Nema više nazad

Težak udarac za UEFA-u! Europski sud omogućio osnivanje nogometne Super lige

Portal Novi list

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Gotovo je s UEFA-inim monopolom, klubovi sada mogu odlučivati o svojoj budućnosti bez rizika od sankcija - rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke "A22"



RIJEKA Europski sud u Luksemburgu donio je odluku s kojom neće biti nimalo oduševljeni u UEFA-i i FIFA-in. Naime, sud je donio odluku na temelju koje su širom otvorena vrata osnivanju Superlige, klupskog natjecanja kojega su europska i svjetska nogometna federacija svi silama željeli zaustaviti. No, tvrtka klubova koji su zastupali tu ideju obratili su se sudu Europske Unije i dobili zadovoljavajuću presudu.


– Gotovo je s UEFA-inim monopolom, klubovi sada mogu odlučivati o svojoj budućnosti bez rizika od sankcija – rekao je Bernd Reichart, izvršni direktor tvrtke “A22”, koja je pokrenula proces u ime klubova zagovaratelja Superlige.


Inače, od kruga klubova koji su pokrenuli projekt Superlige ostali su unutra tek Real Madrid i Barcelona, dok se se povukli Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Tottenham Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus.




Međutim, jasno je da ova odluka može sve promjeniti, a cijela priča poprima ozbiljne konture uz saznanje da bi iza svega kao glavni financijski stup mogao stati  JP Morgan, vodeća američka tvrtka u investicijskom i komercijalnom bankarstvu te financijskim uslugama za potrošače.


Reakcije, iz UEFA-e i ostalih nezadovoljnih strana u ovom slučaju se tek očekuju.