Neuvjerljive pobjede

Tramezzani proživljava Burićevu sudbinu na klupi Hajduka, momčad pobjeđuje, ali ne igra dobro

P. N.

Paolo Tramezzani/Foto PIXSELL

Paolo Tramezzani/Foto PIXSELL

Talijanski stručnjak pokušava na sve moguće načine uvjeriti svih kako momčad igra dobro, kako iz utakmice iz utakmice raste na svim razinama



SPLIT Hajduk je u jednoj negledljivoj utakmici slavio u Puli na stadionu Aldo Drosina u ogledu sa Istrom 1961. Tri stvari koje treba spomenuti nakon ovoga dvoboja. Prva je da su bijeli osvojili tri boda sa puno više muke i truda nego što su očekivali. Druga je da su se ovom pobjedom približili Rijeci na dva boda zaostatka, imaju uz to utakmicu manje, odgođenu utakmicu s Dinamom koja će se odigrati na Poljudu. I treću, koja je najintrigantnija, trener Paolo Tramezzani nije promjenio niti jednog igrača! Cijeli susret odigrala je momčad koja je krenula od prve minute. Uistinu se ne sjećamo se kada se to dogodili da trener Hajduka nije izvršio niti jednu izmjenu. Očigledno je bio “zadovoljan” lošom  prezentacijom svojih izabranika. Njemu je najvažnije da momčad pobjeđe, kako i na koji način to je očito najmanje bitno. Tipično talijansko poimanje igre – u konačnici – rezultata.


I doista što se tiče rezultata tu se Tramezzaniju ništa ne može zamjeriti, naime ostvario je pet pobjeda u posljednjih sedam utakmica, uz dva neodlučna ishoda. Od tih pet pobjeda tri su ostvarene rezultatom – 1:0. Bodovi se pišu i zbrajaju sve ostalo vrlo brzo ide u zaborav… Nije lako bilo bijelima probiti pulski bunker. Splićani su teško dolazili u prilike, uostalom jedini gol, kojega je postigao stoper Simić, najbolje oslikava događanja na zelenom travnju. Zatresao je mrežu poslije kornera, bio je najspretniji u gužvi. Kakva igra takav i gol!


Hajduk pobjeđuje, no igra koju prezentira Tramezzanijeva momčad nikoga ne zadovoljava, još manje oduševljava. Talijanski stručnjak pokušava na sve moguće načine uvjeriti svih kako momčad igra dobro, kako iz utakmice iz utakmice raste na svim razinama. Daleko je to od prave istine. Sigurno je to ga i on svjestan, međutim rezultat mu daje za pravi da tako razmišljanja.




U drugom svojem mandatu na klupi Splićana trener Damir Burić uspio je Hajduka neko vrijeme dovesti na prvu poziciju na kojoj nije bio godinama. Momčad je pobjeđivala, no igra je bila ispod svake razine. Na kraju prvog dijela sezone tadašnji predsjednik Marin Brbić mu je uručio otkaz uz obrazloženje da je oko kluba, momčadi stvorena negativna atmosfera, Slaba igra, a ne slabi rezultati stajali su ga je posla. Čekali Tramezzanija sudbina Burića? Ako je suditi po riječima sportskog direktora Nikoličiusa o daljnjem statusu trenera odlučivati će se na kraju sezone. Kakvo je trenutno raspoloženje čelnika kluba budućnost na Poljudu mu nije svjetla…