Rujevička računica

Travanjskih pet ogleda ključni su za plasman nogometaša Rijeke u europska klupska natjecanja

Denis Frančišković

Danilo Veiga, Niko Janković i Emir Dilaver/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Danilo Veiga, Niko Janković i Emir Dilaver/Foto V. MAVROVIĆ/HNK RIJEKA

Dugoročna perspektiva Bijelih je obećavajuća, ali i ona kratkoročna. Rijeka je, unatoč porazu od Dinama, ovog proljeća osvojila bod više od Modrih (19/18), ima kvalitetu, formu i ozračje s kojim figurira kao najozbiljniji i prvi kandidat ne samo za Europu, nego i za treće mjesto



RIJEKA   Zimske bure i nevere, ponajviše u vidu loših rezultata, na Rujevici su zamijenjene smirajem i daškom obećavajućeg proljeća. Momčad je na stanku otišla kao šesta, ali u svakom novom kolu vrlo brzo može bitno gore i dolje. Proces rasvijetljavanja situacije u borbi za treće i četvrto mjesto potrajat će najmanje čitav travanj koji će, po svemu sudeći, biti i ključan u ostvarenju Rijekinih naglašenih ambicija. U tom razdoblju momčad Sergeja Jakirovića četiri utakmice (Osijek, Šibenik, Hajduk, Lokomotiva) igra na Rujevici, jednu u gostima (Gorica).


U travanjskoj igri brojki od 15 bodova puno je toga u igri, ali nije pretjerano reći da je Rijeka favorit u svih pet utakmica. Nastavi li Jakirovićeva momčad s dosadašnjom berbom bodova i primijeni li trend dobrih igara i na domaći travnjak, to će biti zasigurno odlučujući zamašnjak prema Europi bez koje je svaka sezona promašena. Europa je posljednje desetljeće Bijelima donosila sve, novac, promociju i brojne izlazne transfere, koji su u zlatnim vremenima znali prijeći i 15 milijuna eura.


Nije tajna da klupska kasa, uostalom kao i kod većine ostatka klubova, vapi za svježom financijskom injekcijom koja se ne može očekivati sve do lipnja. A onda će Rijeka, za razliku od zime, opet imati ponuditi puno toga na tržištu. Frigan, Hodža, Labrović, Selahi, Galešić, Ampem… bit će itekako u fokusu prijelaznog roka. Dilaver će gotovo sigurno povesti momčad u novu sezonu, ali vidjet će se što će biti s posudbama Jankovića, Marina i Jurića iz Dinama. Tu će itekako važna biti uloga novog sportskog direktora, po svemu sudeći jedinog i sigurnog kandidata Darka Raića Sudara, koji će funkciju preuzeti nakon reprezentativne stanke i obveza s U-21 reprezentacijom. Nasljednik Roberta Palikuče morat će apotekarski odvagati svaki transfer, ponavljanje sličnog scenarija s početka sezone bilo bi katastrofalno za klub koji želi biti ozbiljan i vratilo bi ga dva koraka unatrag.


Unutarnje rezerve




Ugovor ističe jedino Merkulovu, koji ničim nije opravdao očekivanja. Pamtit će ga se jedino po golu u produžecima, koji je odveo Rijeku u splitski finale Kupa. Vukčević je produžio suradnju za još jednu godinu, ali znana je njegova želja da se okuša u inozemstvu. Uz to Rijeka ima solidne alternative za poziciju lijevog beka u Godi, Bodetiću pa i Dujmoviću.


Ono što dodatno Bijelima ide na ruku su unutarnje rezerve. One mogu biti itekako dragocjene, jer Jakirović je nakon odlaska 16 igrača i dolaska njih osam proveo kvalitetnu selekciju za svaku poziciju. Još jedna čitava momčad je u »pričuvi« (Zlomislić, Grgić, Smolčić, Krešić, Mitrović, Banda, Stanić, Bogojević, Liber, Djouahra, Obregon), a i mlade snage kucaju na vrata prve momčadi (Babić, Gajzler, Bodetić, Dujmović, Panić, Simčić, Mikloš). U tom smislu novom glavnom operativcu struke će biti olakšan posao, ali naravno, ovisno o izlaznim transferima, tražit će se i nekolicina istinskih pojačanja u borbi za sami vrh.


Sreća i opuštenost


Dugoročna perspektiva Bijelih je obećavajuća, ali i ona kratkoročna. Rijeka je, unatoč porazu od Dinama, ovog proljeća osvojila bod više od Modrih (19/18), ima kvalitetu, formu i ozračje s kojim figurira kao najozbiljniji i prvi kandidat ne samo za Europu, nego i za treće mjesto. Zasluge za to pripadaju isključivo struci i igračima, »neposrednim proizvođačima« od kojih i polazi piramida uspješnosti kluba.


Riječani su se sami doveli u slatke proljetne brige, ali drugi val pravog posla tek je pred njima. Zaslužili su visoku ocjenu za proljetni start, ali za zadržavanje statusa najboljeg u posljednjoj rundi od deset utakmica morat će dosta toga i popraviti. Jer i u dosta utakmica bilo je sreće, Labrović je bio najbolji Rijekin igrač, što Jakirović itekako dobro zna, svjestan svih prednosti i nedostatka, uz Lokomotivu (23.4) najmlađe (23.5) momčadi HNL-a.


U ovom trenutku Jakiroviću je najvažnije da se svi reprezentativci, stari i mladi vrate u utorak zdravi s reprezentativnih akcija, jer vremena za pripremu utakmice s Osijekom bit će malo. Ipak naglasci u stanci bit će osim na uigravanju, na igri u obrani, posebno na primljenim golovima na postavljenu obranu s nekoliko metara zbog čega je Rijeka izgubila oba susreta (Slaven Belupo, Dinamo). Tu je i bolje pokrivanje međuprostora, što je osobito bio evidentan manjak u Maksimiru. Jakirović traži i više opuštenosti u igri. Koliko će to biti izvedivo tek treba vidjeti s obzirom na to da je opet svaki bod zlata vrijedan na europskom putu. »Pakleni« travanj je sve bliže, a Riječani drže sve u svojim »nogama«. To su i željeli u startu ove godine. Čekaju ih redom Osijek (2. travnja), Šibenik (8. travnja), Hajduk (16. travnja), Gorica u gostima (23. travnja) i Lokomotiva (27. travnja). Ključ Europe u Rijekinim je rukama…