaganje La Ligi i policiji uz nadu da kazna neće biti prestroga.


Skupa pogreška


Elche je pobijedio Atletico Madrid s 1:0, a susret je odučila pogreška hrvatskog vratara Ive Grbića. Bila je to tek četvrta pobjeda Elchea ove sezone, no neće previše pomoći momčadi sa stadiona Manuel Martinez Valero. Elche uvjerljivo drži začelje Primere, zona spasa je udaljena nedostižnih 16 bodova, a do kraja prvenstva još su četiri kola.


Pitanje pobjednika razriješeno je u 42. minuti, kada je Fidel Chavez iskoristio pogrešku hrvatskog vratara Ive Grbića. Elche je izveo aut, Grbić je loše procijenio loptu, te je rukom spustio loptu na nogu Fidelu, kojem nije bilo teško pogoditi u praznu mrežu. Najbliže izjednačenju Atletico je bio u 70. minuti, kada je Alvaro Morata sam išao prema domaćem vrataru, ali je Edgar Badia obranio njegov udarac.


Sevilla je kao gost pobijedila Real Valladolid s 3:0, a Ivan Rakitić za goste igrao do 67. minute, upisavši se u povijest kao stranac s najviše nastupa u 133 godine dugoj povijesti kluba s juga Španjolske. Rakitiću je to bio 291. nastup za Sevillu, čime je preskočio Frederica Kanoutea, koji je 290 puta nosio Sevillin dres