Nezavidna situacija

Trećeligaški fenjeraš dobio i petog trenera u posljednjih godinu dana, Nehajev Svast treći put na Bahalinu

Valentina Prokić

Nehajev Svast/Foto S. DRECHSLER

Nehajev Svast/Foto S. DRECHSLER

Prvo da prođemo pripreme pa ćemo onda moći pričati o očekivanjima - rekao je Svast



RIJEKA Nogometaši Vinodola u posljednjim su danima prošle godine dobili novog trenera. Nehajev Svast, koji je još jednom, treći put u karijeri, zaključio mandat na klupi senjskog Nehaja, odlučio je preuzeti Vinodol. Senjski trener odlazak iz Nehaja klubu je najavio četiri kola prije kraja, bez obzira na rezultate te se po završetku polusezone pozdravio s igračima. No, Uprava Nehaja vjerovala je kako će se Svast predomisliti.


– Donio sam odluku i nisam imao namjere odustati, bez obzira na rezultate u ta preostala četiri kola. Mislio sam da ću se konačno odmoriti u zimsko vrijeme, ali evo ispalo je da ipak neću. Imali smo nekoiko sastanaka i u četvrtak smo sve riješili, tako da sam sada trener Vinodola. U susjedstvu sam i treba mi 20 minuta za doći na trening – počeo je priču novopečeni trener Vinodola Nehajev Svast.


Vinodol će s pripremama krenuti 17. siječnja, a situacija je daleko od bajne. Posljednje mjesto na trećeligaškoj ljestvici sa samo šest osvojenih bodova u jesenskom dijelu najavljuju proljeće u kojem će svaka utakmica značiti »biti ili ne biti«. Klub je u zadnjih godinu dana promijenio četiri trenera, Tomić, Kraljić, Škerjanc i Vukelić izmijenili su se na klupi, a Svast je peta sreća.




– Da je situacija bajna, ne bi ni bilo mog angažmana. Već su doveli tri igrača, a radi se na dovođenju još jednog, dvojice. Situacija je nezavidna, ali ništa nije izgubljeno. Bio sam u takvoj situaciji prije tri, četiri godine s Nehajem. Uoči proljetnog nastavka samo je Lokomotiva bila iza nas, a ispadala su tri, četiri kluba. Morali smo hvatati ove ispred sebe i uspjeli smo. Na kraju je ispao sam jedan klub, ali mi to na početku nismo znali. Tada je i bodovni zaostatak bio izraženiji nego što je sada. Vinodol zaostaje za Naprijedom četiri boda, šest za Pomorcem 1921, sedam za Cresom i Nehajem. Ima još dosta bodova u igri, četrdesetak i može se sve stići i napraviti, ali potrebne su kvalitetne pripreme, ozbiljnost i disciplina jer će na proljeće svaka utakmica biti kvalifikacijska – dodaje Svast.


Zanimljivo je da će u prvom proljetnom kolu Vinodol igrati protiv Nehaja.


– Tako je bilo i kad sam preuzeo Crikvenicu, odmah prva utakmica protiv Nehaja. Uvijek su te utakmice malo čudne, jer u Nehaju sam 30 godina, što kao igrač, što kao trener, ali s tim se treba pomiriti i to normalno pregrmiti, bez emocija. I Vinodol i Nehaj se bore za goli život i proljeće će biti zanimljivo. Šest, sedam klubova će biti u borbi za ostanak i dvije, tri pobjede te guraju gore, odnosno dva, tri loša rezultata na dno. Vinodol na početku ima puno domaćih utakmica, ali upitno je kolika će prednost biti domaći teren jer to su sve kvalitetni protivnici, Jadran, Grobničan, Krk… Prvo da prođemo pripreme pa ćemo onda moći pričati o očekivanjima – zaključio je Svast.