Gianpiero Gasperini

Trener Atalante izbjegava euforiju: “Naš scudetto je što nema više oboljelih od koronavirusa u bolnicama”

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Riječ scudetto ne smije zujati u našim glavama - kaže trener Atalante, koja s devet bodova zaostatka čeka derbi s Juventusom



RIJEKA Atalanta nastavlja svoj pobjedonosni pohod travnjacima Serie A u ritmu golova, toliko je »široke noge« da je razmazila ljubitelje »paranja mreža« koji se prilikom dvije posljednje pobjede u nizu »bergamscha« pitaju kako su ovi dali »samo dva gola za tri boda«.


Ovi kao da su, naime, promovirali butik golova u kojem guštaju njihovi simpatizeri i svi iskreni ljubitelji nogometnih atrakcija, dok se suparnički braniči osjećaju kao pomorci na neveri čekajući s koje će ih strane zahvatiti reful. Uostalom, Atalanta je uvjerljivo najefikasnija družina u Serie A s čak 85 golova poslije 31 ligaškog kola.


Približavanje sjajnom prosjeku od tri gola po utakmici je usporeno je u protekla dva nastupa, ali nije rečeno da ono do kraja campionata nije samo odgođeno. U ovom slučaju ambiciozna Sampdoria je iznenađujuće dugo odolijevala naletima favorita, ali ovi su kao nekada Usain Bolt na 100 metara, u ciljnoj ravnini, tijekom posljednjih petnaestak minuta igre pokazali tko je tu gazda. U momčadi pobjednika do 70. minute je igrao hrvatski reprezentativac Mario Pašalić.




Nakon svega on i prijatelji iz momčadi se mogu s guštom osvrnuti na prijeđeni put, iza njih je duga niska od čak devet uzastopnih pobjeda u campionatu, lanac je još duži dodaju li se rezultati Dinamovog konkurenta u Ligi prvaka, to je onda impresivna serija od jedanaest punih uzastopnih pogodaka. Nema dvojbe da u Bergamu, kao u skladu s činjenicom da je srpanj, raste temperatura, ali ona nogometna.


Momčadi je na horizontu ni manje ni više nego vječiti favorit Serie A, lider Juventus, atraktivna »Dea« bi u slučaju subotnje pobjede u Torinu nad »bianconerima« došla samo na šest bodova zaostatka za Juventusom, koji se još oporavlja od šoka kada je Milana vodio 2:0, a onda su Ibrahimović, Rebić i ostali milanisti vratolomno to pretvorili u svoje slavlje 4:2. Scudetto, vjerojatno najdraža spominjana riječ u povijesti Serie A, silom se prilika spominje i u Bergamu, ali stari lisac, iskusni trener Gianpiero Gasperini, izbjegava bilo kakvu euforiju.


– Riječ scudetto ne smije zujati u našim glavama jer je scudetto u rukama Juventusa, bez obzira na to kakav će biti rezultat u subotu, Juventus će ostati najjača momčad lige – rekao je Gasperini. – Mi moramo nastaviti ići dalje korak po korak, tražimo aritmetičko osiguranje za ulazak u Ligu prvaka, koje još nemamo. Napoli i Milan čine velike stvari, ako je moguće, nastojat ćemo biti ispred Intera i Lazija.


U biti, scudetto za Bergamo je znati da u bolnici više nema oboljelih od Covida-19. Imamo svi snage iznova se uzdići, ovaj će duh biti još jači u Ligi prvaka, to će nam biti dodatna vrijednost.


U campionatu u kojem bez publike domaći teren nije tolika prednost upalo je u oči kako je Bologna, koja je u prošlom kolu šokirala Inter u Milanu, sada doma poražena od Sassuola. Nedjeljni zadovoljni smiješak njezina trenera Siniše Mihajlovića su sada zamijenili razočaravajući upiti o izdanju njegove momčadi.